Ainult kolm tähte: E, M, A

Emadepäeva miniatuurid Sindi gümnaasiumi õpilastelt

Foto Urmas Saard
Foto: Urmas Saard

Ema on isik, kes võib asendada kõiki teisi, aga keda keegi teine asendada ei suuda! Ema on alati olemas, kui kõik teised on sulle selja pööranud. Ema on nagu selgeltnägija, ta saab alati aru, kui sul on mure, sa võid küll talle valetada, et kõik on hästi, aga tal on eriline aimdus, ta suudab isegi välja mõelda, mis sind vaevab. Ema on kõikvõimas. Ta on kokk, koristaja, õpetaja, nõustaja, arst, sõber, õmbleja, just parasjagu see, keda vajad. Elu algusetapil on ema asendamatu inimene, mida vanemaks saad, seda rohkem mõtled ja tunned, et saad ise hakkama ning ema jutt ning õpetussõnad tunduvad suisa tobedad. Julgen väita, et see ei vasta päris tõele, olen ise mitu tüli emaga maha pidanud ja jõudnud lõpuks järeldusele, et emal oli ikkagi õigus. Sõnaga „ema“ käivad kaasas sõnad „tingimusteta armastus“. Emale oled sa alati kõige tähtsam, kõige ilusam ja kõige kallim, arvaku teised, mida tahavad.

Andro Seppi, 11.a

*

Foto Urmas Saard
Foto: Urmas Saard

Enne emadepäeva kerkivad alati üles teemad, kes on ema ja milline on üks õige ema, kes ema nime ka väärib. Mina arvan, et emaks ei saada last sünnitades, vaid kasvatades.

Ema on see, kes rõõmustab koos sinuga, tundmata hetkekski kadedust. Ta on alati su kõrval nii heas kui ka halvas. Kui kõik teised on sulle selja keeranud, siis ema on alati olemas. Ega ilmaasjata öelda, et emaarmastus on suurim. Muidugi on ka erandeid ja leidub neid, kellel armastust laste jaoks ei jätku, kuid kas me saame nimetada neid emadeks?

Oma südames tunneb igaüks ise ära, kes on tema jaoks ema. See ei pea olema naine, kes on su sünnitanud. Ema eest võib olla ka tore naabritädi või kasuvanem. Ta on inimene, kes on sinu jaoks olemas olnud ja kelle jaoks tahad ka sina alati olemas olla.

Liset Akkaja, 11.a

*

Foto Urmas Saard
Šveitsi lillekaupmehed algatasid 1930-ndatel kena tava, läkitades emadepäeval lilli haiglates ja vanadekodudes viibivatele emadele. Foto: Urmas Saard

Harva mõtlen sellele, kes on ema. Ema on nii iseenesest mõistetav minu kõrval, et muud olukorda ei kujuta ettegi.

Aga argielus on paljudel lastel nii, et ema ei ole kõrval, ei ole toeks. Mõni laps kasvab ilma emata. Tugiisikud ja kasupere ei asenda kunagi ema, kuigi lapsel on kõht täis ja korralikud riided seljas.

Emad on kangelased, kui nad üksi lapsi kasvatavad. Emaarmastus on tingimusteta.
Ema ei loe kunagi tunde, kui kaua ta haige lapse voodi kõrval istub või kui kaua ta laste riideid korrastab.

Ema on asendamatu kasvavale noorele hingele. Hingeharidus tuleb ikka emalt. Soe ja usaldav suhe emaga on lapsele tema turvalisuse pant.

Ema jääb ikka emaks ka neile, kes ise juba emad.

Ema on armastus. Ema on elu.

Ats Tobias Pikk, 8.a

*

Foto Urmas Saard
Foto: Urmas Saard

Sõnas ema on ainult kolm tähte: E, M, A. Aga need tähed on elus kõige tähtsamad! Laps sünnib ja sattub kohe soojadesse ema kätesse. Ja terve elu hoolitseb ema oma laste eest. Loeb raamatuid, õpetab neid lugema, joonistama, laulma. Vajaduse korral võivad ema käed ka tutistada, kui laps sõna ei kuula.

Kui jääd haigeks, on ema parim arst, hoolitseb lapse eest sooja piima ja tablettidega, kallistab. Ema on kõige parem sõber oma lapsele. Kui lapsel on mure koolis või õues sõpradega, tuleb laps ema juurde. Muidugi, ema on ju vanem ja targem, oskab lahendada iga situatsiooni. Ema seletab lapsele, kuidas käituda siin või seal. Ja kui juhtub, et keegi solvab last, on ema esimene kaitsja.

Mina ja minu ema oleme ikka rohkem sõbrad, aga mõnikord ka riidleme oma vahel. Pärast ma palun vabandust ja ema andestab mulle. Püüame ikka olla teineteise vastu sõbralikud.

Larissa Sjomkina, 8.a

Share via
Copy link
Powered by Social Snap