Lilled vajavad pidevat hoolt ja kaitset varganägude eest

Nii Sindis kui Paikusel on Kase aiandi hooldada kõik rippanumates ning kastides tänavapilti kaunistavad suvelilled.

Kardo Kase kastab Sindit kaunistavaid lilleampleid Foto Urmas Saard
Kardo Kase kastab Sindit kaunistavaid lilleampleid. Foto: Urmas Saard

Et suvelilled püsiksid kogu suve värskelt ilusatena, peab neid sageli kastma ja kindlate vaheaegade tagant väetama. Sindis tegutsev Kase aiand on lillelise silmailu ette kasvatanud, välja toonud ja püsivalt selle eest hoolt kandmas.

Sindis on õielisi ampleid ehk rippanumaid kolmekümne ringis, umbes sama palju ka lillekaste. Paikusel paarkümmend amplit rohkemgi, kaste paarikümne ümber. Kase aiandi perefirma agronoom Kardo Kase nimetab ennast tagasihoidlikult lihtsaks töömeheks, kes iga kolme päeva järel kõiki lilli kastmas käib. Selleks otstarbeks valmistas ta spetsiaalse agregaadi, millega saab hästi hõlpsasti kasta.

Lilletaimi on Sindis ja Paikusel kahesuguseid: surfiiniad ja pelargoonid. Surfiinia ehk ripp-petuunia õitseb väga pikaajaliselt. Kasvukohtadena sobivad nii poolvarjulised kui päikeselised paigad.

Enamikele inimestele pole tundmatu ka pelargoon, mis oma kaunite õiekobaratega rõõmustab vaatajat kuni sügiseste külmade tulekuni. Üldjuhul armastab pelargoon kõrgekvaliteedilist mulda, regulaarset väetamist, kastmist ja päikselist asukohta. Nii tagatakse rohke õitsemine ja taimede kena väljanägemine. Lõuna-Aafrikast pärinevad pelargoonid ei pelga kõrgeid temperatuure, mida meie oludes õnneks sageli ette ei tule.

[pullquote]Kardo ütleb, et need vargused on otseselt kõikide linnakodanike tagant ja lubab vargani viiva vihje eest koguni vaevatasu![/pullquote]Kuid olenemata kliimavööndist tuleb ka Sindis ja Paikusel jälgida ning märgata paharette, kes taimi varastavad. 22. juulil kirjutas Kardo näoraamatus, et Sindi linnas on varastatud lilleampel endise postkontori eest. „Lisaks palju erinevaid lilli lillekastidest. Varastatud lilled ja lilleampel on äratuntavad.“ Kardo ütleb, et need vargused on otseselt kõikide linnakodanike tagant ja lubab vargani viiva vihje eest koguni vaevatasu!

Kevadel andsid mõned inimesed teada ühest vanemast vene prouast, kes süüdimatult päise päeva ajal võttis värskelt mulda istutatud taimi endaga kaasa. Ka Kardo teab seda puuduliku olekuga isikut, aga tal on alust arvata, et taolisi häbematuid inimesi leidub ilmselt teisigi.

Urmas Saard