Rääma rahva oma päev

Uudo Laane, Pärnu Nooruse Maja direktor, hüüab oma linnaosa inimestele: „Hei, räämakas!“

Pärnu Nooruse Maja suveaias Foto Uudo Laane
Pärnu Nooruse Maja suveaias. Foto: Uudo Laane

Laane räägib, et viimastel aastatel on tänavate ja väiksemate piirkondade kaupa ühinetud ja korraldatud erineva sisuga kogukonnapäevi. „Pärnu suurimas ja rahvarohkemas linnaosaski on üht-teist proovitud kuid tänaseks tundub, et kõik ettevõtmised on soikunud. Arusaadav, sest mitte kõik ei ole valmis oma koduõue väravaid avama, et võõraid sisse lasta,“ arutleb Laane ja esitleb uut algatust.

Rääma linnaosa keskusena tuntud Nooruse Maja juures tegutsevad inimesed võtsid väikesel mõttetalgul nõuks korraldada suve kõige magusamal laupäeval, 15. juulil, Rääma rahva oma päeva.

„Tegime ettepaneku koondada suurema osa ettevõtmistest Nooruse Maja suveaeda. Pakume omalt poolt päeva jooksul lahedat meelelahutuslikku kava, kauplejad kindlustame vajadusel laua ja pingiga. Osalustasu ei küsi.“

Laane sõnul oodatakse räämakaid suveaeda kauplema kõigega, mis aias parajasti valminud või juba purkidesse ja pudelitesse vekitud. Samas tehakse üleskutse kodukohvikute avamiseks. Müüki palutakse tuua väikseks jäänud lasteriideid või käsitöid, võiks ära anda raamatuid, miks mitte ka kassipoegi ja kõike muudki. „Kõik, mis riigi poolt legaalseks kuulutatud, sobib ka meie platsile,“ naerab Laane. „Iga idee päeva huvitamaks muutmiseks on teretulnud. Teretulnud on ka need kodud, kes oleksid valmis samal päeval oma õuel kohviku või mingi muu põneva tegevuse avama.“

[pullquote]Ühevaatuselise lustimängu tegevus leiab aset 18. sajandil ja lugu jutustab aednikupoisi armumisest mõisavalitseja tütresse.[/pullquote]Lähemalt ka esinemistest. Igal täistunnil astuvad lavale uued esinejad. Keskpäeval teevad otsa lahti suupilliklubi Piccolo Pelimaanid. Järgmisena tuleb suveaia lavale uus vana teater esietendusega „Mats von Kartohvel“, mille autor on Dajan Ahmet ja lavastaja Aire Koop. Ühevaatuselise lustimängu tegevus leiab aset 18. sajandil ja lugu jutustab aednikupoisi armumisest mõisavalitseja tütresse. „Lõbus lugu sellest, et igal ajal on inimestevahelised suhted keerulised, saati veel siis, kui puudusid suhtekorraldajad, psühholoogid, eneseabi kursused ja tarvilikud õpikud,“ avab Laane mängitava sisu mõttelist külge. Ühtekokku mängib laval kümmekond tegelast: mõisavalitseja, aednik, preili, kosjamoor, krahv, krahvi õde, parun, paruni ema, Katariina II, polkovniku lesk. Lavastaja lubab loole õnnelikku lahendust.

Samuti näeb suveaias kõhutantsutruppi Hessa ja kuuleb Rääma Bluesi muusikapalasid.

Kuid juba tund enne keskpäeva on veel midagi põnevat varuks. Koostöös MTÜ Pärnu Giidide Ühinguga on võimalus osaleda kahel erineval ekskursioonil. „Atesteeritud giidid tutvustavad Rääma linnaosa vaatamisväärsuseid ja ajalugu: Nooruse Maja, aianduse ja mesinduse seltsi, puitarhitektuuri, ka vaeste patuste alevit, Siinmaa projekteeritud Rääma koolimaja. Lisaks linakombinaati, endist masinatehase platsi, Agape metodisti kirikut. Külastame ka linnaosa elutubasid, Aleksandri pubi ja Kentuki kõrtsi,“ loetleb Laane huviväärseid paiku. Ühe tuuri kestvus peaks olema umbes poolteist tundi.

„Tore, kui sellest ettevõtmisest sünniks uus traditsioon, mis tooks rohkem turiste meie linnaossa. Uute ideedega võib igal ajal Nooruse Maja uksest sisse astuda, aga ka kirjutada info@noorusemaja.ee või helista 5143726,“ on Laane headele mõtetele ka edaspidi avatud.

Urmas Saard