Sindi gümnaasiumi põhikooli- ja gümnaasiumiastmes ei vajatud korduseksameid

Sindi gümnaasiumi direktor: „Kallid klassijuhatajad Maia ja Signe! Te olete oma klassidega teinud koolis ajalugu, sest üle mitmete aastate ei ole me pidanud kasutama terminit korduseksam.“

Sindi gümnaasiumi 9 ja 12 klasside lõpetamise pidulik aktus Foto Peeter Roots
Sindi gümnaasiumi 9 ja 12 klasside lõpetamise pidulik aktus. Foto: Peeter Roots

Võidupüha eelõhtul, 22. juunil, toimus Sindi gümnaasiumi aulas 9. ja 12. klasside lõpetamine. Pidulikul aktusel austas lõpetajaid oma kohalolekuga Sindi linnapea Rein Ariko, õpilaste lähedased ja sõbrad. Kõikide saalisviibijate silmadesse tõi eriline päev heldinud ärevuse ja õnne voolavuse.
Aktus algas Eesti hümni ja kooli laulu ühislaulmisega.

„Kuulates mõned nädalad tagasi teie äriplaane, ei tekkinud minus kordagi mõtet, et te ei saaks elus hakkama, et teil puuduks julgust midagi ette võtta. Kas need ettevõtmised on alati sada protsenti läbi mõeldud, seda ei julge ma kinnitada. Aga koolis omandatud oskused ja teadmised aitavad teil kindlasti elus õigeid valikuid teha,“ oli direktor Ain Keerup veendunud gümnaasiumi lõpetajate hakkamasaamises veendunud. Võis märgata, et just see mõttetera läks 12. klassi lõpetajatele väga südamesse ja tõi naeratuse näole. “Ma mäletan teid veel aastaid”, ütles Keerup sõnad, mis muutis saalirahva emotsionaalselt kaasaelavaks.

Direktori siiras tänu kuulus sedakorda eeskätt lõpetajate klassijuhatajatele Signe Lensmentile ja Maia Agarile. Nende töö on olnud suurepärane, sest ammu pole olnud klasse, kus kõik sooritaksid eksamid kohe esimesel katsel.

“Kallid lõpetajad, ükskõik, kui andekaks ja rikkaks te ei saaks, ärge kunagi unustage oma sõpru ja lähedasi, ärge unustage kooli ja õpetajaid, astuge koolist läbi ja rääkige iseendast paari sõnaga,” pani Keerup Sindi gümnaasiumi lõpetajatele südamele.

[pullquote]Kõigi ees sammus kooli lipuga 10. klassi õpilane Otto Osvald Pahk.[/pullquote]Linnapea Rein Ariko ei kahelnud, et Sindi gümnaasiumis on saadud korralik haridus ja soovitas sellelt põhjalt kindlasti haridusteed jätkata.

Ainealaste kiituskirjadega lõpetasid Mairis Tropp, Tauri Vunk ja Andrea Õispuu, viimase nimi kanti ka kooli auraamatusse ja kingiti kooli rinna nõel.

9. klassi lõpetajate seast said ainealase kiituskirja Kristiina Anufrieva, Eleanora Kleine, Katarina Kass, Artur Kvell, Rainer Aas, Anne Nuut, Mayken Haava, Grete Hartwich, Martin Särev, Marion Tõldsepp, Karl Juhan Tammann ja Anna Marie Pajuste. Viimase nimi kanti kooli auraamatusse.

Paikuse Lions klubi liikmed andsid Mairis Tropile ka rahalise heategevuse auhinna. Lõvide juhatuse liige Raiko Hiis soovis tuult tiibadesse.

Kiituskirjade kätteandmise järel esines Paikuse valla ansambel Šal-lal-laa, milles laulab ka õpetaja Maia Agar. Inimesed kuulasid nende esitust ilmse keskendumisega. Lauljate energiarikas ja rõõmus esinemine tekitas mõjuvaid tundeelamusi.

[pullquote]tänas õpetajaid selle eest, et nad on oma õpilasi kannatanud ja aidanud kaasa edasiminekul[/pullquote]Sõna soovis võtta ühe lõpetaja ema Gerli Anufrieva. Tema heatahtlikus soovis võis aimata ärevust, sest tundis ennast otsekui olnuks ise sellel päeval üks lõpetajatest. “Vanemad, teile ma tahaks öelda, et mõnikord ei pruugi noorte arvamused meeldida. Suuname neid, ärme näitame neile oma arvamust, mis on neile risti vastupidi,” avaldas Anufrieva oma arvamuse.

11. klassi õpilane Liset Akkaja lausus gümnaasiumi lõpetajatele, et tunneb tõelist kadedust. „Lõpetamine on ootamist väärt! Soovin, et oleksite need, kes täna laval olles – need, kes te olete päriselt.” 9. klassile ütles Akkaja: “Oluliseim on teil veel ees.”

Sõnavõtu sooviga astus koolipere ette 9. klassi lõpetaja Eleanora Kleine, kes tänas õpetajaid selle eest, et nad on oma õpilasi kannatanud ja aidanud kaasa edasiminekul. Aga ta tänas ka oma klassi lõpetajaid.

12. klassi lõpetajatest võttis sõna õpilane Kristi Sild, kelle nägemuses on möödunud aastad olnud õnn ja rõõm. Temagi tänas klassijuhatajaid ja oma klassikaaslasi.

Ühispilt Sindi gümnaasiumi 9 ja 12 klasside lõpetajatega Foto Peeter Roots
Lõpetajad ühes oma õpetajatega. Foto: Peeter Roots

Gümnaasiumi lõpetajad tänasid lilledega õpetajaid: Tiia Heintalu, Tatjana Viks, Signe Lensment, Ain Keerup, Tatjana Grigorjeva Keerup, Katrin Kallit, Maie Tamme, Riina Timberg, Ene Alunurm, Kristi Suppi, Jelena Kuvšinova.

9. klass tänas oma õpetajaid: Made Uiga, Siret Siitam, Mart Nõmm, Eneli Arusaar, Kerdi Mihhailova, Lembit Roosimäe, Heli Salundi, Meelis Mitt, Raili Juss, Silva Sikk, Nanni Kull, Eedi Lelov, Maia Agar.

Viimasena soovis võtta sõna Madis Link. Ta tänas kõiki lõpetajaid ja õpetajaid. Eriliselt tänulik oli ta algklasside õpetajale Eneli Arusaarele: “Ta on olnud alati minuga, alati olemas. Vajan tervet igavikku, et temast rääkida, ta on minu õpetaja, juhendaja, minu ema. Mõni hetk on elus ilusam, kui teine. Oled katnud mu laua ja toitnud mu hinge, ma armastan Sind!” Selliste kaunite sõnadega lõppes aktus.

Seejärel lahkuti ruumist laulu saatel. Kõigi ees sammus kooli lipuga 10. klassi õpilane Otto Osvald Pahk. Inimeste meeleolu valdas elevus, õnnitlejaid oli terve müriaad. Õhus hõljunud emotsioonid kandsid kõiki imepärase võluga, mis jääb kindlasti paljudele pikaks ajaks meelde.

Chätlyn Parts ja Egon Gentalen, Sindi gümnaasiumi meedia valikaine õpilased