Sindi pühapäev pühendati tublimatest tublimatele lugejatele ja karupoeg Puhhile

Jürikuu esimese pühapäeva keskpäevaks kutsus Sindi linnaraamatukogu 21 kõige suurema lugemishuviga last ühes vanematega seltsimajja pidulikule ja lustlikule vastuvõtule, kus 95-aastane Puhh pakkus lõbusat seltsi oma parimatele sõpradele.

Puhhi kokaraamat tublile lugejale Foto Urmas Saard
Puhhi kokaraamat tublile lugejale. Foto: Urmas Saard

Sindi linnaraamatukogu austas juba kuuendat korda oma väikseid lugejaid, kes on viimase aasta jooksul kõige enam raamatuid laenutanud. Tänavu oli kutsutuid 21. Neist üks, Merilin Haasma, on olnud kutsutute hulgas kõigil kuuel aastal. Kõige noorim külaline oli kahekuuseks saav Emily Parts, kellest vanemad loodavad samuti õige varsti hoolsa lugeja kasvatada. Raamatukogu direktor Ene Michelis ütles kõigile pereliikmetele, emadele, isadele, vanaemadele, vanaisadele, õpetajatele, kes oma isikliku eeskujuga lapsi lugemise juurde juhatavad, suure-suure tänusõna! „Ma olen veendunud, et kui emad, isad ise loevad ja soovitavad eakohaseid raamatuid ka oma lastele, siis kasvavadki neist lastest parimad raamatute lugejad.“

Enne, kui Raimo Aas oma tuttava vana kohvriga lavale jalutas, palus Michelis lastel ära mõistatada nime mänguloomal, kes on tervelt 95 aasta kestel laste meeli köitnud. Mõnede abistavate vihjete abil tuligi õige vastus. Inglise kirjanik Alan Alexander Milne kinkis 1921. a 21. augustil pojale Christopher’ile mängukaru, keda esmalt kutsuti Edwardiks, aga 3 aastat hiljem sai temast Winnie the Pooh. Isa võttis Puhhi juttude tegelaskujude aluseks oma poja ja tema mänguloomad.

Kui Raimo laste ette astus ja toolile asetatud kohvri avas, siis sedakorda polnud tal kaasas naljaraamatuid, küll aga päris palju pehmeid mänguloomi, kes üksteise järel nähtavale ilmusid. Pooleldi karuks ja Puhhiks moondunud ning karu häält oskava Raimoga polnud kaasas mitte kõik Milne loodud loomad, nagu Jänes, või tema poja Tiiger, Ruuga ning muud vähem esinevad elukad. Siiski pani ta oma rollides kenasti kõnelema eesel Iiahi, Öökulli, känguru Kängu, isegi elevandi ja pärdiku. Põrsas Notsu sättis aga pisut eemale kogu loomade janti kõrvalt pilguga hindama.

[pullquote]Raamatus on hulk retsepte, millest Saja aakri metsa elanikud oivalisi toite valmistavad.[/pullquote]Lõpuks näis loomadest väheks jäävat, aga nalja tegemine pidi siiski jätkuma. Seepärast kutsus lapsed appi. Esmalt kõige julgemad poisid, kes pidid mitme kummalise viguriga hakkama saama. Kahel käel üheaegselt saapa paelu lahti sõlmima ja pärast vasaku ning parema jala jalavarjud vastupidiselt jalga tõmbama. Tegema teisigi veidraid harjutusi. Aga kuulekas ülesannete täitmine sai kroonitud Mister tiitli omistamisega. Tütarlapsed veidrustega ei pidanud jändama. Nemad esitlesid suurepäraselt mitmeid õhulisi liigutusi, mida nähes arvas Raimo kõik tütarlapsed Missideks.

Pidulik hetk saabus siis, kui igale Aasta lugejale lapsele kingiti tunnustuseks Puhhi kokaraamat. Raamatus on hulk retsepte, millest Saja aakri metsa elanikud oivalisi toite valmistavad. Sekka häid lugusid ja piisavalt valgeid lehekülgi, millele tohib ka enda nuputatud paremad retseptid üles kirjutada.

Õpetaja Eneli Arusaar tuli samuti oma lapsi punaste roosidega õnnitlema. Ja kõige lõpuks kuulsid õpetaja tänusõnu laste raamatukasvatuse eest ka raamatukogu direktor Ene Michelis ja lasteosakonna juhataja Rita Raudsepp.

Traditsiooniliselt lõigati ja söödi torti, mahla peale joodi.

Urmas Saard