Mart Tõnismäe kohtus uues ametis Sindi haridus- ja kultuurikomisjoniga

Värskelt ametisse nimetatud Sindi linna haridus- ja kultuurinõunik Mart Tõnismäe tutvustas volikogu haridus- ja kultuurikomisjonile oma senist elu ja tegevusi, kuulas komisjoni liikmete mõtteid ning avaldas omapoolseid nägemusi linna edasises kultuurielus.

Mart Tõnismäe, Sindi linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Foto Urmas Saard
Mart Tõnismäe, Sindi linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik. Foto: Urmas Saard

Mart Tõnismäel on juba palju aastaid harjumuseks kanda kaelas väeehteid: tulepäikese ratast ja Austraaliast pärinevat käbiseibi. Väeehted rippusid kaelas ka tänasel töökohtumisel.

Mart Tõnismäe rääkis endast

Tõnismäe ütles, et tema sünnikodu asub Mõisakülas Viljandimaal. Ja kuigi vanemad kolisid päris varsti pärast tema sündi Pärnumaale Surju, nimetab ta ennast ikkagi mulgiks ning kannab vahetevahel uhkusega Mulgi rahvarõivaid. Surju põhikooli lõpetamise järel jätkas ta õpingut Pärnu Koidula keskkoolis. Pärnu valis ta seepärast, et samal aastal avati tolleaegse nimetusega Lydia Koidula nimelises teatris draamastuudio, mille tegevust juhendas Ingo Normet.

Tõnismäel oli lisaks näitlemise soovile ka unistus metsaülemaks saamisest. Ta oskab puudega vestelda, tunneb hästi loomi ja linde. Paraku kulges valik keskkooli lõpetamise järel omasoodu kolmandat rada. Kuna abituuriumi aastal konservatooriumis vastuvõttu polnud, otsustas noormees võõrarmeest pääsemiseks astuda Tallinna pagarikooli. Selle lõpetas ta kiitusega. Lavakunsti erialale õppima asumine ebaõnnestus, aga selle asemel pääses õppima kultuuriharidust pealinna pedagoogilisse instituuti.

Instituudi aega langes ka pulmaisaks käimise algus.

Edaspidine otsustati suunamisega Sauga kooli, kus ta pidi õpetama poistele tööõpetust, aga samuti inglise keelt, geograafiat, füüsikat. Kaheksakümnendate lõpus kutsus Ingo Normet mehe uuesti Pärnu teatrisse. Ametlikult vormistati ta administraatoriks. Ometi avanes tal võimalus ka erinevate lavarollide täitmiseks.

Uute alguste saabudes tegi ta koos Herbert Murdiga “Fiestat” ja Peeter Jalakaga “Baltoscandalit”. Eesti taasiseseisvumise alguses meelitas Jalakas Tõnismäe Von Krahli teatri administraatoriks ja direktoriks. Paraku polnud pealinna elu talle mitte kuidagi meeltmööda ja aasta hiljem naases Endlasse tagasi, siis juba valgustajaks.

Paar aastat kõrvale põiget metallifirmas Emex lubas rohkem mammonat taskusse panna, kuid korralik teenistus polnud see, mis looja vaimule piisavalt rahuldust suutnuks pakkuda.

Pärnu maakonna kultuurispetsialisti ametikoht osutus hingelähedasemaks. Kümme aastat Pärnu kunstide majas viis teda meelistegevuste erinevatesse rollidesse. Ta sai olla organiseerija, kunstiline juht ja lavastaja. Viimased paar aastat on vastne haridus- ja kultuurinõunik olnud vabakutseline.

[pullquote]Tõnismäe ei ole olnud mitte üksnes pioneerijuht Saugas, vaid ka tõeline pioneer selle sõna kõige paremas tähenduses.[/pullquote]Tõnismäe ei ole olnud mitte üksnes pioneerijuht Saugas, vaid ka tõeline pioneer selle sõna kõige paremas tähenduses. Tõnismäe meenutas 19 aastat augusti kuul läbi viidud muinastulede ööd. Esimesel korral, 1994. aastal olnud kohal kolm inimest, nüüd tulevad Pärnu randa tuhanded inimesed. Ta on olnud õpilasmalevas piirkonna komissar. Tõnismäe algatusel elustusid 2003. aastal Pärnus Seegi maja õuel keskaja päevad. Praegu tegutseb MTÜ Pärnu Hansakultuurikoda, kuhu kuulub kümmekond inimest. Tõnismäe meenutas kunsthabemega ja jõuluvanakostüümis toimunud jalutuskäike Rüütli tänaval, kus ta oli 17 aastat tagasi päris üksik jõulumees. Aga tema oli ka jõuluvanade konverentsi ellu kutsuja.

Mõttevahetus haridus- ja kultuurinõunikuga

Sindi uus haridus- ja kultuurinõunik tahab linnas jätkata ja kaasa aidata väljakujunenud vanemate ja uuemate traditsioonide jätkamisega. Tema arvates võiks Sindi Rocki tuua seltsimaja seinte vahelt vabaõhulavale ja anda sellele väga vanale kultuurisündmusele uue jõulise tõuke. Sindi laadast võiks saada stiililaat. Sindi omapärast vana arhitektuuri, ka varemeid, tuleks püüda ära kasutada kultuurisündmuste korraldamisel. Sindi seltsimaja on väliselt väga uhke välimusega kaunis hoone. Kahjuks on seltsimaja saal väsinud ilmega. Linnapea Rein Ariko ütles, et juba käesoleva aasta plaanis on saali uuendamine. Tõnismäe hindab saali võimalusi väga heaks. Saal on suur ja lava võrreldav teatri lavaga. Tema arvates peaks saalile leidma rohkem multifunktsionaalseid võimalusi. Mõeldav on ka kino ja kunstinäituste korraldamine.

Arutlusteemaks oli ka riigi sajanda sünniaastapäeva tähistamine, aga ka lähemal seisvad tähtpäevad. Tõnismäe huvitus Eesti lipu sünnipäeva ja muude oluliste tähtpäevade tähistamisest, mis on Sindis kujunenud traditsioonilisteks sündmusteks. Tähtsaks peeti ka Julius Friedrich Seljamaale mälestusmärgi püstitamist.

Haridusteemal ei pea Tõnismäe ennast praegu kõige paremaks asjatundjaks, aga ta ei kahtle, et seegi valdkond on täiesti õpitav. Pealegi loodab ta suurte kogemustega Sindi gümnaasiumi ja Sindi lasteaia juhtkonnale, kellega saab tema hinnangul linnavalitsusega head koostööd arendada. Huvialase tegevuse võimalusi peaks tema arvates Sindis veelgi suurendama. Tõnismäe ütles, et tema kasutuses olevate andmete põhjal tegutseb umbes 180 noort väljapool Sindit, mis pole küll midagi halba, aga võiks ka rohkem noori Sindiga siduda.

Urmas Saard