Sindi gümnaasiumis naerdi, poetati pisaraid, kallistati

Uulu Kooli direktor Egle Rumberg pani Sindi gümnaasiumi üheksanda lõpetajad pisarateni naerma ja liigutas kuumalt kõigi lõpetajate hinge ühiste mälestuste virvarris.

Egle Rumberg kohtub tänase üheksanda lõpetajaga, kes olnud tema esimesi õpilasi Foto Urmas Saard
Egle Rumberg kohtub tänase üheksanda lõpetajaga, kes olnud tema esimesi õpilasi. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Ege-Rea Jantson joonistas suure hulga pilte, millel nii klassijuhataja Signe Lensment kui ka kõigi teiste õpetajate kujutised.[/pullquote]Siiski algas eilne lõpuaktus põhikooli lõpetajatele veidi ametlikumas toonis, kui Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup ütles noortele asju, mida peaks mitmel erineval juhul silmas pidama. Peatudes viiel erineval juhul, nimetas koolijuht kõigil kordadel kolme tähtsat hoiakut. „Kolme asja pead sa endale ja teistele soovima – tervist, rõõmu ja sõpru; kolme asja pead sa valitsema – oma iseloomu, keelt ja käitumist; kolme asja pead sa arendama – headust, julgust ja ligimesearmastust, kolme asja pead sa vältima – julmust, ülbust ja tänamatust, kolme asja pead sa imetlema – looduse ilu, lapsi ja vanu inimesi,” luges Keerup nagu kanoniseeritud pühakirja.

Lõpetajatele ütles südamlikke sõnu Tori abivallavanem Jana Malõh. Lõputunnistuste üleandmisel kirjutas Jaanika Kangur oma allkirja auraamatusse, sest õppenõukogu otsusega kanti tema nimi kooli auraamatusse.

Lõpetajaid tuli tervitama Egle Rumberg, kellele tänavused üheksanda lõpetajad olid talle õpetaja ametis esimene klass esimeses klassis. Rumberg meenutas oma õpilasi koolis ja koolivälises olemises huvitavates seostes, mida oli põnev kuulda ka kõigil teistel. Isegi mitte eriti eeskujulikud juhtumid oskas Rumberg asetada ilusatesse mälestustesse ja vürtsitas meenutused meeldiva huumoriga.

Ege-Rea Jantson joonistas suure hulga pilte, millel nii klassijuhataja Signe Lensment kui ka kõigi teiste õpetajate kujutised. Ükshaaval astusid õpilased nende juurde ja viisid pildid kohtadele kätte. Nagu ikka, olid naised ja tütarlapsed emotsioonide väljendamises tulisemad ja kallistused sedavõrd tugevamad. Noormehed ja mehed sedavõrd tagasihoidlikumad oma tunnete välja elamises.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap