Haapsalus eksponeeritakse Evald Okase juubelile pühendatud näitust

Evald Okas.
Evald Okas.

28. novembril oleks Evald Okas saanud 100-aastaseks. Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses (HNRK) on kuni 2016. aasta maikuu keskpaigani eksponeeritud Evald Okase reisimuljete põhjal valminud looming. Näitus kannab pealkirja “Evald Okas 100. Reisimuljed” ning kuulub kunstniku 100 aasta juubelit tähistavate väljapanekute sarja.

Haigla juht Priit Eelmägi tunneb näituse üle rõõmu: “Kunstninäituste traditsioon HNRK kohvikuruumides on selle näitusega saanud väga auväärse jätku. Evald Okas on kogunud taastusravi saades mitmel korral jõudu haigla patsiendina, nüüd saavad praegused patsiendid nautida tema kunsti ja selles peituvat energiat. Loomulikult on näitus avatud ka linnarahvale ja külalistele.”

Evald Okas (28.11.2015-30.04.2011) alustas maaliõpinguid Riigi kunsttööstuskoolis 1931. aastal ning lõpetas need 1941. aastal. Ta esines näitustel alates 1939. aastast. Enam kui 70 loomeaasta vältel oli ta väga produktiivne ning pälvis mitmeid aunimetusi, tähelepanu ja publikumenu.

Evald Okase loomingut iseloomustab ülimalt mitmekesine ampluaa. Kunstniku läbi ajastute ulatuv looming on jäädvustanud oma aega ja kaasaegseid, aga ka arengukäike ja murranguid, mida eesti kunst poole sajandi jooksul on läbi elanud. Portreežanri ja figuratiivsete kompositsioonide kõrval on teda alati paelunud ka linnakeskkond ja arhitektuur.

Maalikunstniku ja graafikuna avardas Okas tunduvalt 1960.-1970. aastate eesti modernistlikku kunstikeelt, tuues kodumaisesse graafikasse oma välisreiside uusi värskeid meeleolusid (kuivnõelasari “Reisimuljeid Itaaliast” (1961), sari “Pariis” (1962) ning Jaapani

Evald Okase maal.
Evald Okase maal.

reisist inspireeritud ofordid 1963. aastast).

“Välisreisid andsid mulle tohutult palju, olen käinud kõikides maailma suuremates kunstimuuseumites,” on Evald Okas lausunud. Reisidel joonistas ta palju ja hiljem realiseeris need visandid maalideks või leidsid kogutud ideed väljenduse graafikas.

Kogu Evald Okase loomingut iseloomustab tugev joonistuslik alge, maale nõtke graafiline pintslikiri, väga täpne kompositsioon ja rikas spontaanne värvikäsitlus. Nii maalikunstniku kui ka graafikuna avaldab ta end virtuoosse joonistajana. Tema töömaneer oli alati kiire, meisterlikult skitseeriv, värske ja elamuslik.

Evald Okase mahuka kunstiloominguga on võimalik tutvuda Haapsalus Evald Okase muuseumis. Alates 2003. aastast kunstniku perekonna eestvedamisel tegutsev muuseum on külastajatele avatud suvekuudel. E. Okase algatusel loodud ning tema nime kandev muuseum annab mitmekesise ülevaate E. Okase loomingust läbi aastate. Eksponeeritud on tema maalid, joonistused, graafika ja objektid.

Evald Okase teosed kuuluvad nii kõikide Eesti kui ka mitmete maailma oluliste kunstimuuseumide kollektsioonidesse.

Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus asub Sadama 16, Haapsalu. http://www.hnrk.ee/