Türi kuulutati 19. korda kevadpealinnaks

Tänasest hakkas Türi taaskordselt kandma kaubamärgina täieõigusliku kevadpealinna tiitlit. Sümboolse pealinna valitseja saua andis tänavu Türi vallavanema Pipi-Liis Siamanni kätte Tallinna abilinnapea Zuzu Izmailova.

Kevadpealinna Türit külastavad Pärnu abilinnapead Marko Šorin ja Meelis Kukk, keskel linnavolikogu liige Laura Kiviselg Foto Marko Šorin
Kevadpealinna Türit külastavad Pärnu abilinnapead Marko Šorin ja Meelis Kukk, keskel linnavolikogu liige Laura Kiviselg. Foto: Marko Šorin

Türi inimesi tulid tervitama teiste teemapealinnade esindajad. Nende hulgas ka suvepealinn Pärnu esindus: volikogu liige Laura Kiviselg ning abilinnapead Meelis Kukk ja Marko Šorin. Mujalt olid kohal nii päris pealinn Tallinn, kui talvepealinn Otepää, külmapealinn Jõgeva, sügispealinn Narva.
Teemapealinna tiitlit tähistav sau käib rituaali kohaselt korraks läbi Tallinna esindajate käte. Nii tagastas Otepää esindaja saua Zuzu Izmailova kätte, kes selle siis hetk hiljem kogu pidulikkusega Türi vallavanema Pipi-Liis Siamanni kätte andis. Üheksateistkümnendat korda on sümbol kevadpealinna käsutuses kuni suve alguseni, et seejärel sau Pärnule loovutada. Traditsiooniliselt tõmmati käima ka lilleline muruniiduk, kuigi maha sadanud lumevaip oleks nõudnud pigem lumepuhuri kasutamist.

Rituaalsete toimingute järel mindi kohalikku rahvamajja, kus rahvale esines Curly Strings. Täis saalile kõlasid tuttavad viisid ning ansambel plaksutati lisalugudeks uuesti lavale. Korduvalt sooviti üksteisele rõõmsat kevade algust, seda nii otseses kui kaudses tähenduses.

Publiku hulgas liikus “Vaba rahva laul” laulupidude eestvedaja Ülo Kannisto, kes tegi reklaami 19. augustil toimuvale peole, mis sellel aastal toimub Türi naaberlinnas Paides. Ülo Kannisto ja abilinnapea Marko Šorin, kes teineteist juba varasemast ajast tunnevad, vahetasid omavahelises vestluses mõtteid, mis võiksid tuua järgmisel aastal “Vaba rahva laulu” Pärnusse.

Urmas Saard