Torma valla eakate peol toonitati
põlvkondade ühtekuuluvust

Mustitseerib Eesli Kvartett: Eckard Klug, Pauli Mento ja Priit Talu
Mustitseerib Eesli Kvartett: Eckard Klug, Pauli Mento ja Priit Talu

Sadala Külade Teatri laste näitetrupp esines Torma valla pensioniealiste jõulupeol Valdi Reinase kirjutatud ja lavastatud näitemänguga „Lõbusad vanakesed”. Koosviibimine piirkonna seenioritele toimus traditsiooniliselt Sadala rahvamajas kogukonna elu edendajate Eckard Klugi ja Luule Väina eestvedamisel.

Tänavune Torma valla pensioniealiste jõulupidu algas Sadala Külade Teatri laste näiteringi mängitud koomilise, kuid samas südamliku näidendiga „Lõbusad vanakesed”. Poisid ja tüdrukud kehastasid hooldusasutuse elanikke vanuses 70-102 aastat.

„Valdi nõuanded aitasid rolli hästi sisse elada,” ütles Mia-Meribel Kirjutaja.

„Näitlemine mulle meeldib,” ütles Trevor Nork. “Ehk mõneti aitas mängimisele kaasa ka külaskäik Sadala hooldekodusse, kus esinesime koos klassikaaslastega.”

„Punase kleidi, mis sobis selga mu mängitavale tegelaskujule Helmile, otsis mulle ema,” lausus Annaliisa Mihkels.

„Võtsime näidendi mängimisele põhjusel, et lapsed mõistaksid eakate inimeste maailma paremini ning peaksid rohkem lugu väärikas eas inimestest,” ütles näidendi autor ja lavastaja Valdi Reinas.

„Kui põlvkonnad koos kasvavad ja lapsed oma vanaemade ja vanaisade põlvkonda paremini tundma õpivad, avardub nendel silmaring ja areneb fantaasia,” lisas pöördumises koosolijate poole Torma vallavanem Triin Pärsim. “Eakatelt saadakse ju juurde elutarkust ja kogemusi.”

Eakaid tuli peole paljudest Torma valla küladest.
Eakaid tuli peole paljudest Torma valla küladest.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev nimetas erinevas vanuses inimeste head läbisaamist üheks teguriks, mis muudab Torma vallas kogukonnatunde tugevaks. Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt rõhutas paikkonna eakate panust traditsioonide hoidmisesse, pärimuste edasi rääkimisse, mis on iseäranis oluline Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva künnisel.

„Olen eakate peol esimest korda,” sõnas Aavo Metsla Sadalast. “Meeldivad mõnus seltskond ja Luule valmistatud toidud, iseäranis verivorst. Tundub, et selles on olemas küll kõik vajalikud komponendid.”

„Valmistan verivorsti oma vanaema retsepti järgi,” ütles Luule Väin, kes koos Eckard Klugiga on korraldanud koduvalla eakatele elanikele jõulupidu üle kümne korra.. “Peolaua katmisel on mul aga alati mitmeid abilisi, keda päkapikud ka alati kingipakkidega meeles peavad.”

Kokakunsti harrastavad ka Luule ja Eckardi pereliikmed. Näiteks poeg Imre Väin oli selgi päeval kokkamisel abiks.

Peo peremees Eckard Klug esines koos sõprade Priit Tali ja Pauli Menttuga ansambli Eesli Kvartett kooseisus. Eckard jutustas koosolijatele ka oma huvitavast ja seiklusterohkest elust, muuhulgas pääsemisest parvlaeva Estonia hukkumisest ja vastas mitmetele küsimustele.

„Jõulupidu on sündmus, kus kohtab omavanuseid inimesi erinevatest valla paikadest,” ütles eakas daam Tõikverest, kes oma nime tagasihoidlikkusest öelda ei soovinud.

„Sain sellelt peolt tugeva energialaksu,” märkis Vilja-Mari Luhalaid – nooruslik väikeettevõtja Sadala kandist.

„Torma vald organiseeris transpordi, et eakad saaksid igast valla nurgast jõulupeole tulla. Kui on sellised organiseerijad, nagu Eckard Klug ja Luule Väin koos oma meeskonnaga, võin uskuda, et tänase Torma valla jõulupeo traditsioon jätkub ka siis, kui haldusreform piire muutnud on,” arvas Torma vallavalitsuse sotsiaaltöö peaspetsialist Marika Kalm.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap