Külateatrite päevade suurprojektiks on Olev Antoni „Laudalüürika“

Näitetruppide ühispilt 2015. aastal toimunud  Sadala külateatrite päevadelt.
Näitetruppide ühispilt 2015. aastal toimunud Sadala külateatrite päevadelt.

Sel nädalavahetusel, 27.-28. augustil Torma vallas toimuvatel IV Sadala külateatrite päevadel, õpitakse selgeks ja esitatakse Olev Antoni näidendi „Laudalüürika“ ainetel lavastatud etendus.

Sadala Külade Seltsi juhatuse esimehe ja teatripäevade projektijuhi Pille Tuti sõnul toimuvad kahel päeval  näitlemiseks tarvilike  oskuste omandamise õpitoad. „Erinevate truppide koostöös õpitakse selgeks ja esitakse publikule  Vaimastvere kandist võrsunud ajakirjaniku ja näitekirjaniku Olev Antoni „Laudalüürika“, kus ainestikuks kolhoosiaeg oma veidruste ja lustakate hetkedega. Samas ajastus toimub ka Sadala Külade Teatri mängitava Olev Antoni „Kopkakoide“ tegevus. Lavastajaks on Valdi Reinas.

Sadala Külade teatri juhendaja Valdi Reinas on aga saanud inspiratsiooni kaasajast ning kirjutanud ja lavastanud näitemängu „Haldusreform“.

Järvamaalt tuleb  teatripäevadele  Kaalepi lastetrupp. Kahe etendusega on laval Raplamaa Valtu näitetrupp Anderaasuke. Lustaka koguperetüki „Hiiglane ja printsess“ toob Külateatrite päevadele Kiikla rahvamaja laulu-ja näitering Mäetaguselt. Etendusi mängitakse Sadala teatriõues ja Sadala Külade Seltsi rahvamajas.

Pühapäeval on kõigil  huvilistel on võimalus kohtuda teatripersooniga, kelleks on tuntud Rakvere teatri näitleja ja lavastaja Eduard Salmistu. Avatud on ka Luule teatrikohvik.

Külateatrite päevade motoks on  inglise kirjaniku Fanny Burney (1752-1840) mõttetera:

„Lähete teatrisse, ilma et teaksite mida seal mängitakse?“

„Jah üsna sageli. Mul pole aega mängukava uurida, teatrisse minnakse ju eelkõige  sõpradega kohtuma ja tõestama et oled elus.“

Jaan Lukas