Pärnus peatub esimene ristluslaev

Täna hommikul sildus Pärnu kruiisisadama uue kai ääres Londonist teekonda alustanud ristluslaev Serenissima, mis liigub Läänemerel eksootilise kaugel asuva saareriigi lipu all.

Ristluslaev Serenissima saabub Pärnusse Foto Urmas Saard
Ristluslaev Serenissima saabub Pärnusse. Foto: Urmas Saard

Pärnu Vanasadama turvaalal käis vilgas tegevus juba varajastel hommiktundidel. Pika punase vaiba lahtirullimine ja pruunikale graniitpurule kinnitamine võttis omajagu aega. Pärnu Sadama juhatuse liige Sander Kilk ütles, et Pärnus tahetakse ka edaspidi saabuvaid kruiisilaevu sama pidulikult vastu võtta, mitte ainult esimesel korral. Pasunakoori Õnn Tuli Õuele oli samuti aegsasti kohal. Seitse varjualusega müügiletti ootasid suveniiride müüjaid. Kaheksas varjualune oli varustatud kirjadega Pärnu ja www.visitparnu.ee. Suured bussid ootasid väljasõite Viljandimaale Olustvere mõisa, Pärnumaale Tamme talu ürdiaeda ja suvepealinnaga tutvuma.

Kui kella kuue paiku võis veel tõusvat päikestki näha, siis järgmistel tundidel hakkas vihma tibutama. Kell 7.15 sai kai ääres seisvalt lootsilt kuulda, et Serenissima on jõudnud muulide vahele. Kulus veel tublisti paarkümmend minutit, kui jahisadamas seisvate aluste kõrgete mastide taga ilmus nähtavale kaua oodatud viie tekiga ristluslaev, millel kirjade järgi pikkust 87,5 meetrit.

Kuuekümnendail ehitatud alus on varem kandnud Harald Jarli ja Andrea nime. Viis aastat tagasi läbis laev põhjaliku uuenduse. Pea sajakohalise laeva enam kui pooled kajutid kuuluvad luksusklassi. Ristluslaeva kodusadam asub Kingstown’is. Serenissima sõidab merd Saint Vincent ja Grenadiinide lipu all, tegemist siis Kariibi mere väikeriigiga.

Sauga jõe suudme kohal on Pärnu jõel laiust ca 400 meetrit. Seal pööras laev ringi ja sõitis ahter ees kai äärde. Poole üheksa paiku kuuldus laeva kõlaritest ingliskeelne good morning. Peale seda hakkasid inimesed laevast väljuma. Orkester oli juba ammu mängimist alustanud.

[pullquote]Te võite nautida parke, tipptasemel restorane, baare, haruldast arhitektuuri ja valge liivaga mereranda, mis on palju kaunim kui Miami rand.[/pullquote]Pärnu linnavolikogu esimees Andrei Korobeinik astus kõrgemale poodiumile ja tervitas kauni Serenissima kaptenit, omanikke ja ristluslaeva reisijaid. Ta teatas, et külalised on saabunud 800 aastase ajalooga linna ja tänased ristluslaeva pardal viibijad teevad taas Pärnule ajalugu, sest Serenissima on esimene kruiisilaev Pärnu sadamas. „Pärnu on suurepärane koht,“ ütles Korobeinik. „Te võite nautida parke, tipptasemel restorane, baare, haruldast arhitektuuri ja valge liivaga mereranda, mis on palju kaunim kui Miami rand.“ Veel rõhutas ta, et Pärnu on Eesti ametlik suvepealinn.

Kuni busside väljumiseni tantsisid vähesed paarid orkestri rütmide saatel mõned poognad. Õnn Tuli Õuele dirigent Ado Kirsi vahetas vahepeal pasuna ruupori vastu ja laulis läbi selle ühe lookese.

Laev lahkub Pärnust juba täna õhtul. Serenissimat tulevad saatma Pärnu rahvatantsijad.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pärnu Vana sadama uue kruiisikai ääres peatub esimene kruiisilaev vähem kui ööpäeva pärast Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu Vanasadam on Serenissima vastuvõtuks valmis

Pärnu kruiisisadama ehitus Foto Urmas Saard

 

 

 

Kuu enne Serenissima sildumist

Pärnu kruiisisadama ehitus Foto Urmas Saard

 

 

 

Tänasest algab Pärnu reisisadama ala arhitektuurivõistlus