Parim mahetootja 2016 on BioMari

Eesti parim mahetootja 2016 on OÜ BioMari Tartumaalt, mis tegeleb nii marjakasvatuse kui ka toodangu töötlemisega. Parim mahetoode 2016 on Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ toodetud “Ökosiider Vintage 2015” Brut.

“Mahepõllumajandusliku maa osakaal on meil kasvanud juba ligi 18 protsendini kogu põllumajanduslikust maast ja mahetootjate arv tõusnud selle aasta seisuga 1740 tootjani,” ütles põllumajandusameti peadirektor Egon Palts. “Sektori edasise arengu seisukohalt on oluline, et üha enam mahetoodangust jõuaks mahedalt töödelduna ja märgistatuna ka turule. Selle üheks eelduseks on mahetootjate ja -töötlejate aktiivsem ühistegevus töötleva tööstuse arendamiseks, et oma toodangut paremini väärindada.”

Vabaõhumuuseumis 18. septembril toimunud leivapäeval anti välja tiitlid “Parim mahetootja 2016” ja “Parim mahetoode 2016”.

“Parim mahetootja 2016” on BioMari OÜ Tartumaalt, mis tegeleb peamiselt vaarika ja mustsõstra, aga ka astelpaju, mustika ja õuna kasvatamise ja töötlemisega. Teise preemia sai piimakarjakasvatusega tegelev perekond Pikkmetsa OÜ Mätiku Talu Pärnumaalt ning kolmanda koha teravilja-, teraviljaseemne- ja lihaveisekasvatusega tegeleva Torben Skovi ettevõte ABL Baltic Seeds AS Võrumaalt.

“BioMari OÜ istandikud on väga hästi hooldatud ja annavad head saaki. Ettevõte väärib tunnustust ka seetõttu, et nad tegelevad lisaks marjakasvatusele ka toodangu väärindamisega ja pakuvad mahetöötlemise teenust teistelegi mahetootjatele. Marjakasvatust plaanitakse laiendada ja ettevalmistused selleks juba käivad,” ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Parimaks mahetooteks valiti Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ toodetud “Ökosiider Vintage 2015″ Brut, teise koha pälvis Tammejuure Talu Öko rüpsiõli ning kolmanda koha sai OÜ La Muu Vaarika-proseccosorbett. Leivapäeva külastajate lemmikuks valiti OÜ La Muu karamelli-meresoola jäätis, teise koha sai Must Küüslauk OÜ toodetud Must küüslauk ja kolmanda koha Pajumäe Talu Mahe kohupiimakreem astelpajumoosiga.

“Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu on otsinud ja leidnud uusi ja põnevaid võimalusi kodumaise maheõuna väärindamiseks. Ökosiidri näol on tegemist täiesti uue tootega meie mahetoodete turul. Toode on tervikuna hästi läbimõeldud ning head maitseomadused kooskõlas ilusa pakendiga,” ütles Airi Vetemaa.

Lisaks märgiti konkursil ära järgmised mahetootjad ja -tooted:

· Klarika Hirv – tunnustus hästitoimiva mitmekesise mahetootmise eest pereettevõttes;

· Airi Külvet – tunnustus väga heal tasemel mahelihaveisekasvatuse ja sellealase teadlikkuse tõstmise eest;

· OÜ Äntu Mõis – tunnustus väga heal tasemel mahekanakasvatuse eest;

· Mägipõllu talu – tunnustus uuenduslike masinate kasutamise eest mahetootmises;

· Must Küüslauk OÜ – tunnustus innovaatilise tehnoloogia ja huvitava toote eest;

· MTÜ Liivimaa Lihaveis – tunnustus uudsete veiselihatoodete turule toomise eest;

· OÜ Estonian Spirit toodetud Mahe maitseviin Pipar – tunnustus heas tasakaalus teravate maitsete eest;

· Maris Gilden AS toodetud What The Fruit maasikasnäkk – tunnustus hea maitsekombinatsiooniga maiustuse ja hea ekspordipotentsiaaliga toote eest;

· Tahe OÜ toodetud Leedriõie siirup – tunnustus esimese omalaadse toote turuletoomise eest.

Tootjakonkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 45 toodet 23 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja -toodet valiti seitsmendat korda.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osaks tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembrikuu jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti Toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.