Lipu päeva tähistamine Sindis

Täna keskpäeval kogunesid Sindi inimesed kodulinna raekoja juurde pidulikule lipurivistusele, et tähistada sinimustvalge lipu 132. sünnipäeva. Juba veerand tundi enne pidulikku algust mängis Pärnu noorte puhkpilliorkester Rein Vendla juhatamisel meelolukaid lugusid.

Lipu päeva pidu Sindi gümnaasiumi õuel Foto Urmas Saard
Lipu päeva pidu Sindi gümnaasiumi õuel. Foto: Urmas Saard

Lipu sünnipäeval tervitasid kodanikke Sindi linnapea Marko Šorin, Pärnu maavanem Kalev Kaljuste ja riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

„Mul on hea meel, et sintlased peavad Eesti Vabariigi sündmuste tähtpäevade tähistamist oluliseks,“ ütles pidupäevalisi tervitanud Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, kes osales Sindis mõned kuud tagasi ka riigi 98 sünnipäeva tähistamisel. Eriti rõõmustab maavanemat teadmine, et nendest üritustest võtavad osa väga paljud kohaliku lasteaia mudilased ja gümnaasiumi algklasside õpilased. „Sellel isamaalisel kasvatusel, mida tehakse Sindis, on meie riigi jätkusuutlikkusele väga oluline panus! Me võime olla kindlad, et need noored kaitsevad meie riigiaateid ka tulevikus!“ Maavanem kinnitas, et sinimustvalge lipp on andnud Eesti rahvale meelekindlust ja julgust. „Vaadates täna siin Sindis sinimustvalgete lippude merd, on mul siiras rõõm, et me peame oma riiki ja lippu kalliks. Ühendagu sinimustvalge lipp meid kõiki ja alati – meid kellele Eesti Vabariik on südames ja kallis!“

Jüri Trei, Jüri Ratas, Kalev Kaljuste lipu päeva rongkäigus Sindi linnas Foto Urmas Saard
Jüri Trei, Jüri Ratas, Kalev Kaljuste lipu päeva rongkäigus Sindi linnas. Foto: Urmas Saard

Jüri Ratas õnnitles kõiki kohalviibinuid riigikogu nimel. Ta rõhutas, et Sindi on eeskujuks kogu Eestile mitmeti „Seda tõestab ilmekalt nii linna väärikas ajalugu, pikaaegne töö Eesti lipukultuuri väärtustamisel, kui ka asjaolu, et pöörate tänavu eriti tähelepanu lasteaialastele ja algklasside õpilastele. Oma isamaa aus hoidmine ja väärtustamine on hädavajalik meie riigi ja rahva kestmiseks. See mõistmine peab jõudma iga Eesti inimeseni, ja südamesse. Sinimustvalge lipp on meie identiteedi väljendaja.“ Ratas osundas ka peatselt kätte jõudvale riigi sajandale juubelile. Samas ütles, et me kõik teame sedagi kuivõrd habras on rahu maailmas. Seepärast tuleb rasketel aegadel veelgi tugevamalt hoida enda ja kodumaa vabadust. „Head Sindi inimesed ja külalised, hoidkem ja armastagem alati oma isamaad, oma kodumaad ja kaasmaalasi!“

Järgnes rongkäiguks valmistumine, mida alati korraldab nii iseseisvuspäeva pidulikul lipuheiskamisel kui lipu päeva paraadil Mart Nõmm. Rivi ees sammus Joosep Kass, kes kandis 2014. aastal riigikogu poolt Sindi gümnaasiumile kingitud kuldsete narmaste ja paeltega sinimustvalget esinduslippu. Rongkäigus hoidsid esimeste hulgas veel lippe Karl Hassar, Fred Hassar ja Kaur Kasemaa, kes kõik on Sindi Avatud Noortekeskuse aktiivsemad ja eeskujulikumad noored. Rivis sammusid ka lippe hoidvad Jüri Ratas, Kalev Kaljuste ja lipu seltsi esimees Jüri Trei.

Koolimaja juures tervitas Ain Keerup, Sindi gümnaasiumi direktor. „On väga oluline, et me tähistame lipu päeva koolimaja juures, sest koolides peitubki Eesti riigi ja Eesti rahva tulevik. On oluline, et õpilased austaksid oma riigi sümboleid. Vaieldamatult on Eesti lipp üks olulisemaid.“

[pullquote]Koolimaja õuel toimunud kontserdi peaesinejad olid sedakorda Sindi lasteaia mudilased ja Sindi gümnaasiumi algklasside õpilased.[/pullquote]Koolimaja õuel toimunud kontserdi peaesinejad olid sedakorda Sindi lasteaia mudilased ja Sindi gümnaasiumi algklasside õpilased. Kontsertkava valmistasid ette Ülle Jantson ja Eneli Arusaar. Kontserti alguses võis kuulda 2.A klassi õpilaste Kaari Kasemaa, Pirjo-Liis Partsi, Ebe-Triin Reinsalu laulu “Meie Eestimaa laul”, mis valiti eelmisel kuul korraldatud loomevõistluse üheks võidutööks. Eesti lipu seltsi Sindi osakonna 7 liiget valisid ühtekokku 6 auhinnatavat tööd, mida ei reastatud omakorda paremuse järjestuses. Pooled lasteaiast ja pooled koolist. Lisaks eelnimetatule pälvisid esile tõstmist õpetaja Eneli Arusaare õpilased 2a klassist Handro Krünberk ja Antti Riiet tööga “Kaitseme linnavalitsust”. Lasteaiast said auhinna 2 aasta ja 8 kuu vanune Stella Sedrik Naerukildude rühmast, juhendaja Elve Peenoja; 3aastane Lisandra Käärmann Nublude rühmast, juhendajad Janika Kull ja Anneli Vilgats; 6aastane Karolin Sepa Midrilindude rühmast, juhendaja Ülla Paulus. Täiendavalt žürii ühisele valikule peeti tähtsaks ära märkida veel 2 aasta ja 4 kuune Rebeka Parts Naerukildude rühmast, keda juhendas Elve Peenoja ja Evelin Saulite 2a klassist.

Eneli Arusaare käes on Sindi linnavalitsuse tänukirjad lipu päeval esinejatele, keda oli üle saja Foto Urmas Saard
Eneli Arusaare käes on Sindi linnavalitsuse tänukirjad lipu päeval esinejatele, keda oli üle saja. Foto: Urmas Saard

Auhinnad andis kätte Eesti lipu seltsi esimees Jüri Trei. Auhindade üleandmisele jätkus kontsert südamlike, põnevate ja kohati väga naljakate etteastetega. Publikule meeldis väga Janne Ristimetsa seades esitatud toolitants ja pallitants.

Enne puhkpilliorkestri lõpulugu tänas Eesti lipu seltsi Sindi osakonna esimees Urmas Saard kõiki lipu sünnipäeva peol osalejaid, keda oli koos ettevalmistava meeskonna ja esinejatega üle saja, samuti seltsi koostööpartnereid: Sindi linnavalitsust, gümnaasiumi ja lasteaeda. Olulist abi osutasid noortekeskus, seltsimaja. Lipu seltsi suursponsor Pajo trükikoda trükkis täielikult oma kulul tuhatkond voldikut ja umbes poolsada suuremõõdulist plakatit, millest oli suur abi sõnumi levitamisel tänase päeva sündmusest.

„Mu isamaa armas“ kutsus ühislaulumängule kõik koolimaja õuel viibinud. Kontserdi lõpetas puhkpilliorkester kolme lõpulooga.

Urmas Saard