Algas mälestussamba loomine Eesti Vabariigi rajajatele

Läinud pühapäeval algas Pärnumaa koolinoorte vahel võistlus, mille sihiks on mälestussamba loomine Eesti Vabariigi rajajatele. Uue Kunsti Muuseumi ja Pärnu linnavalitsuse koostööprojekti järgi on võistlusalaks Vanapargi puiestee kuni endise Poeglaste Gümnaasiumi, tänase Kuninga tänava kooli esise linnaruumini.

Mark Soosaar Foto Urmas Saard
Mark Soosaar. Foto: Urmas Saard

Võistlusülesanne ütleb, et figuratiivne monument püstitakse neljale esimese suurusjärgu poliitikule – Päästekomitee liikmetele Konstantin Pätsile, Konstantin Konikule ja Jüri Vilmsile ning 23.veebruaril 1918 Eesti Vabariigi väljakuulutanud Hugo Kuusnerile, tollel hetkel Maakogu liikmele ja seejärel Pärnu linnapeale.

Neist neljast mehest kolm õppisid Pärnu Poeglaste Gümnaasiumis ning seepärast peaks monument paiknema koolimajaga koos vaadeldavas linnaruumis.

Esimesel töökoosolekul ajaloolises koolihoones kirjeldas Pärnu Muuseumi direktor Aldur Vunk  1918.aasta keerulisi sündmusi  Eestis ning rõhutas, et Vabariigi väljakuulutamine oli hulljulge temp, mille eest kõik neli meest maksid hiljem oma eludega.  Mark Soosaar esitles värvikate kommentaaridega  oma slaidiprogrammi, mille ta pildistas tosinkonna aasta jooksul  avalikest monumentidest ning maamärkidest üle kogu maailma.

Eesti Kujurite Ühendust esindas Jaak Soans, pärnakatele tuttava August Jakobsoni mälestussamba autor, kes põhjalikult peatus  Tammsaare monumendi loomisel Tallinnas.  Kuninga tänava kooli direktor Urve Krause pani noortele südamele, et loodav monument peab hoidma meie rahva igiomaseid püsiväärtusi.

Seejärel liikusid 14 võistkonna poisid-tüdrukud koos oma kunstiõpetajatega vaatluskäigule Vanaprgi alleele. Pärast keskmise puuderea langetamist on linnaruumi tekkinud suurejooneline paraadtänav, millele on linnavalitsuses küpsenud idee anda Vabariigi allee nimi. Noortelt oodatakse ideid ka  selle uhke vaatekoridori edasiarendusele, eriti monumentaalkunsti kui  valgustuse osas.

Järgmised töötoad, mis on linnarahvale avalikud ja kus on lubanud liituda arhitektid Ignar Fjuk ning Henri Eessalu, skulptorid Tiiu Kirsipuu, Rait Pärg, Jaak Soans, Mare Mikoff, samuti  ajaloolased Trivimi Velliste ja Aldur Vunk, leiavad aset 14. ja 21. veebruaril kell 14.00. Võistlejate autasustamine ning võidutöödest koostatud näituse avamine toimub Uue Kunsti Muuseumis 23.veebruaril kell 15.00.

Õpilasvõistlusele järgneb monumendikonkurss kutseliste kujurite ning arhitektide vahel. Kui proffid peaks kasutama õpilaste ideid oma teoste loomisel, siis peavad nad kutsuma noori  kaasautoriteks.