Torma põhikooli sünnipäeva tähistati põnevates töötubades

Teadusbussi esindus tutvustas Torma kultuurimajas füüsika- ja keemiakatseid.
Teadusbussi esindus tutvustas Torma kultuurimajas füüsika- ja keemiakatseid.

Eelmisel laupäeval tähistamaks  Carl Robert Jakobsoni nimelise Torma põhikooli 329. aastapäeva ja koolile Jakobsoni nime andmisest 60 aasta möödumist olid koolimajas avatud töötoad, kus õpilased ja lasteaialapsed avardasid silmaringi igapäeva elus tarvilikes ja põnevates valdkondades.

Eesti Punase Risti Seltsi Jõgevamaa seltsi vabatahtlik Kaidi Forostovets jagas aastapäeval õpetusi esmaabi andmisest, elustamisest, ja tutvustas teadvusetu inimese püsivasse küljeli asendisse panemist. Esimese kuni neljanda klassi õpiastele jagas ta teadmisi ka veeohutusest. Elevuse tekitamiseks organiseeris ta võistluse sidemete kokkukerimise kiiruse peale.

Kaitseliidu Jõgeva malev oli kaasa võtnud näidisrelvade komplekti, mida tutvustakse erinevatel näitustel. Kaitseliitlastel olid töötoas õpetuste jagamisel abiks ka Jõgevamaa naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred.

„Meie pakutav kuuldu ja nähtu on usutavasti huvitav igapäevase silmaringi avardamiseks, aga ka ettevalmistuseks riigikaitse tundides,” ütles malevapealik kolonelleitnant Tarmo Laaniste.

„Mulle meeldiski kõige rohkem töötuba, mida sisustas Kaitseliidu Jõgeva malev,” ütles õpilane Kaisa Kõre. “Põnev oli relvi vaadata ja ka ise lasta. Võimalik, et ma hakkangi harrastama laskesporti.”

Puugid, kard ja robotid

Loodusretke juht Vahur Sepp pidas loengu klassiruumis, mille põrand oli kaetud loomanahkadega ja lapsed said endale kaela proovida erinevaid loomanahkseid kraesid. Uudistada sai ka erinevate metsloomade skelette. Sissejuhatuseks toonitas Sepp, et rohkem kui pool Eesti territooriumist on kaetud metsaga.

„See tähendab, et oleme metsarahvas ja peaksime tundma kõiki eestimaised puidu ja põõsaid,“ ütles Sepp ja küsis, keda „metsaelanikest“ võib pidada kõige ohtlikumaks. Õigeks vastuseks oli puuk. Pakuti ka karu, kuid selle looma iseloomu kommenteeris loodusmees nii: Eestimaa karud on ühed kõige heasüdalikumad karud.

Voore põhikooli robootikaõpetaja Mare Maasik demonstreeris legoklotsidest kokku pandud roboteid, mida võib tööle panna ka nutitelefoni abil.

Teadushuvilised lasteaiatüdrukud 

Teadusbussi esindus tutvustas Torma kultuurimajas katseid, mille vastu tundsid huvi ka lasteaialapsed.

„Katsete vastu tundis siirast huvi minu noorim tütar Ketlin,” rääkis tüdruku ema, Torma põhikooli hoolekogu liige Ülvi Nool. “Kui saal tühjenes, läks ta koos sama vana sõbranna Johannaga  aru pärima, kuidas saab ikka nähtamatu vedelikuga, mis püsib klaasis, kuid näha pole, kustuda tuld. Tänu põhjalikule selgitusele said tüdrukud põhjaliku vastuse.”

Koolimajale tehti kalli  

„Hea , et sai teoks tore ja hariv päev lasteaia- ja koolilastele, rääkimata täiskasvanutest,” lisas Nool. “Minul oli aga rõõm teist aastat kooli aastapäeval kõigile osalistele torti jagada.”

„Kooli aastapäeva tähistamine on meil traditsioon,“ ütles Carl Robert Jakobsoni nimelise Torma põhikooli direktor Toomas Aavasalu. “Töötoad eluks tarvilike ja põnevate teadmiste ja oskustega avasime aga esmakordselt. Huvi nende vastu oli märkimisväärselt suur. Tänu ka erinevate valdkondade spetsialistidele, kes oma teadmisi ja oskusi rõõmsalt jagama tulid.”

Elamuste rohke päeva lõpetuseks koguneti ümber koolimaja ja kallistati armastatud haridushoonet.

Jaan Lukas