Jõgevamaa aasta õppija on külalistemaja kokk Liis Reimann

Jõgevamaa aasta õppija Liis Reimann
Jõgevamaa aasta õppija Liis Reimann

Jõgevamaa aasta õppija, Liis Reimann, lõpetas Jõgeva täiskasvanute keskkooli ning on teoreetilisi teadmisi ja oskusi omandanud ka mitmesugustel kursustel. Liis töötab peakokana Saare vallas Voore külalistemajas, kus eelmise nädala neljapäeval toimus ka täiskasvanud õppija nädala Jõgevamaa tunnustamistseremoonia.

Väga heade ja heade hinnetega küpsustunnistusega keskkooli lõpetanud Liis Reimann märkis, et gümnaasiumitarkuse järele tekitas vajaduse ka soov tööjõuturul edukamalt konkureerida.

Liisile andsid tunnustusmeened üle Jõgevamaa koordinaator Pille Tutt ja Jõgeva Täiskasvanute Keskkooli direktor Reet Kikkas, kes on ka tunnustamise saamiseks loodud Jõgevamaa žürii esimees. Õnnitlemas oli ka Liisi koduomavalitsuse, Jõgeva valla haridus-ja kultuuritöö peaspetsialist Marika Prave ja tööandja, Voore külalistemaja juhataja Tiiu Kalling.

„Tore oli see, kui Liis tuli kooli ja tal oli kaasas ka poeg, kes koos emaga ja tema ergutamisel ja hingelisel toetamisel samuti gümnaasiumiharidust omandas. Väga vahva oli, kui Joonas hõikas üle klassi ema, sest ema oli ju klassis,“ rääkis klassijuhataja Maie Peda. Tema sõnul sai Liis kiiresti sõbraks ja tuttavaks endast märksa nooremate koolikaaslastega ning oli mõnikordki neile nõuandjaks. „Kooli kohvituppa kogunes Liisi ja Joonase ümber ikka mõnus seltskond,“ rääkis teenekas pedagoog.

Kokaks õppis Liis Põltsamaa ametikoolis. Tema ja ta juhendamisel valmistatud roogasid ja suupisteid on kinnitanud Voore külalistemajas kõhtu tuhandetel Eestimaa inimestel ja paljudel välisriikidest tulijatel.

Liis Reimann täiendas ennast ka Viljandimaa kutsehariduskeskuse korraldatud mööbli restaureerimise kursustel, mis toimusid Jõgeva vallas Kuremaal MTÜ Marlau hallatavas mõisahoones. „Seda meeldivaid elamusi pakkuvat oskust ajendas õppima minna soov korda teha mu isale kuulunud ajaloohõngulisi esemeid ja nendele kaasaegsem väljanägemine anda,“ selgitas ta.  Liisi isa oli vanavarakoguja Juhan Reimann, kes autoriks ka mitmele luulekogule.

„Et pärast restaureerimiskursusi algasid kohe pottsepakursused tekkis mõtte ka nendel osaleda. Usutavasti saan nüüd hakkama mõnegi tööga ahjude kordategemisel. Ka seda tööd on tarvis teha vanemate kodus,“ ütles tragi naine. „Esivanemate kultuuripärandit kannab Liis ka läbi käsitööoskuste, armastades kududa, heegeldada jne,“ ütles täiskasvanute hariduse edendaja Pille Tutt, Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist.

Tunnustamisele said kutsed ka Jõgevamaa aasta õppija nominendid Sirje Pint, Armand Hansaar ja Agur Truusa.

„Õppisin elektrikuks Viljandi kutsehariduskeskuses ning praegu jätkan haridusteed Tallinna polütehnikumis tööstusautomaatika alal. Töötan aktsiaseltsi Baltic Scanola õlitehases tehnika ja infotehnoloogiavaldkonnas, mis on mulle ka hobiks,“ ütles Armand Hansaar. „Töötajate enesetäiendamine on meie ettevõttele üks prioriteete,“ lisas ta Voorel.

Jõgevamaa aasta koolitaja tunnustuse saanud põllumajandus- ja kogukonnakonsulent Liia Lust rääkis Voorel toimunud sündmusel oma igapäevatööst. Tema kodukandis tegutseva Kamari haridusseltsi eestvedaja Kalli Kadastik oli Liiast kirjutanud ka luuletuse, mille ta ette luges.

Jõgevamaa Aasta Haridusteoks kuulutati tänavu digihüpe ehk digipööre Põltsamaa ühisgümnaasiumis. Aasta koolitussõbralikumaks organisatsiooniks on Põltsamaa lasteaed Tõruke, kus mitmed õpetaja abid on omandanud õpetajakutse ja valitakse aasta õppija ja aasta tegija. „Uute tarkuste kogumisele on meil alati roheline tee. Ja teisti oleks tänapäeval ka mõeldamatu,“ ütles Tõrukese direktor Helje Tamme.

Aukirjad ja meened tunnustatutele olid ka Jõgeva maavanem Viktor Svjatõševilt.  Muusikalist meeleolu tunnustamisüritusel lõi akordionil rahvamuusik Heino Sulger Saare vallast.

Jaan Lukas