Sindi suvi on alanud

Kui eelmistel aastatel on Sindi noortevolikogu algatusgrupi eestvedamisel suve algust tähistatud pärast jaanipäeva väliujulas, siis nüüd tervitati suve saabumist tervelt neli nädalat varasemal ajal ja linna keskpaigale lähemas asukohas.

Sindi noortevolikogu algatusgrupp ja ansambel Respekt liikmed Foto Aveli Lehiste
Sindi noortevolikogu algatusgrupp ja ansambel Respekt liikmed. Foto: Aveli Lehiste

[pullquote]Täna oodati noorte esindatust Sindi raekotta[/pullquote]Laupäeval, 26. mail toimunud suve alguspidu on peetud. Noorte algatusgrupp on taas enda võimekust tõestanud, sedakorda siis jälle täiesti iseseisva ja eduka tegutsemisega. Aga nad on valmis ka teiste tegemisi toetama. Alles see oli, kui löödi kaasa kevadlaadaga Sindi linna 80. sünnipäeva tähistamisel ja riigi juubeli auks tammiku rajamisel. Neid on kohatud võidupüha maratonil suurte sinimustvalgete lippudega jooksjaid ergutamas ja mitmeid muid tegusid korda saatmas. Täna oodati noorte esindatust Sindi raekotta, et Tori valla arengukava koostamisel saaks arvestada nendegi arvamustega.

“Kavandasime tänavuse Sindi suve alguspeo Sindi seltsimaja juurde. Ettevalmistused kestsid suht lühikest aega, kõigest paar kuud. Suunasime ürituse eelkõige noortele. Loomulikult oli oodatud kogu Sindi rahvas ja inimesi ka väljapoolt,” rääkis täna õhtupoolikul toimunud kohtumisel Kristiina Anufrieva, Sindi noortevolikogu algatusgrupi aseesimees.

Tegusasse meeskonda kuulub praegu kaheksa põhiliiget. Lisaks Kristiinale veel esimees Georgina Ristoja, Chätlyn Parts, Mirjam Silgo, Andro Seppi, Karl Hussar, Fred Hussar ja Ats Tobias Pikk. Neile lisandub peagi veel kolm uut liitujat: Ketrin Kärg, Kertu Õunapuu ja Õnneli Pilliroog. Kõik tiimi kuuluvad noored on pärit Sindist, aga mitte kõik Sindi gümnaasiumist. Noori on meeskonnas alates kuuendast klassist kuni gümnaasiumi lõpetajateni. Jumalatosinast saab tosin, kui juurde arvata ka Sindi gümnaasiumi õpetaja Mart Nõmm. “Nooremad saavad indu. Vahva sõpruskond,” lausus Mart.

[pullquote]Muidu oleme öelnud, et Mart on meie mentor, aga tegelikult on ta üks meie hulgast[/pullquote]“Muidu oleme öelnud, et Mart on meie mentor, aga tegelikult on ta üks meie hulgast,” tähendas Kristiina. “Eks ma vahel neid torgin ka ja mõnikord tõmban noori jalgupidi maa peale tagasi. Aga kindlasti pole keegi neile ette öelnud, mida või kuidas teha. Noored ise tegid sellise asja, mis neile kõige rohkem meeldis,” sekkus jutuajamisse ka Mart, kelle kabinetis kolme osalisega vestlus aset leidis.

Chätlyn meenutas laupäevast meelelahutust: “Toimusid erinevad seltskonna- ja võistlusmängud. Näiteks köievedu, saapavise, paarisjooks. Kõik jaanipäeva- või suvemängud, mida saab õues mängida. Seltsimaja kõrval oleval murul sai ka jalgpalli taguda. Neljast meeskonnast oli üks väljapoolt Sindit, Pärnust. Kohal olid Sindi vabatahtlikud päästjad ja politsei, kes rääkisid õppejuttu ja tegid läbi mängulisi tegevusi. Tõukerattaga slaalomit sõites kasutati alkoprille. Üks neiu olevat kukkunud, aga sai kiirelt esmaabi korras plaastri haavale ja suuremat õnnetust ei olnud. Tõsine hoiatus neile, kes arvavad, et juhtimisega tullakse toime ka joobeseisundis. Kohal oli slackliner ja rahval võimaldati ka ise “nööril” käimist katsetada. Toitlustamise eest kandsid hoolt Sindi ANK-i kokandusringi Sinklased.”

Neidude kinnitusel meeldis vanematele, et lastel oli nii palju tegevust. Paljud lapsed jäid vanuselt alla kümne. “Enamus meie ealisi vaatasid samal ajal Real Madridi ja Liverpooli vahelist kohtumist,” arvas Chätlyn.

Kristiina: “Kogu õhtut viisid läbi kaks poni. Chätlyn oli Õunarüüp ja Õnneli oli Roosa. Kohal oli ka kolmas poni: Alice Laanemaa oli ponina Vikerkaaresööst. Kõik on teada tegelased multikast “Minu väike poni”, inglise keeles tuntud “My little pony””

Chätlyn ütles, et arutleti tegelaskujudena teisigi võimalusi. Võinuks olla Pipi või kes iganes. “Kostüüme oli lihtne leida. Abistas Alice. Siitsamast Sindi kaltsupoest saime samuti mingeid riideid.”
Alice tegi näomaalinguid ja puhus õhupalle. Vestluse käigus meenus neidudele ka Kriipsujuku mängutoa batuut, mida lapsed rõõmsal meelel külastasid.

[pullquote]Kerdo Mölder ja Rita Liiver tegid lõbusat ja hoogsat muusikat[/pullquote]Kui möödunud suvel kasutati ujula avamisel lavana ujuvtransportööri, siis tänavu sõidutati kohale rekka furgoon, mille ühe külje avamisel muutus kaubaveok täiesti kõlblikuks estraadilavaks. “Lava kasutasid õhtujuhid, meie volikogu liikmed ja ansambel Respekt, kes lõpetas õhtu kontserdiga,” rääkis Kristiina. “Kerdo Mölder ja Rita Liiver tegid lõbusat ja hoogsat muusikat. Õhtul tegid kaks ballaadi ka vist,” arvustas Kristiina.

Chätlyn teadis lisada, et esitati välismaise muusika järgi loodud eestikeelseid lugusid. “Oli hästi tuttavaid meloodiaid. Sõnu väga ei teadnud, aga rütmikas muusika tõmbas rahva hästi käima. Esinejad ise olid väga elava loomuga. Respekt oli laval poolteist tundi: kaks korda 45 minutit, vahele jäi 15 minutiline paus.”

Mart Nõmm ütles, et luges ja korrutas rahvahulka. “Arvan, et 400 oli küll lõpuks kontserti kuulamas. Kui palju päeva jooksul läbi käis? Arvan, et võib päris mitusada juurde lisada.”

Kristiina sõnul loodeti sadat osavõtjat, aga tema hinnangul võis kohal olla 400 kuni 500. “Kontserdi alguses oli väga vähe inimesi, sest ei julgetud lähemale minna. Vaatasid pigem eemalt. Õhtu pimenedes mindi julgemalt lähemale.”

Mart: “Kõik saab toimuda sponsorite abiga. Sponsorid väärivad samuti nimetamist: Fein-Elast Estonia, Pajo AS, Viiking Spa-Hotel, Ammende Villa, Sushi King, McDonalds, Fameron, Kriipsujuku Mängutuba, Alice Imedemaal, Apollo Kino Pärnu, Scanfil, Biolan Baltic OÜ.”

“Facebookis loositi Viiking spaasse pääse viiele, samuti lohutusauhind Amende Villasse, kus toimub pühapäevane brunch,” selgitas Kristiina. Mida brunch täpsemalt tähendab? “Mõnele hilist hommikusööki, teisele mõnusat lõunat. Kindlasti avaneb suurepärane võimalus pühapäevaselt aeglases tempos maitsvat sööki ja õdusat õhkkonda nautida. Hiline hommikusöök kestab keskpäevast kaheni. Toidu valmistab Amende Villa peakokk Mihkel Heinmets,” teadis Mart selgitavalt juurde lisada.

“Muidugi oli veel muudki ninni-nänni ja magusapakke,” jätkas Chätlyn.

[pullquote]Kõik mäkerdasid käe värviga[/pullquote]“Ürituse tarbeks tegime oma kätega valged pluusid, et meid ära tuntakse. Pluusid leidsime kodust või kaltsukatest. Ostsime tekstiilile sobivad värvid. Rinna peale kirjutasime nime, alla tegime mingid joonistused. Seljale kujundasime kirjapildis Sindi noortevolikogu algatusgrupp. Tüdrukutel olid nii väikesed pluusid, et kirjutasime lihtsalt tähed SNVAG. Kõik mäkerdasid käe värviga ja tegid pluusile ka oma käejäljendi,” jutustas Kristiina.

Urmas Saard

Samal teemal:

Anu Luiga, Valgjärve valla Avatud Noortekeskuse juhataja, tänab ja kiidab Raido Nazarovit ja tema meeskonda Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi suplushooaeg avatud

Kevin Pärnpuu, Raido Nazarov, Kristiina Anufrieva, Allan Kuusik, Karl Hussar, Kristiina Fetšina, Fred Hussar Sindi Noortevolikogu Algatusgrupi lipuga Sindi ujulas Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi väliujula ja välijõusaali hooaja avamine

Sindi ujulas Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi suvi sai ujula piduliku avamisega ametlikult avatud

Raido Nazarov Foto Urmas Saard

 

 

 

Raido Nazarov: tahame Sindi suplushooaja piduliku avamise kujundada traditsiooniks

Aleks Rjabtsov Foto Urmas Saard

 

 

 

Kaheksakümneaasta vanuses Sindi väliujulas avati järjekordne hooaeg