Huvitavamad leiud Hirve linnuvaatlustornis

Möödunud laupäeval, 12. mail toimunud Eesti Ornitoloogiaühingu korraldatud tornide linnuvaatluses osales ka Sindi gümnaasiumi 5. klassi õpilane Joosep Ailiste, kes uudistas Pärnus Hirve linnuvaatlustornis.

Pildil hiilib Joosep Ailiste rabas kobrast Foto Helen Parmen
Pildil hiilib Joosep Ailiste rabas kobrast. Foto: Helen Parmen

[pullquote]See oli hinnatud arvukus, neid oli tõesti palju[/pullquote]„Huvitavamad leiud olid änn, kes jäi sedapuhku täpsemalt määramata, 8500 merivarti, soo-loorkull, kaks kuldhänilast ja karmiinleevike, kes oli alles siia saabunud,“ rääkis noor linnuvaatleja.

8500 merivarti? Kuidas sellist hulka päevaga loetletakse? Tundub kosmiline hulk? „Ma ei tea, Lelov määras. Tal vist kogemust ka. See oli hinnatud arvukus, neid oli tõesti palju,“ vastas Ailiste.

Ornitoloog Eedi Lelovi juhendamisel viibis vaatluspäeval Hirve tornis 11 lindude huvilist. Tavaliselt on Ailiste suureks hobiks lindude luuramine ja pildistamine. „Sedakorda ma ei pildistanud, keskendusin binokliga lindude vaatlemisele.“

Meelis Uustal, Eesti Ornitoloogiaühingu kommunikatsioonispetsialist, teatas 13 vaatetornist laekunud linnuvaatluste tulemustest: „Ühtekokku vaadeldi 148 liiki linde ja vaatlustorne külastas enam kui 70 huvilist.“ Linnuvaatluspäeva koordinaator Tarvo Valkeri sõnul oli tänavune tornide linnuvaatluspäev kõikjal soe ja päikseline. „Sellepärast täheldati paljudes kohtades just sooja ilma tõttu lindude väiksemat laulmisaktiivsust. Paljudes vaatluspaikades märgati hanede ja laglede rännet, kes jätkasid oma rännet arktilistele pesitsusaladele Loode-Venemaal ja Skandinaavias.“

Kõige enam liike õnnestus tänavu registreerida Ilmatsalu vaatlustornist Tartumaal, kus Mariliis Paal ja Raul Vilk vaatlesid 8 tunni vältel 90 linnuliiki.

Suuremaid haruldusi seekordsel tornide vaatluspäeval ei kohatud, kuid linnutornidest nähti siiski palju põnevaid või äsja rändelt saabunud linnuliike, nagu rukkirääk, naaskelnokk, peoleo, kuldhänilane ja kukkurtihane.

Urmas Saard