Söödav lusikas ja muud põnevat laadalt “Pärnumaa jõulud 2017”

“Pärnumaa jõulud 2017” on Port Artur 2 kaubanduskeskuses asetleidev õpilaslaat, mis toimus tänavu Junior Achievement Eesti egiidi all 16. korda.

Pärnumaa jõulud 2017 Port Arturis Foto Urmas Saard
“Pärnumaa jõulud 2017” Port Arturis. Foto: Urmas Saard

Vaevalt said külastajad kaubanduskeskuse uksest sisse, kui päkapiku mütsi kandev noorhärra suurendas kiirel käigul sammu pikkust, sirutas käe välja ja pakkus eeskujulikult pakendatult naturaalset snäkki. Ikka ostmiseks, mitte päris muidu. Kuidas tubli müügimehe nimi on? „Armin Kull,“ sain vastuseks. Pidanuks juba tundma, aga Armin jätkas enesekindla uhkustundega tutvustamist. „Õpin Sindi gümnaasiumi 5.a klassis.“ Alles hiljem sain täiendavalt teada, et tubli müügimees kuulus neljaliikmelisesse meeskonda, kes oli valinud endale paljutähendusliku ja arusaadavalt selges eesti keeles kõlava ettevõtluse nime „Ole terve“. Noorhärra asjalikkust ja julgust jälgides tekkis paratamatult kujutluspilt suurima läbimüügiga parimast müügistrateegist.

Kui varem hinnati eraldi arvestusega gümnaasiumi astmes tegutsevaid õpilasfirmasid (ÕF) ja 6.-9. klassi astmes miniõpilasfirmasid (MF), siis nüüd on lisandunud ka mini-mini firmad, kuhu kuuluvad kuni 5 klassi õpilased. „Sest on raske võrrelda algklasside õpilase tegemisi põhikooli õpilastega,“ selgitas Mari Suurväli, „Pärnumaa Jõulud“ projektijuht ja TÜ Pärnu kolledži täiendkoolituse programmijuht.

Suurväli sõnul kauples eilsel laadal ühtekokku 78 firmat, neist 9 Mini-MF, 18 MF ja 50 ÕF. Port Arturi teisel ja kolmandal korrusel asus müügilettide taga 360 õpilast ning neid juhendab 30 õpetajat. „Päeva lõpuks arvestati kauplemise kogukäibeks 2041 eurot,“ teadis Suurväli lisada.

Rõuge põhikooli kaheksanda klassi noormehed Jaagup Kurm ja Robin Valge valmistavad erinevates suurustes puidust inimfiguurilisi disainlampe. Loovtöö tulemusena asutatigi MF Britex. Eelmisel laupäeval Värskas peetud rahvusvahelisel õpilasfirmade laadal „Üle piiri turundus“ sai žürii eripreemia Jaagup Kurm professionaalse ja julge suhtlemise eest puidust disainlambi müümisel. Ta ise ütles Port Arturis, et Setumaa käsitöö au sees hoidmine on nende kandi meeste ülesanne.

Port Arturis kauples ka Värska Gümnaasiumi MF „Kodu Ilusaks“, kes valmistab ehteid kodu kaunistamiseks. Värska laadal tehtud läbimõeldud väljapaneku ja hea müügitöö tulemusena pälvisid kolm neiut parima Setomaa firma auhinna. Sama hakkas nende müüjate juures silma ka Pärnus.

Põnevat uudistamist pakkus biolagunevate ja söödavate lusikate müümisel Hugo Treffneri Gümnaasiumi ÕF Edible.

Huvitav oli kõrvutada hindajate arvamusi sellega, mis ülevaate kirjutamisel silma hakkas. Ootamatult üllatuslikult võis avastada, et mõnelgi juhul ühtis nägemus zürii karmi otsusega.

Mini-MF parim väljapanek Pärnõe kooli „Köögipoisid“
Mini-MF parim toode Lüllemäe põhikooli „Kellassepad“
Mini-MF parim müügistrateegia Sindi gümnaasiumi „Ole terve“
Mini-MF suurim läbimüük Sindi gümnaasiumi „Ole terve“
MF parim väljapanek Pernova Hariduskeskuse „Noored leiutajad“
MF parim toode Rõuge põhikooli „Britex“
MF parim müügistrateegija Värska gümnaasiumi „Kodu ilusaks“
MF suurim läbimüük Keeni põhikool „Rye MICE“
ÕF parim väljapanek Pärnu ühisgümnaasiumi „Sädeli“
ÕF parim toode Kohila gümnaasiumi „Lehteco“
ÕF parim teenus Tallinna 21 Kooli „Friizi“
ÕF parim müügistrateegija Pärnu ühisgümnaasiumi „JarCook“
ÕF uudseim taade Võru gümnaasiumi „Eallster“
ÕF suurim läbimüük Pärnu ühisgümnaasiumi „JarCook“
Parim koolikasutuslik toode OÜ Puukoi Värska gümnaasiumi „Kandekotid“
Parim terviklahendus kõigis kategooriates Valga põhikooli „Vöime“
Pärnu Reisibüroo eriauhind Pärnu ühisgümnaasiumi „JarCook“
PEAK auhind Võru gümnaasiumi „Roonik“
PEAK auhind Pernova Hariduskeskuse „Noored leiutajad“
PEAK auhind Pärnu ühisgümnaasiumi „Sädeli“
My Fitness Pärnu eriauhind Võru gümnaasiumi „Roonik“
Port Arturi auhind Võru gümnaasiumi „Falster“

Igal aastal toimuvat laata „Pärnumaa jõulud“ korraldab Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon koostöös TÜ Pärnu kolledži, JA Eesti ja Ettevõtlushariduse Seltsiga.

Urmas Saard