Lehekuu toob Pärnusse Jaapani nädala

Mai esimesel seitsmel päeval korraldab Pärnu Vanakooli Keskus Pärnus Jaapani nädala.

Jaapani Suursaatkond Tallinnas Foto Urmas Saard

Jaapan on Ida-Aasias asuv saarteriik, mis ulatub Ohhota merest Ida-Hiina mereni ja Taiwanini lõunas. Euraasia mandrist eraldab Vaikses ookeanis asuvat maad Jaapani meri. Mõnikord nimetatakse Jaapanit tõusva päikese maaks. Jaapanlased kirjutavad oma maa nimetuse märkidega, mis tähendab päikese allikat.

Pärnu Vanakooli Keskuse kodulehel oleva kavaga tutvumine annab aimduse ettevõtmise mahust. Seitsmele päevale jaotub kümneid nimetusi üritusi. 1. mai ja 7. mai, alguse ja lõpu päev on tegevuste poolest tagasihoidlikumad, seevastu ülejäänud nädalpäevad täidetakse väga paljude erinevate sündmustega, millest pea kõik huvilised võiksid midagi endale sobivat leida. Veel on ettevalmistuste tegemiseks aega ja seepärast on kirjutatud kava päisesse suure rasvase kirjaga, et nädala eestvedajatel on õigus viia programmi sisse muudatusi.

Jaapani Suursaatkond Tallinnas. Foto: Urmas Saard →

Praeguse kava kohaselt toimub nädala avamine pühapäeva keskpäeval. Samal päeval korraldab Jaapani suursaatkond piduliku vastuvõtu, seda küll kutsetega ja täiesti mõistetavalt. Kuid kõigile kunstimeelega inimestele avatakse jaapani-teemaliste kunstitööde näitused. Arvatavalt on väga põnev näha Marvi Volmeri jaapani lehvikute kollektsiooni või vaadata fotosid Jaapanist läbi eestlaste silmade, aga väljapanekuid on teisigi.

Pärnu linna koolidesse oodatakse kontserte andma jaapani muusikuid: Mizuki Shindo ja Lisa Kawasaki (flööt). Kolmapäeval peetakse loenguid selle väga kauge maa relvadest, ettekandjaks Rein Paluoja. Neljapäeval võib astuda sisse ikebana töötuppa.

Jaapani nädal lõpetatakse laupäeval algusega kell 15:00 mitmesuguste etteastete, tänamiste, võitluskunstide näidisvõitluste ja palju muu põnevaga.

Urmas Saard