Sindis tervitatakse iseseisvuspäeva piduliku lipuheiskamise ja linna äratava rongkäiguga

Tänavu juba viiendat aastat toimub 24. veebruaril iseseisvuspäeva pidulik lipuheiskamine Sindi raekoja tornimasti ja teist korda marsitakase varajasel hommikul paljude kümnete lippude all puhkpillorkestri mürtsumise saatel läbi linna.

24 veebruari hommiku rongkäigu teekonna kaart Sindi linnas
24. veebruari hommiku rongkäigu teekonna kaart Sindi linnas

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamist korraldavad vastavalt välja kujunenud ülesannetele ühises koostöös Eesti lipu seltsi Sindi osakond, Sindi linnavalitsus ja Sindi gümnaasium, keda abistavad veel mitmed omavalitsuse allasutused. Vastavalt kogemuste suurenemisele võib kõigi aastate lõikes märgata mõningaid korralduslikke muudatusi, millega korraldajad loodavad kujundada sündmust järjest elamuslikumaks.

Kui varasematel aastatel on lipuheiskamist tehtud ühiselt koos Paikusega, siis tänavu soovib naaberomavalitsus Sindi eeskujul sama korraldada iseseisvalt oma vallas. Endiselt toob Sindi gümnaasium välja poolsada lipukandjat. Lippudega on esindatud linna allasutused ja seltsid. Sindi lasteaia direktor Viivi Palmissaar kinnitas, et kindlasti tulevad ka sellel aastal mudilased oma vanemate ja lippudega varahommikusele tseremooniale. Mihhail Škljar heiskab lipu kell 07.55.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkestri varajane mängimine ja marssimine läbi linna valmistas mullu paljudele linlastele rõõmsa üllatuse, mida meenutatakse hea sõnaga veel pea aasta hiljemgi. Seepärast otsustati samaga jätkata. Käesoleval aastal andis osalemise soovist aegsasti teada Audru kultuurikeskuse pasunakoor Õnn Tuli Õuele. Kuid ka tänavu on Kaitseliidu Pärnumaa malev esindatud, traditsiooniliselt osaleb nende liputoimkond.

Traditsiooni kestvuses on kohal Jannseni aegne Sindi laulukoor. Dirigent Kristel Reinsalu lubas pidupäeva hommikut tervitada paari lauluga.

2014 a 24 veebruari hommik Sindis Foto Urmas Saard
2014. a 24. veebruari hommik Sindis. Foto: Urmas Saard

Eelmistel aastatel on alati raekoja rõdul esinenud ka õpetaja Eneli Arusaare juhendatud õpilased. Seda teevad nad seegi kord, aga uuenduslikult nüüd pärast rongkäiku koolimaja õuel, et talvine paigalseismine osalejatele liiga pikaks ei kujuneks. Lühikeste kõnedega esinevad Sindi linnapea Marko Šorin, Pärnu maavanem Kalev Kaljuste ja riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Mart Helme.

Sõnavõttudele järgneb ca 1,1 km pikkune rongkäik puhkpilliorkestri mürtsudes läbi linna Sindi gümnaasiumi õuele, kus lisaks lühikesele õpilaste esinemisele pakutakse kõigile kohalviibijatele sooja teed ja saiakesi. Kerge kehakinnituse teeb välja Sindi Lanka AS.

Arusaar on igal aastal kujundanud riigi sünnipäevaks mingi tähendusliku mõtte. Sedakorda pealkirjastas ta selle sõnadesse „Kiri Eestimaale“ ja lisas selgitavalt juurde: „Me usume endisse. Jällegi usume algust. Kuni alles on kodu, ta akendest kumav valgus. Kuni alles on see, mille nimi on Eestimaa.“

Arusaare kooliõpilaste sõnalist esinemist kaunistatakse Sindi lasteaia lauluhäältega. Lasteaia muusikaõpetaja Ülle Jantson ütles, et sügisel kooliteed alustavavate laste laulud jutustavad kodust: „Ükskõik, kui kaugeid maid pidi rännata, on alati kodu see, kuhu ihkad kõige enam ja et kõige paremini maitseb oma ema tehtud võileib. Need on võrdlused ühest esitamisele tulevast laulust,“ rääkis Jantson.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap