Kaur: paari päeva pärast olid mul juba kõik raamatud müüdud

Kaur Kasemaa andis Sindi muuseumis avatud näituse ja raamatu „Sindi eile ja täna“ saamisloost 1. mai hommikul põhjaliku ülevaate. Allpool on avaldatud kogu jutt selliselt nagu Sindi gümnaasiumi seitsmenda klassi õpilane ise selgitab.

Kaur Kasemaa ja Heidi Vellend näituse avamisel Sindi muuseumis Foto Helen Parmen
Kaur Kasemaa ja Heidi Vellend näituse avamisel Sindi muuseumis. Foto: Helen Parmen

[pullquote]Kõige suurem töö oli tekstide kogumine.[/pullquote]Tere! 2014. aastal sirvisin juhuslikult ühe Pärnu fotograafi fotoraamatut. Seal oli kujutatud Pärnu linna tähtsamaid hooneid 18. sajandil ja 19.sajandil. Seda raamatut oli väga põnev vaadata. Kuna Sindist sellist raamatut tehtud ei ole, siis otsustasin selle valmis teha. Käisin ja otsisin vanu pilte Sindist nii internetist, kui ka muuseumist. Ise fotografeerisin tänapäevased fotod. Tekstid otsisin internetist. Kuna käisin neljandas klassis, siis ei julgenud oma raamatust kellelegi rääkida. Aga minu raamatust oli kuulnud Sindi noortekeskuse juhataja Helle Vent. Nende juures sain printida esimesed raamatud. Nii sain oma esimesed kogemused raamatu koostamisel. Müüsin oma raamatuid Sindi gümnaasiumi jõululaadal. Hästi on mul meeles, kui jõululaada žürii liige Mart Nõmm ütles mulle, et raamatule natukene teksti juurde ja ongi mul loovtöö valmis.

Ja miks mitte. Otsustasin seitsmendas klassis, et jätkan sama teemat põhjalikumalt. Aga seekord pööran rohkem tähelepanu vormistusele, tekstidele ja kvaliteedile. Raamatu koostamist alustasin 2017. aasta oktoobris. Minu loovtöö juhendajaks oli Lembit Roosimäe ja Signe Lensment. Käisin ära oma juhendajaga Sindi muuseumis, et koguda raamatu jaoks pilte. Piltide kogumine võttis aega 4 tundi. Valisime raamatusse välja 20 ajaloolist fotot Sindist. Samal nädalal hakkasin fotografeerima ajaloolisi pilte võimalikult samast kohast. Fotosid pildistades sain tutvuda Sindis ka selliste hoonetega, mille juurde tavaliselt ei satu. Pildid sain ülespildistatud kolme nädalavahetusega. Fotosid pidin väga tihti uuesti pildistama mingil muul päeval, sest oli kas väga halva kvaliteediga pilt või ei sobinud ilm. Kasutasin enda isiklikku kaamerat, aga ka Sindi noortekeskuse kaamerat.

[pullquote]Juba järgmisel päeval sain rõõmustava sõnumi, et raamatud on trükitud[/pullquote]Kõige suurem töö oli tekstide kogumine. Selleks kasutasime juhendajaga Aadu Musta raamatut “Sindi linn ja 1. detsembri nimeline vabrik 1833-1983”. Väga palju inspiratsiooni ja ideid sain Sindi linnavalituse 2013. aasta väljaandest “Sindi elu piltides”. Minu fotoraamatu esikaanel illustreerib Andres Tarto aerofoto Sindist. Raamatu kujundamiseks ja küljendamiseks kasutasin programmi Adobe Photoshop. Alguses oli plaan trükkida ühes tuntud interneti lehel, kus oli olemas vajalik kujundamise tarkvara. Ehmatus oli aga suur, kui sain teada, et sealt tellides tuleb raamatu tüki hind 20€. Siis otsustasin teha hinnapäringu Pärnus ja Sindis tegutsevale trükikojale Pajole. Kuna sealne hinnapakkumine oli väga sobiv, siis otsustasime seal trükkida. Pidin ümber tegema natukene faili, sest vaja oli lisada trükiks vajalikud bleedid, ehk lõikevaru. Tuli lisada üks tühi lehekülg, sest köiteks peab lehekülgede summa jaguma neljaga. Köiteks otsustasin valida tuntud klamberköite. Klamberköide on peaaegu kõigil töövihikutel ja väiksematel brošüüridel.

Juba järgmisel päeval sain rõõmustava sõnumi, et raamatud on trükitud, samal õhtul sain need kätte. Pajo teatas veel mulle, et neli eksemplari võttis Eesti Rahvusraamatukogu endale igaveseks säilitamiseks. Paari päeva pärast olid mul juba kõik raamatud müüdud. Tellisin juurde 40 tükki. Rääkisin enda raamatust Külauudiste portaali reporterile Urmas Saardile. Talle väga meeldis minu raamat. Minu raamatut tutvustav lugu ilmus külauudistes, Pärnu postimehes ning ka Tori valla paberlehes. Väga palju on tulnud tellimusi Sindi kooli ja Sindiga seotud inimestelt. Hetkeks olen lasknud trükkida 100 raamatut. Nendest umbes 30 on veel alles. Näituse idee tuli Sindi muuseumilt. Pildid on trükitud A3 paberile. Sooviksin tänada veelkord minu vanemaid, Lembit Roosimäed, Heidi Vellendit, Sindi gümnaasiumit ja Sindi Avatud Noortekeskust. Soovin kinkida Sindi muuseumile nii 2014. aastal, kui ka 2018. aastal koostatud raamatud.

Kaur Kasemaa

Samal teemal:

Kaur Kasemaa Sindi muuseumis Foto Urmas Saard

 

 

 

Raamat „Sindi eile ja täna“ väljus kaante vahelt näituse stendidele

Kaur Kasemaa tegi oma kodulinna sünnipäevaks raamatu Sindi eile ja täna Foto Urmas Saard

 

 

 

Kaur Kasemaa ilmutas raamatu „Sindi eile ja täna“