Sindi ja kolme valla ühine lipuheiskamine

Sindi linnas toimub traditsiooniline iseseisvuspäeva pidulik lipuheiskamine tänavu ühiselt Tori, Sauga ja Are valla osavõtul.

Pidulik lipurivistus Sind raekoja ees 2013 a 24 veebruari hommikul Foto Urmas Saard
Pidulik lipurivistus Sind raekoja ees 2013. a 24. veebruari hommikul. Foto: Urmas Saard

Mullu 23. detsembril allkirjastasid Sindi linn ja valdadest Tori, Sauga, Are ühinemislepingu, mille tulemusena sünnib pärast kohalikke valimisi uus vald.

Võttes aluseks poliitikute otsuse, otsustasid Eesti lipu seltsi Sindi osakond ja Sindi gümnaasium teha nelja ühineva omavalitsuse juhtidele, samuti tulevase valla piiridesse jäävatele koolidele, seltsidele, külakeskustele ja teistele asjast huvitatuile ettepaneku korraldada juba veebruaris midagi kõiki ühendavat. Lipu seltsi ja Sindi gümnaasiumi arvates ei pea ootama järgmisi poliitiliselt juhitud suuniseid ja soovivad rohujuure tasandil luua poliitikaväliselt erinevaid kogukondi ühendavaid algatusi.

Kahe algataja seisukohalt annab esimese hea võimaluse ühiseks rahvalikuks kogunemiseks Eesti Vabariigi 99. aastapäeva tähistamine. Mõneti võib seda pidada ka riigi sajanda juubeli tähistamise eelprooviks. Kindlasti ei soovi Sindi linn sellega nõrgestada teiste kogukondade väljakujunenud traditsioone, pigem veelgi tugevdada, võibolla isegi mõne küla vaimsust taas ergastada.

24. veebruari pidulik paraad algab kell 07.55 lipu heiskamisega Sindi raekoja torni. Juba veerand tundi enne seda mängib Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkester Kaido Kivi dirigeerimisel kogunevale rahvale meelolukaid lugusid. Üles rivistuvad sinimustvalgeid kandelippe hoidvad koolide õpilased ja Are kodutütred ning noorkotkad. Kohal on Kaitseliidu Pärnumaa maleva liputoimkond. Oma kohtadele asuvad omavalitsuste, seltside ja teiste esinduste lipud. Lippude rivistust korraldab Sindi gümnaasiumi direktori asetäitja Mart Nõmm. Tseremooniameister on Sindi linnavolikogu liige ja Sindi kooli vilistlane Kardo Kase. Mõlemad kuuluvad ka lipu seltsi. Kristel Reinsalu juhatamisel esineb Sindi laulukoor ja sõnalise montaažiga “Hoolige enam” esinevad raekoja rõdul õpilased õpetaja Eneli Arusaare (samuti lipu seltsist) juhendamisel.

[pullquote]sedakorda kingib sinimustvalgeid käsilippe Sindi linnavalitsus[/pullquote]Korraldajad paluvad võtta kaasa eelmistel aastatel kingitud käsilipud. Kui eelmistel aastatel on lipu selts kinkinud kohale tulnud inimestele väikseid lippe, siis sedakorda kingib sinimustvalgeid käsilippe Sindi linnavalitsus.

Lühikese tervitussõna ütlevad Sindi linnapea Rein Ariko, Pärnu maavanem Kalev Kaljuste ja riigikogu väliskomisjoni liige Marko Šorin. Riigile nii tähtsal päeval ootab korraldustoimkond rahvaga kõnelema inimesi, kes on oma senise tegevusega Eesti lippu, kui riigi suurimat sümbolit, alati kõikjal silmapaistvalt väärtustanud.

Vastavalt korraldusele rivistutakse rongkäigule ja minnakse puhkpillorkestri marsihelide saatel 1,1 kilomeetri pikkusele teekonnale, mis lõpeb Sindi koolihoone juures. Toimub veelkordne lühike lippude rivistus, kus sõna saavad valdade esindajad ja lõppsõna ütleb Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup (lipu seltsi liige).

Piduliku hommiku lõpetamine toimub Rein Ariko ettepanekul kohas, kuhu üldrahvalikult kogutud rahaga soovitakse püstitada mälestusmärk Sindis sündinud ja õppinud Tartu rahu läbirääkijale Julius Seljamaale. Enne koduteele asumist pakutakse kuuma teed ja saiakesi, mille valmistaja ja kulude kandja on Pärnus Tallinna maanteel hiljuti tegevust alustanud OÜ Leivakas.

Urmas Saard

Samal teemal:

Aarne Põlluäär lipurivistusel Pärnumaa võidupüha maratoni raja ääres aastal 2014 Foto Urmas Saard

 

 

 

Aarne Põlluäär: jätkugu Heatahte leping ka suures Tori vallas

2016 a lipu päeva pidulikul lipurivistusel Sindis osalesid teiste hulgas Kalev Kaljuste, Jüri Trei ja Jüri Ratas Foto Urmas Saard

 

 

 

Lipu selts Sindis ja Tori vallas

Kalev Kaljuste ja Mart Helme Eesti Vabariigi 98 aastapäeva tähistamisel Sindi linnas Foto Urmas Saard

 

 

 

Mart Helme: Sindis ei olnud tavapärast prevalveerivat ametlikku ja nomenklatuurset joont