Methe Danefeldt vaimustas kuulajaid Avangard Galeriis

Taani jazzmuusik Methe Danefeldt laulis eile õhtul Pärnu Rüütli tänaval asuvas Avangard Galeriis, kus võis veel viimast päeva vaadata ka Eesti nüüdisaegse fotograafia ühe pioneeri Herkki-Erich Merila isikunäitust „Real Estate of Mind”.

Methe Danefeldt, Taani jazzmuusik Foto Urmas Saard
Methe Danefeldt, Taani jazzmuusik. Foto: Urmas Saard

„Tänasel õhtul tahan ma teiega jagada enda muusikalist leidu,“ ütles laulja tutvustuseks Kaie Sauga, kes on Tallinna kammerkoori Flora üks dirigente, hääle treener ja ka Methe Eestisse kutsuja. „Õppisin mõned ajad tagasi Taanis ja seal ma leidsin, et tema on just see inimene, keda tahan näidata rahvale.“

Lisaks laulja kutsumusele on Methe ka helilooja ja koorijuht, kes õpetab ja dirigeerib gospel-muusikat. Õppinud on õhtu külaline Taani Complete Vocal Institute’is ja koduriigi parimate lauljate juures. Mullu andis Methe välja oma jazzmuusika debüütplaadi nimega “Family Album“, millel kõlavad laulud perest, armastusest ja lähedusest. Plaati osteti lausa keset kontserti ja paluti kohe autogrammigi. Tema laulud loovad rahuliku sooja tunde. Nüüdsel vastandumise ja ettearvamatuse ajajärgul mõjub taoline sõnum erilist turvalisust sisendavana.

„Kui Kaia kutsub, siis ma tulen ikka. Tulin Avangardi null-ootustega. Seda, mis ma siiani kogenud olen, on üleootuste palju. Ma ei ole sellist muusikat Pärnus ammu kuulnud,“ lausus kontserdi vaheajal Aleksander, kes tutvustas ennast eelkõige kahe lapse isana. „Kindlasti kolib see plaat mulle koju ja kindlasti soovitan seda oma sõpradele. Sõnum on nii sügav, et ma läksin täiega kaasa. Seda juhtub arva, et juba kolmandat laulu kaasa laulan.“

[pullquote]Sõnum on nii sügav, et ma läksin täiega kaasa.[/pullquote]Methe esines ühes oma saateansambliga. Morten Husted on 25-aastase kogemusega elukutseline muusik, produtsent, muusikastuudio omanik ja pillimees, kes mängib kõiki pille, aga tunneb end kõige kodusemalt kitarri ja bassi keeltel mängides. Jacob Hagemann Rasmussen on muusik, kitarrist ja õpetaja, kes omab väikest sõltumatut plaadikompaniid. Christian Asmussen on pianist ja muusikaõpetaja Complete Vocal Institute’is.

Kontserdi teises osas astus külalistähena publiku ette paari lauluga François-Xavier Sergent, Inspireerituna Amy Winehousist sai Hollandis elava Prantsuse muusiku ja laulukirjutaja lemmik stiiliks jazz. Eriti puudutab tema hinge läinud sajandi suurkujude loodud muusika.

Kui Methe laulis laulu „Indian women“, siis kutsus see keset esinemist esile plaksutajate koori.

Methe Danefeldt annab autogrammi Foto Urmas Saard
Methe Danefeldt annab autogrammi. Foto: Urmas Saard

Täna õhtul esineb Methe Tallinna Jaani kirikus, kuhu tuleb muusikuid mitmest Põhjala riigist. Esitatavad palad seostuvad just Läänega, kõlavad jazz ja gospel. Samal kontserdil kuuleb Eestis 27 aastat tegutsenud 40-liikmelist kammerkoori Flora, kes laulab klassikalist-, pärimus- ja kirikumuusikat.

Mõne sõnaga veel Avangard Galeriist ära viidavast näitusest, mida eile õhtul sai nii enne kui pärast kontserti, aga ka vaheajal nautida. Näituse kuraator Meelis Tammemägi ütles, et nähtud valik väljapanekuid on juba Eestimaa peal parasjagu ringi ringelnud ja lõpuks ka pärnakatele vaadata olnud. „Kuigi pildid asuvad sellistes suursugustes maaliraamides, pole tegemist maalidega, vaid ikka fotodega,“ rõhutas kuraator.

Avangardi esindaja Marian Kivila sõnul on Merila näituse pealkirja „Real Estate of Mind” väga raske tõlikida. „Mina ei tõlkinudki seda pealkirja ära. Näiteks estate võib tähendada kinnisvara. Fotodel on klassikalised aktid, aga ka mitte päris klassikalised.“ Kivila selgitas, et maalimiseks olnuks modellil nähtud poose ülimalt raske hoida. Aga fotona ongi võimalik paluda modellil teha ka keerulisemaid poose. Need on natuke renessansile omasemas stiilis ja sellele viitab eriti just taustal asuv Rooma arhitektuur. Fotodel on läbi põimunud antiikne arhitektuur ja kaasaegne inimene.

Urmas Saard