Festival “Vene laul” Pärnu ühisgümnaasiumis

Kolmandat aastat toimunud festivali kandvaks sõnumiks oli vene laul läbi aegade, mistõttu pidi esitatud pala autor olema vene rahvusest.

Pärnu ühisgümnaasiumis toimuv festival Vene laul Foto Urmas Saard
Pärnu ühisgümnaasiumis toimuv festival “Vene laul”. Foto: Urmas Saard

Merit Reinhold, Pärnu ühisgümnaasiumi direktori asetäitja noorsootöö alal, tutvustas festivali eesmärki ja teemade valikuid läbi kolme aasta. Projekti põhieesmärgiks on mitmekülgselt haritud inimese kujundamine, mis avardab õpilaste kultuurilist silmaringi. Läbi vene laulu populariseeritakse õpilaste seas vene keelt ja kultuuri. Vene laulu festival on õppekava toetav kultuurisündmus, mis lisab ka õpetajatele kogemuste vahetamise võimalusi.

Esimest korda 2015. aastal peetud festivali pühendati vene romansile kui ühele omapärasele muusikavormile.

Eelmise aasta temaatikasse liideti ka vene filmimuusika. See žanr köidab õpilasi rohkem, kui romanss. Festivalil „Vene romanss ja filmimuusika“ astusid üles külalised Viljandimaalt, Kohtla-Järvelt, Haapsalust.

Noorte- ja lasteaastale pühendatud tänasel “Vene laulul” osales üle riigi 18 kooli. Lisaks Pärnu ja Pärnumaa koolidele olid kohal veel Haapsalu, Tartu, Tallinna ja Kohtla-Järve koolide esinejad. Ühtekokku kuulati 31 etteastet.

Marion Tõldsepp, Sindi gümnaasium Foto Urmas Saard
Marion Tõldsepp, Sindi gümnaasium. Foto: Urmas Saard

Festivali tervitanud Pärnu abilinnapea Jane Mets soovis, et alustatu traditsioon jääks kestma. Mets toonitas, et tema sõnad kahvatuvad ilusate laulude ees.

Ühisgümnaasiumi ettevõtmist tervitas ka Irina Bliznets, Vene Föderatsiooni suursaatkonna atašee. Diplomaat tundis suurt au taolisel festivalil osalemisest ja väljendas hea meelt, et selles koolis osatakse hinnata vene muusikast. Andes edasi suursaadiku tervituse kinkis Bliznets kooli raamatukogule venekeelseid teatmike. Raamatute seas oli Siberi ja Kaug-Ida ajalugu käsitlevat kirjandust koolidele valminud entsüklopeediline sõnastik. Bliznets kuulas nähtava huviga paar tundi kestnud festivali kuni lõpuni ja ütles kooli direktorile Mart Kuuskmannile pärast kontserti toimunud vestluses kiitvaid hinnanguid.

Festivali peamised eestvedajad on õpetajad Irina Oad ja Sarmite Tammekivi. Pärnu linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist Virve Laube on selle festivali patroon.

Urmas Saard

One thought on “Festival “Vene laul” Pärnu ühisgümnaasiumis”

  1. Tuline kahju, et säravasilmne porgandikarva juustega neiu Tartust seekordsel festivalil lavale ei astunud!

Kommenteerimine on suletud.