Järgmisele ideekonkursile oodatakse rohkem koole

Käimasoleva üleriigilise ettevõtlusnädala osana toimus eile kaheksandat korda Port Artur 2 aatriumis Pärnumaa noorte tulevikutegijate ideekonkurss „Meri – võimalused Pärnumaa ettevõtluse arenguks“.

Ideekonkursil osalenud Sindi õpilased koduteele asumas Foto Urmas Saard
Ideekonkursil osalenud Sindi õpilased koduteele asumas. Foto: Urmas Saard

Pärnumaa üldhariduskoolide erinevates vanuseastmetes õpilastele suunatud ideede võistlust korraldab Mari Suurväli juhtimisel TÜ Pärnu Kolledž, Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon ja Ettevõtlusharidus selts. Tänavu osales alates kolmandast klassist kuni gümnaasiumiastme lõpetajateni kokku 121 noort, kellest üle kolmandiku moodustasid Sindi gümnaasiumi 42 õpilast. Maakonnast olid veel esindatud Pärnjõe kool ja Vändra gümnaasium, Pärnu linnast Koidula gümnaasium ja Ühisgümnaasium.

Ideede esitlemise ja hindamiskomisjoni tööga alustati kell 11 ning juba kolm tundi hiljem said parimad oma tööle hinnangu. Vanuserühmade kaupa reastati paremusjärjestus eraldi gümnaasiumi-, põhikooli- ja algklassiastmes.

Gümnasistid: 1. “Mudelpaatide laenutus”, Pärnu ühisgümnaasium, juhendaja Elbe Metstalu. 2. “Rendikapid rannas”, Koidula gümnaasium, juhendaja Birgit Peterson. 3. “Veepealne seikluspark”, Pärnu ühisgümnaasium, juhendaja Mari Suurväli.

Põhikooli õpilased: 1. “Veepuhastaja ja -soojendaja”, Sindi gümnaasium, juhendaja Eneli Arusaar. 2. “HerbEst”, Vändra gümnaasium, juhendaja Riina Sikkal. 3. “Äppike”, Pärnjõe põhikooli juhendaja Eve Sikka.

Algklassid: 1. “Merekino. Jõekino”, Sindi gümnaasium. 2. “Jõe- ja merepuhkemaja”, Sindi gümnaasium, mõlema rühma juhendaja Eneli Arusaar. 3. “Merekarbike”, Pärnjõe põhikool, juhendaja Eve Sikka.

[pullquote]Õpetajana on vaja lihtsalt tunda suurt huvi ja rõõmu laste ideedest ja õpilastest saavadki tegijad.[/pullquote]„Mulle meeldis väga see, et lapsed tulid pärast tunde vabatahtlikult ja vaimustunult oma töid tegema. Ka tööde esitlemiseks harjutamine toimus pärast tunde laste vabal tahtel. Õpetajana on vaja lihtsalt tunda suurt huvi ja rõõmu laste ideedest ja õpilastest saavadki tegijad. Minu tänu kuulub ka vanematele, kes tulid kohale oma lapsi kuulama, toetama. Meie ühine eesmärk on õppimine läbi tegevuse. Lastele meeldib see ikka väga-väga. Ja kui siis veel märgatakse ja tunnustatakse, supper elamus,“ rääkis õpetaja Arusaar väljumisel kaubanduskeskuse aatriumist, samal ajal õpilastele bussisõidu talonge jagades, et kõik ilma asjatute sekeldusteta liinibussiga kodulinna tagasi jõuaksid.

Algusest peale kõik need aastad ideekonkurssi vedanud Mari Suurväli lausus äraminekul napisõnaliselt, kuid rahulolevalt: „Mis ma oskan öelda?“ Ega olegi palju sõnades selgitada, sest laste nägudest loetuna on ilma täiendava jututagi senine ettevõtmine ennast kahtlematult õigustanud. „Sedakorda püüdsid tulevikutegijad leida uusi ideelahendusi merekasutuse võimalustest ettevõtluses. On ju mereaasta. Fantastiliselt toredasti esinesid Arusaare juhendatud alg- ja põhikooli õpilased. Rõõmu valmistas uue juhendajana Birgit Peterson Koidula gümnaasiumist.“

Mari Suurväli Foto Urmas Saard
Mari Suurväli. Foto: Urmas Saard

Samas pidas Suurväli oluliseks ära märkida uut suunda noorte ettevõtlikkuse ja ettevõtluse vahelise koostöö vallas. Näitena nimetas ta Port Arturi turundustöötajate Kristi Tomingase ja Meigo Pruudeli koostööd Ühisgümnaasiumi õppeaine projekti kavandamise ja juhtimise koolituses. „Juba esimestel kohtumistel läksid noorte silmad särama ja innustuti esimesest praktilise töö tegemisest.“

Estonia Spa Hotelsi juhataja Andrus Aljas ütles ideekonkursi avamisel noori tervitades, et loodab leida Estoniasse värskeid mõtteid ka sellelt võistluselt. Pärast hindamist oligi noorte toredatest ideest üllatunud ning rõõmustas nähtust, kogetust. Hindajaid oli palju teisigi, peamiselt siiski ettevõtjad, aga ka haridustöötajad ajakirjandusest: Swedbank, Pärnu Vesi, Port-Artur, Pärnu Postimees, Wendre, Perona Bowling, CCP Põgenemistuba, PEAK, TÜ Pärnu kolledž. Valdavalt olid samad ka auhindade väljapanijad.

„Meie noored on erksad ja loovad, loodame järgmisele ettevõtmisele rohkem koole. Loovuse arendamiseks pole tarvis eraldi koolitunde. Pigem vajame enam motiveeritud noorte juhendajaid, kes on paikkonna arenguks kuldaväärt inimesed,“ naeratas Suurväli.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi õpilased peavad vajalikuks loomahoiu asutamist oma kodulinna Foto Urmas Saard

 

 

 

Mari Suurväli: Pärnumaa Tulevikutegijate ideekonkursil tegi „puhta töö“ Sindi gümnaasium