900 noort rahvatantsijat koguneb Paidesse

Sel nädalavahetusel toimub Eestimaa südames Paides XII üleriigiline koolinoorte rahvatantsufestival, mille motoks on “Rahvatants paneb silma särama”. Festivalil annavad noored tantsijad kaks kontserti.

Paide Vallimäe laululava Foto Urmas Saard
Paide Vallimäe laululava. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Festival on kummardus noorte tantsupidude idee algatajale ja mitmekordsele üldjuhile Alfred Raadikule[/pullquote]Esimene ülesastumine toimub laupäeval, 5. mail kell 18.00 Paide Muusika- ja Teatrimajas ning teise kontserdi annavad noored tantsijad pühapäeval Paide Vallimäel algusega 13.00. Kontserdid on tasuta.

“Festivali üheks peamiseks eesmärgiks on rahvatantsu populariseerimine noorte seas, aga ka esinemise võimalus nn “suurel laval” ja kindlasti koostantsimise rõõm,” kommenteerib festivali projektijuht Erika Põlendik. “Nii saame aidata kaasa ka meie tantsupidude jätkusuutlikkuse tagamisele,” räägib Põlendik.

Koolinoorte rahvatantsufestival on iga-kevadine traditsioon, tuues kokku sajad rahvatantsuhuvilised noored üle riig. Igal aastal korraldatakse see erinevas Eesti paigas, tänavu on korraldamine Paide käes. Kokku odatakse festivalile üle 900 noore rahvatantsija.

XII rahvatantsufestivalil osalevad noored erinevates töötubades. Suure panuse lastele mitmekesise programmi ettevalmistamisel annavad Järvamaa Muuseum, Paide politseijaoskond, Päästeamet, Paide Huvikeskus, Paide Noortekeskus.

Festival toimub Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi ning Pelgulinna Gümnaasiumi eestvedamisel koostöös Paide Muusika- ja Teatrimaja, Paide Gümnaasiumi ja Ühisgümnaasiumiga.

Festival on kummardus noorte tantsupidude idee algatajale ja mitmekordsele üldjuhile Alfred Raadikule, kes koos abikaasa Niina Raadikuga olid aastaid Pelgulinna Gümnaasiumi rahvatantsuõpetajad ja rahvatantsusädeme hoidjad noorte seas. Festivali korraldamise kaudu toetatakse Alfred ja Niina Raadiku fondi, mille eesmärgiks koolides töötavate rahvatantsuõpetajate tegevuse tunnustamine.

Sündmust toetab Eesti Kultuurkapital, Rahvakultuuri Keskus, Paide linn, Kalev.