Suvine aialinnupäevik alustab taas!

Loodushuvilised on oodatud liituma Eesti Ornitoloogiaühingu harrastusteaduse projektiga Suvine aialinnupäevik, mis alustab täna oma kolmandat hooaega. Aialinnupäeviku eesmärk on üheskoos loodusvaatlejatega jälgida meie aedades pesitsevate linnuliikide leviku ja pesitsusedukuse muutusi ning saada teadmisi aialooduse kohta tervikuna.

Linavästrik Foto Tiit Külaots
Linavästrik. Foto: Tiit Külaots

Suvise aialinnupäeviku veebirakendusse www.eoy.ee/aed saab igaüks luua oma isikliku aialinnupäeviku, kuhu saab kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud ning muud juhuvaatlused selgroogsete, kimalaste ning fenoloogiliste tähelepanekute kohta: millal hakkasid õitsema taimed ja millal ilmusid välja esimesed putukad. Kaardirakenduse abil saab jälgida teiste osalevate aedade tulemusi ning salvestada ja välja printida enda päevikusse sisestatud andmed ja elamused.

Mullu osales Suvise aialinnupäeviku projektis üle 670 loodushuvilise, kelle kogutud andmed näitasid, et aias pesitsevatele lindudele oli 2015. aasta üle ootuste edukas. Pikalt jahe ja tuuline kevad tekitas kartuse nigelast pesitsusaastast, kuid tegelikkuses ei erinenud mullusuvised pesitsusnäitajad 2014. aasta suvest. Küll oli märgata, et linnud alustasid pesitsemist keskmiselt pisut hiljem ja suve jooksul mitmekordselt pesitsevad linnud kasutasid seda võimalust agaralt. Suvise aialinnupäeviku projektis osalejate aedades oli keskmiselt 6,6 pesitsusjuhtu ja pesitses keskmiselt 4,3 liiki linde. Eesti rahvuslinnul suitsupääsukesel oli aga mullu viimase viie aasta kõrgeim pesitsusedukus: keskmiselt 4,33 poega pesas, aasta varem vaid 3,87.

Suvine aialinnupäevik 2016 kestab 1. märtsist 2. oktoobrini. Suvist aialinnupäevikut toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Mõned huvitavad faktid Suvise aialinnupäeviku 2015. aasta tulemustest:

– Projektis osales 672 inimest, kes vaatlesid linde 391 aias üle Eesti.
– Osalenud aedades nähti ja kuuldi keskmiselt 32 liiki, ühtekokku aga 193 linnuliiki, mis on tunamullusega võrreldes 14 liiki rohkem.
– Kõige rohkem linnuliike kuuldi-nähti ühes Tartumaa aias – 134 liiki.
– Päevikupidajate aedades pesitses ühtekokku 80 liiki linde (2014. a – 64 liiki).
– Kuldnokk on meie aedades kõige sagedamini pesitsev haudelind, kellele järgnevad rasvatihane ja linavästrik.
– Pesitsusrekordeid: kõige rohkem pesitsusjuhtusid aias oli 64, kõige enam kindlaid pesitsemisi oli 57 ja kõige enam aias pesitsevaid linnuliike oli 32.