Viljo Vetik sooviks, et Pärnu linn kingiks olümpiapronksi võitnud sõudjatele elamukinnistud

Pärnus Port Artur 2 kolmandal korrusel on alates juuli keskpaigast kuni augusti lõpuni avatud Tartu Kõrgema Kunstikooli meedia- ja reklaamiosakonna IV kursuse tudengite sõudmise-teemaline plakatite näitus, kus kõik külastajad saavad hääletada märgistatud sedeliga valitud lemmiktöö poolt.

Viljo Vetik tutvustab Port Arturis avatud sõude-teemalist plakati näirust Foto Urmas Saard
Viljo Vetik tutvustab Port Arturis avatud sõude-teemalist plakati näitust. Foto: Urmas Saard

„Aasta tagasi kohtusime Pärnust pärit Marko Kekiševiga, kes on Tartu kunstikooli õppejõud ja püüdsime nuputada uusi võimalusi meie Pärnu linna trumpala, kuningliku spordiala, sõudmise, propageerimiseks,“ meenutas tänasel kohtumisel Viljo Vetik, Port Arturi juhatuse liige. „Tal tekkis mõte siduda viimase kursuse üliõpilaste kursuse töö sõudmise tutvustamisega. Kekišev andis neile idee kujundada sõudmist propageeriv plakat. Tööd valmisid inimestelt, kes ei ole üldse sõudmisega kokku puutunud. Otse väljaöeldult: kes ei teagi, mis sõudmine on. Aga sellele vaatamata püüdsid nad väljendada oma nägemust tundmatust spordialast. Päris põnev vaadata, kuidas seda nähakse,“ rääkis tulemusest vaimustunud Vetik. Plakatite autoriks on Anna Ring, Ingmar Järve, Katrin Klepman, Keiu Meesak, Maksim Kokajev, Sigrid Sitnikov, Stina Leek, Triinu Laansalu.

„Port Arturi ja kunstikooli ühistöös sündinud näituse eesmärgiks on noori innustada sportima, kuid Pärnu eeliseid silmas pidades eelkõige sõudma. Meie nelik on siin parimaks eeskujuks. Allar Raja, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä ja Kaspar Taimsoo näitavad, et kõik on võimalik.”

Väljapaneku kõrval oleval laual on pliiats, märkmepaberid ja postkast, kuhu võib postitada oma arvamuse parimaks peetud töö kohta. Külastaja saab vastata küsimusele, milline neist üheksast plakatist propageerib sõudmist noorte seas kõige paremini. Vetik teatas, et hääletanute vahel loositakse näitusele kohaseid ja värvikaid auhindu. „Samuti oleme lubanud valituks osutuva plakati välja trükkida ja levitada koolides ning mujal avalikes kohtades. Kui koolis käivatel lastel tekib küsimus mingi spordiala valiku kasuks otsustamisel, siis saab nähtud plakat olla suunavaks viidaks, mis kutsub tegelema just selle kuningliku alaga,“ selgitas mees, kes toetanud sõudmist enam kui 26 aastat.

[pullquote]Vetiku arvates võiks kohalik omavalitsus praegu jätkata varajasemat traditsiooni ja sarnaselt eelmiste olümpiasangaritega kinkida pronksmedali võitnud sõudjatele elamukinnistud Pärnu linna.[/pullquote]Mäletatavasti polnud Jüri Jaanson üheksakümnendal aastal veel olümpiasangar, aga uskudes sõudmise tulemuslikust, osales Vetik talle paadi ostmisel. Hiljem on Port Artur katkematult sõudjaid toetanud. Vetiku arvates võiks kohalik omavalitsus praegu jätkata varajasemat traditsiooni ja sarnaselt eelmiste olümpiasangaritega kinkida pronksmedali võitnud sõudjatele elamukinnistud Pärnu linna. „See oleks siis kogukonna poolt suur tänu imelise tulemuse eest. Me peaksime ikkagi aru saama, kellega on pidevalt konkureeritud. Maailma suurriikidega: Saksamaa, Inglismaa, Venemaa, Uus-Meremaa, Austraalia, rääkimata väiksematest riikidest Horvaatiast või Sloveeniast. On kirjeldamatult imeline tunne, kui väikese Pärnu nimi samade riikide ritta satub,“ arutles Vetik, kes kuulub ka Pärnu linnavolikogu koosseisu.

„Loomulikult ei tohi unustada treenerit. Mati Killing suudab eesti mehe jonni ajades kõiki karisid vältida. Peale Raja, Endreksoni, Jämsä, Taimsoo on neljases paadis istunud teisigi, aga leitud kõige tulemuslikum kompromiss: jõud ja usk selles, mida sportlased suudavad saavutada. Seda väga tarvilikku sisemist jõudu omavad vähesed. Peaks nägema treeneri ja meeste panust ühistöösse,“ leidis Vetik. „Oleme siis pärnakatena suuremeelsed ja teistele eeskujuks, kuidas oma olümpiasangareid meeles pidades neid tänada. Oleme ju osanud seda siiamaani teha.“

Urmas Saard

Samal teemal:

Ülesõte meenutab Eesti paarisaerulise neljapaadi võistkonda pärnakate vastuvõtul pärast seda kui olid saanud pääsu Rio olümpiale Foto Urmas Saard

 

 

 

Eesti paarisaerulise neljapaadi meeskond võitis olümpiapronksi