Õpetajate päeval on tore tänada

Sindi Gümnaasiumi õpetajad on sel sügisel otsustanud tunnustada kahe tubli kolleegi tööd. Need on algklasside õpetaja Merike Lilleleht ja matemaatikaõpetaja Kerdi Mihhailova. Otsustasime neid lähemalt tutvustada ja tegime nendega lühikesed intervjuud. Pakume lugeda!

Intervjuu õpetaja Merikesega

Merike Lilleleht ja tema õpilaste tööd Foto Urmas Saard
Merike Lilleleht ja tema õpilaste tööd. Foto: Urmas Saard

Mis tunded Teid valdasid, kui saite teada, et Teid tunnustati sellel aastal algklasside parima õpetajana?

Eks me kõik üritame anda endast parima. Suurepärane tunne on, kui seda hinnatakse ja märgatakse.

Kas mäletate esimest tundi selles koolis? Kirjeldage, kuidas see läks.

Väike pabin oli ikka sees küll. Ei tunne õpilast, ei tea, kuidas tund kulgema hakkab. Õnneks oli minu esimene õpilane siin koolis Joosep Ailiste, kes on väga tore poiss, äärmiselt teadmishimuline. Otsisin kodus kõik oma targad raamatud ja aastatega kogutud materjalid välja ja valmistusin tundideks väga põhjalikult.

Millised on olnud siiani kõige meeldejäävamad / naljakamad hetked õpilastega?

Ma ise loen VÄGA palju ja muidugi on soov ka lapsi lugema panna. Proovisin igasuguste nippidega raamatuid meeldivaks teha. Ühel päeval peale tunde lükkasid neli poissi oma lauad kokku, võtsid raamatukogust igaüks ühe raamatu ja istusid laua taha raamatuid lugema. Kõik see toimus mulle ühtki sõna ütlemata. Tõstan korraga pilgu oma töölt ja vaatan: neli poissi istuvad reas ja loevad juturaamatuid. See oli ühtaegu naljakas ja südantsoojendav.

Miks valisite õpetaja eriala?

Peale kaheksandat klassi keskkooli minnes pidi valima, mis kallakuga klassi lähed. Valida oli piimanduse, bioloogia ja pedagoogika vahel. Pedagoogika tundus kõige sobivam.

Kui Te poleks õpetaja ametit valinud, mis ameti oleksite valinud? Miks?

Ilmselt oleks see ehk kuidagi kunstiga seotud olnud. Mulle meeldivad isetehtud asjad. Neis on nagu mingi teistsugune hing ja soojus sees.

Mis oli kooliajal Teie lemmikõppeaine?

Kirjandus oli lemmikõppeaine. Raamatute maailm on imeline.

Miks valisite oma töökohaks Sindi Gümnaasiumi? Mis Teile siin meeldib?

Koolimaja on vahvalt omanäoline ja isikupäraga. Eks kõik sõltub sellest, milline tunne tekib majas olles ja Sindi Gümnaasiumis on hea aura.

Mis on Teie unistused õpetajana?

Iga õpetaja jaoks on tähtsad õpilased. Ilma õpilasteta poleks ka õpetajat. Soovin, et minu õpilastel oleks ikka sära silmades ja et asjad, mis mulle tunduvad huvitavad, oleks ka neile sama põnevad.

Intervjuu õpetaja Kerdiga

Kerdi Mihhailova Foto erakogust
Kerdi Mihhailova. Foto: erakogust

Mis tunded Teid valdasid, kui saite teada, et Teid tunnustati sellel aastal põhikooli ja gümnaasiumi parima õpetajana?

Alguses tundus see ebareaalsena, kuid hiljem olin lihtsalt õnnelik.

Kas mäletate oma esimest tundi selles koolis? Kirjeldage, kuidas see läks?

Kahjuks hästi ei mäleta, kuna ärevus sees oli suur ning käsi värises hirmust. Kuid need olid õnnelikud esimesed emotsioonid, sest väike hirm käib alati hea soorituse juurde.

Millised on olnud siiamaani kõige naljakamad / meeldejäävamad hetked õpilastega?

On olnud sooje hetki, kus õpilane ütleb mulle emme. On olnud armsaid hetki, kus matemaatika defineeritakse enda jaoks sobivamaks, näiteks: „Koonus on ümmargune kolmnurk“. On olnud hetki, kus lihtsalt juttu ajades ei ole saanud naeru pidama. Neid hetki on palju-palju olnud ning tuleb iga päev juurde.

Miks valisite õpetaja eriala?

Kuna ma tahtsin anda edasi seda rõõmu, mida ma tunnen matemaatikaga tegeledes.

Kui Te poleks õpetaja ametit valinud, mis ameti oleksite valinud? Miks?

Ülikooli minnes oli valik meditsiiniteaduskonna ning matemaatika vahel. Inimkeha uurimine ning parandamine tundus olevat sama põnev kui matemaatika, kuid lõpuks ikkagi jäi matemaatika peale.

Mis oli kooliajal Teie lemmikõppeaine?

Lemmikõppeainet ei oska välja tuua, paljud ained meeldisid – kunst, bioloogia, loodusõpetus, kehaline kasvatus jne.

Miks valisite oma töökohaks Sindi Gümnaasiumi? Mis Teile siin meeldib?

Alguses kutsuti asendajaks ning siis edasi jäin juba praktilistel põhjustel – ma ise elan Sindis ning siia on hea lähedal tööle käia. Meeldib, et kontakt õpilastega on vahetu ning kollektiiv on toetav nii mõtete realiseerimisel kui ka murede lahendamisel.

Mis on Teie unistused õpetajana?

Mu soov on saada inspireerivaks õpetajaks.

Küsimused koostasid ja intervjuud viisid läbi algajad ajakirjanikud 9. klassist: Ege-Rea Jantson, Anette Pattik, Annabel Leotoots.