Taikses peetakse kolmandat Türi valla külade päeva

Traditsiooniks saav ja iga paari aasta tagant toimuv Türi valla külade päev leiab aset sedakorda Taikses, mis tunnistati mullu novembris „Türi valla Aasta küla 2016” aunimetuse vääriliseks.

451 aastat Taikse esmamainimisest tähistatakse külapäeva ning jaanisimmaniga, 2015 aastal Foto Andrus Kopliste
451 aastat Taikse esmamainimisest tähistatakse külapäeva ning jaanisimmaniga, 2015. aastal. Foto: Andrus Kopliste

Reisirongiga Taiksesse sõites peab kaugema nurga rahvas teadma, et peatus asub Türi ja Kärevere vahel. Türi linnast kõigest viie kilomeetri kaugusel paiknevat Taikset mainiti esmakordselt juba 1564. aastal, kui küla kuulus Särevere mõisa alla. Kultuurilooliselt omab Taikse sügavaid juuri, mida tõendab näiteks 1894. aastal Taikse koolimajas asutatud Türi Muusika Selts, segakoor ja puhkpilliorkester. Umbes 170 elanikuga küla on innukalt toimekas ka tänapäeval.

Aasta küla tiitli pälvinud Taikset tutvustatakse tunamullu asutatud MTÜ Taikse Külaseltsi tegevuse kaudu, kuna on viimastel aastatel silmapaistvalt palju korda saatnud. Eelmise aasta 29. novembril kirjutas Järva Teataja, et paljudele külas elavatele erinevas eas inimestele meeldib käsitöö ja rahvakunst. „Alati on ühistegevusse kaasatud noored. Taikse seltsimajas käivad koos memmede rahvatantsuring, segaansambel, laste näitering, käsitööring, huvitavaid üritusi on nii noortele kui ka vanadele. Küla tähistab koos tähtpäevi ja korraldab talguid. Külaselts püüab leida igal alal selle miski, mis neid teistest eristaks.“ öeldakse Järva Teatajas.

„Taikse küla on heas korras, inimesed näevad vaeva oma kodude kaunistamisega, seltsimaja ümbrust on sätitud heakorratalgutega. Ka noored hoiavad puhtust ja on kaasatud ümbruse kujundamisse. Neil kõigil on oma kodukoha tunnetust.“

10. juuni päevakava algab kell 13 toimuva retkega OÜ Estonia piimafarmi. Edasi jätkatakse tegevustega Taikses.

Kristina Gudinas on MTÜ Taikse Külaseltsi juhatuse liige ehk põhiline tegevuste ideede autor ja organisaator, kes tutvustab 10. juuni päevakava. Esmalt korraldatakse kell 13 algav retk OÜ Estonia piimafarmi. Edasi jätkatakse tegevustega Taikse seltsimajas ja välilava ümbruses. „Saab kuulata kontserti Türi valla isetegevuslastelt, kaubelda käsitöö, vanakraami ja koduste toodetega, pildistatakse fotoboksis. Huvilistele võimaldatakse osalemist spordivõistlustel, soolaste küpsetiste konkursil, käelisi harjutusi erinevates töötubades ja tegevust leiab veel palju muudki,“ loetleb Gudinas kõike seda, mida päeva jooksul rahvale pakutakse.

Oma kollektsioone saab panna välja näitusel „Kogukond kogub“, mille kohta oodatakse teateid ja nime kirja panemist elektronposti aadressile teet.reier@tyri.ee.

[pullquote]„Vast on sedagi huvitav teada, et laat on meil Mokalaat,“ muigab Gudinas.[/pullquote]Laadal kauplejad peaksid oma tulekust teavitama hiljemalt teisel nelipühal, 5. juunil, samuti elektronpostiga taiksekylaselts@gmail.com või telefonil 52 27 332.

Türi valla külade päeva lõpetab Taikse seltsimajas kell 19.00 algav Raadio Elmar Eesti disko.

Üritust toetab Türi vallavalitsus ja Eesti Kultuurkapital.

Gudinas lisab juurde, et külapäev on osalejatele tasuta. Aga ta soovitab siiski ka sularaha kaasa võtta, sest loterii-allegrii, pimeoksjon ja töötoad võtavad pisut raha. Toitlustab Niidirulli baar. „Vast on sedagi huvitav teada, et laat on meil Mokalaat,“ muigab Gudinas.

Türi valla teine küladepäev viidi läbi Kurla küla KuMe külaplatsil kaks aastat tagasi. Türi valla esimene küladepäev kutsuti kokku 2013. aastal Rassi küla Tagametsas. Toona osales seal ühtekokku 27 küla, kaks alevikku ja Türi linn.

Urmas Saard