Sindi tervitas Allar Raja ja Sten-Erik Andersoni

„Sindi on täiesti tasemel, eeskujulik ja esmaklassiline linn, kes oskab hinnata, tänada ja austada oma sportlasi. Sportlastel on pöidlahoidjatest alati väga hea meel. See on ääretult oluline tagasiside, ilma selleta kaotaksid meie pingutused mõtte. Sindist oleme saanud väga innustavat tagasisidet, mistõttu olemegi oodatud tulemuseni jõudnud. Sten-Erik Andersoni rinnal pole veel ihaldatud olümpiamedalit, aga küll temagi veel selle Sinti toob,“ rääkis Allar Raja täna oma kodulinna rahvale.

Sindi inimesed tervitavad Sten-Erik Andersoni ja Allar Raja Foto Urmas Saard
Sindi inimesed tervitavad Sten-Erik Andersoni ja Allar Raja. Foto: Urmas Saard

Linnavolikogu esimees Toomas Asi meenutas, et Sindil on ammused kogemused kasvatada endi seast olümpiamängudeks kõlblikke sportlasi, kelle saavutused lähevad aina paremaks. Tõstja Aleksander Kask osales 1928. a Amsterdami oümpiamängudel, kus jagas 14–15. kohta. Uno Palu saavutas Melbourni olümpiamängudel kümnevõistluses 4. koha. Eelmisel suveolümpial sai Raja paarisaerulise neljapaadi koosseisus koos Tõnu Endreksoni, Kaspar Taimsoo ja Andrei Jämsäga 4. koha. Äsja lõppenud Rio de Janeiro XXXI suveolümpiamängudel võistles sama meeskond Lagoa Rodrigo sõudekanalil ja võitis valitseva maailmameistri Saksamaa ning teisena lõpetanud Austraalia paatkonna järel pronksmedali, jättes endist tahapoole suurriigid Poola, Suurbritannia, Ukraina. „Kuigi Sten-Erik Anderson ei pääsenud veel võistlema, oli ka teise Sindi mehe panus olümpiamängudel ülioluline, mille tähtsust asendusmehena ei tohi vähemalgi määral alahinnata,“ osundas Asi.

Praegu rahvatantsurühmaga Kirmas Indoneesias esinev Sindi linnapea Marko Šorin lausus täna kindlal sõnal, et sedakorda varumehena osalenud Anderson on tuleviku tegija, kellel oma aeg veel tulemas. „Lootus, et ükskord Sindist võrsunud tippsõudjad veel ühes paadis meile kuulsust toovad, on nüüd vaid hoogu juurde saanud. Seekordse pronksi väärtust tõstab fakt, et rohkem medaleid Eestile ei tulnud. Suur osa oli ka meie oma linna meestel,“ rääkis Šorin ja lisas juurde, et kohtub ka ise peatselt Allariga, siis juba sulgpalli väljakul. „Kes siis ei tahaks olümpiamängude pronksiga mõõtu võtta?“

[pullquote]Lauljad tõmbasid jõudsalt kujuteldavaid aerusid.[/pullquote]Allariga oli ühes tema abikaasa Kerstin ja nende tütar Ronja, kes jäid esialgul enamike pilkude eest märkamatuks. Aukohal seisid kaks sportlast, kellele laulsid kolm koori Kristel Reinsalu juhatusel. Need olid Sindi laulukoor, Kolga-Jaani segakoor Jaaniko ja Tarvastu segakoor Üits Viis. Esimesena kõlas tervituslauluks veidra kuid naljaka ümbersõnastusega laul, mida esitati Valter Ojakääru viisistatud ammusest loost „Seda paati pole tehtud linnuluust“. Lauljad tõmbasid jõudsalt kujuteldavaid aerusid. Trummi mängis Karin Taukar ja klahvpilli Kristel Reinsalu. Tantsudega esines Kuu naisrahvatantsurühm, kes haaras oma rõngasse ka Allari ja Sten-Eriku.

See pilt on Allari esimesest paatkonnast Laialt tänavalt Foto Urmas Saard
See pilt on Allari esimesest paatkonnast Laialt tänavalt. Foto: Urmas Saard

Sindi noortekeskuse juhtaja Helle Vent tuli tervitama oma poiste ja värviliste õhupallidega. Sindi lasteaia õppealajuhataja Reine Tänav ja liikumisõpetaja Helle Tõkke kallistasid oma kunagisi kasvandikke. Üllatuse valmistasid kodumaja tänava inimesed. Laialt tänavalt tulid tervitama perekond Jaakson ja Saulep. Kadri Jaakson ütles, et oli juba ammu oodanud sobivat võimalust kinkida Allarile foto aastast 1986. „Peaaegu täpselt 30 aastat tagasi istusid sama tänava üheksases paadis Heigo, Kadri, Allar, Piret, Andres, Lenne-Ann, Reimo, Jan, Aigar, Arvi. See pilt on Allari esimesest paatkonnast Laialt tänavalt,“ rääkis praegu Hispaanias elav ja hetkel kodulinna külastav Kadri. Allari isa Arvi ütles, et see oli tema paat.

Õnnitlejate ja autogrammide soovijate hulk oli määratult suur. Keegi daam riputas Allarile kaela lepatriinu, mis pidavat õnne tooma ja hoidma. Seda märgates meenus kohe kohtumine Allariga 2009. a septembris pärast seda kui ta tuli Poznani MM-i kahepaadi sõudmiselt pronksiga koju. Ta kükitas koduõue kõnniteeplaadile lähemale ja lükkas näpuvahel oleva autovõtmega õrnalt tõugates suuremat mõõtu selili kukkunud musta putuka uuesti jalgadele. „Mingi sitasitikas,” lausus juurde, kuid tegi seda tookord sellise endastmõistetava osavõtlikkusega nagu oleks vanurit abistanud tänava ületamisel. Kindlasti peab selline heatahtlik iseloom tooma inimesele õnne! Muide, just tollel päeval pani tänavanaaber Ilmar Lasn Poznani MM-i kahepaadi kolmandale mehele tammepärja kaela. Tänane Laia tänava kingitus ja toonane tammepärg räägivad üksnes sügavast lugupidamisest oma naabrimehe vastu. Tänaselt kohtumiselt lahkudes rõhutas Allar enne autole istumist veelkord erilist hingestatud suhet Sindiga.

Urmas Saard

Samal teemal:

Allar Raja austamine Sindis pärast Londoni olümpiat Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi austab ja premeerib Riost saabuvat Allar Raja ja Sten-Erik Andersoni

Viljo Vetik tutvustab Port Arturis avatud sõude-teemalist plakati näirust Foto Urmas Saard

 

 

 

Viljo Vetik sooviks, et Pärnu linn kingiks olümpiapronksi võitnud sõudjatele elamukinnistud

Ülesõte meenutab Eesti paarisaerulise neljapaadi võistkonda pärnakate vastuvõtul pärast seda kui olid saanud pääsu Rio olümpiale Foto Urmas Saard

 

 

 

Eesti paarisaerulise neljapaadi meeskond võitis olümpiapronksi

Share via
Copy link
Powered by Social Snap