Eesti Muinsuskaitse Selts tähistab 30. sünnipäeva ja avab mälestustahvli

Eesti Muinsuskaitse Selts asutati sümboolset tähendust omavalt väga tähtsal päeval, kui 69 aastat varem, 12. detsembril, jõudis Briti laevastik Vabadussõja kõige kriitilisemal hetkel Eestile appi.

Tallinna raekojas tähistatakse Eesti Muinsuskaitse Seltsi 30 sünnipäeva Foto Urmas Saard
Tallinna raekojas tähistatakse Eesti Muinsuskaitse Seltsi 30. sünnipäeva. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Sünnipäevalist tuleb tervitama Vabariigi President Kersti Kaljulaid[/pullquote]Selts asutati nimetatud päeval aastal 1987 omaaegses ametiühingute hoones, mida Tallinna linnapildis enam pole. Seltsi Asutavale Kogule valisid 80 tegutsevat klubi 239 saadikut, kes otsustasidki asutada Eesti Muinsuskaitse Seltsi. Samal kogunemisel kinnitati põhikiri ja seltsi esimeheks valiti liikumise peamine eestvedaja Trivimi Velliste, kes praegu on seltsi auesimees. Esimeseks auesimeheks valiti seltsi asutamise ajal teenekas muinsuskaitsja Villem Raam.

Olulise sündmuse mälestuseks kogunetakse teisipäeva keskpäeval, 12. detsembril, kunagise ametiühingu maja asemele ehitatud Tallinna Euroopa Majja (Rävala pst 4) seinatahvli avamisele, mis teatab Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutamisest seal paiknenud hoones 30 aastat tagasi. Tahvlile on kirjutatud: „Siin paiknenud hoones asutati jõulukuu 12. päeval A.D. 1987 Eesti Muinsuskaitse Selts“.

Aga juba esmaspäeval, 11. detsembril, tähistatakse ilusasse täiskasvanu ikka jõudnud Eesti Muinsuskaitse Seltsi sünnipäeva Tallinna raekojas. Sünnipäevalist tuleb tervitama Vabariigi President Kersti Kaljulaid.

Seltsi tuhatkond liiget tegutsevad igapäevaselt üle riigi, et hoida ja kaitsta kultuuriväärtusi, pidada meeles ja talletada ajalugu, korrastada mälestusmärke, mäletada ja meenutada Eesti Vabariigi ja rahva jaoks olulisi inimesi. Seltsi ühendab enam kui poolsada ajaloo- ja kultuuripärandi vabatahtliku uurimise ning kaitsmisega tegelevat seltsi, klubi või ühendust tervel Eestimaal.

Urmas Saard

Samal teemal:

Trivimi Velliste Foto Urmas Saard

 

 

 

Keilas meenutatakse muinsuskaitseklubide kolmandat kogunemist