Seitse sündmust, millega Riia väärib Euroopa 2018. aasta parima turismisihtkoha tiitlit

Maineka Euroopa parima turismisihtkoha tiitli 20 nominendi seast leiab sel aastal ka lõunanaabrite pealinna Riia, kes kutsub kõiki eestimaalasi enda poolt hääletama.

Jõuludeaegne jalutuskäik Riias Foto Marko Šorin
Jõuludeaegne jalutuskäik Riias. Foto: Marko Šorin

8. veebruarini veebilehel või lühilingil toimuval hääletusel saab igaüks anda oma hääle kord nädalas. Lisaks Riiale leiab nominentide seast veel 19 Euroopa linna: Wroclaw, Lissabon, Viin, London, Ateena, Milano, Praha, Budapest, Pariis, Bilbao, Amsterdam, Kotor, Edinburgh, Hvari saar, Berliin, Barcelona, Brüssel, Colmar ja Bohinj. Ükski Eesti linn sel aastal parimate turismisihtkohtade nominentide sekka ei jõudnud.

Läti, kes tähistab samuti 2018. aastal oma vabariigi 100. sünnipäeva, kutsub kõiki eestimaalasi Riiat külastama järgmiste põnevate suurürituste raames:

· Lattelecom Riia Maraton (20. mai). Sel päeval kuulub Riia täielikult jooksjatele. Juba 2007. aastast AIMS standarditele vastav rahvusvaheliselt akrediteeritud maraton pakub spordisõpradele suurepärase võimaluse tutvuda täis- või poolmaratoni käigus Riia tänavate, sildade ja vanalinnaga.

· Riia ooperifestival 2018 (6.-17. juuni). Läti Rahvusooperi- ja balleti hoone on Riia linna üks sümboleid, milles sündiv kunst on kuulus kõikjal maailmas. Tähistamaks vabariigi sajandat sünnipäeva on üks festivalinädal pühendatud kaasaegsele Läti ooperile, teine festivalinädal toob lavale uue hooaja etendused ning lõpeb gaalakonserdiga.

· Läti laulu- ja tantsupidu (30. juuni – 8. juuli). Läti esimene laulupidu toimus teatavasti viis aastat varem kui Eestis ning sellest on tänaseks kujunenud suurejooneline nädal aega kestav festival. Juubeliaasta tippsündmuseks kujundatud laulu- ja tantsupidu toob Riiasse kokku ligi 40 000 osalejat, kes astuvad üles 54 erineva sündmuse raames.

· Riia Linnafestival (17.-19. august). Riia linna aiad, pargid ja kanalid saavad üheks nädalavahetuseks eriliseks kontserdipaigaks ning toimub hulgaliselt spordi- ja toidusündmusi Muuhulgas avatakse moodsas Spīķeri kvartalis Läti suurim vabaõhurestoran, kus toimetavad ühiselt Riia parimad restoranid.

· Valge Öö festival (8. september). Lisaks Brüsselile, Madriidile, Pariisile ja Roomale toimub Euroopa Valge Öö aktsioon ka Riias. Sel erilisel õhtul ühinevad linnatänavatel kunst, muusika, teater, tsirkus, tants, filosoofia, antropoloogia ja kulinaaria maagiliseks koosluseks, mis räägivad selle erilise linna kohta põneva loo moodsa kunsti võtmes.

· Läti 100 pidustused, mis kulmineeruvad 18. novembril. Läti juubeliaasta programm on jaotunud tervelt neljale aastale ning see kätkeb endas üle 800 sündmuse. Pidustuste tipphetk saabub Läti Vabariigi aastapäeval 18. novembril, mil traditsiooniline “Staro Riga” festival muudab Riia linna massiivseks värvi- ja valgusmängu lõuendiks.

· Jõulukuuskede tee (7. detsember – 13. jaanuar). Juba enam kui 500 aastat tagasi Riias sündinud avaliku kuuse püstitamise ja ehtimise traditsioonist on tänaseks saanud algatus, mis annab Läti kunstnikele võimaluse püstitada igal aastal Riia linna tänavatele erinevaid jõulukuuski kujutavaid installatsioone. Tänaseks on seeläbi sündinud juba 162 omanäolist kunstiteost, mis teevad jõuludeaegse jalutuskäigu Riia linnas kordumatuks elamuseks.