Matsalu loodusfilmifestivalil näeb rekordiliselt suurt valikut ekraniseeringuid

Kolmapäeval, 16. septembril algab Lihulas XIII Matsalu rahvusvaheline loodusfilmide festival, kuhu on üles antud rekordarv filme 82 maailma riigist.

Lihula mõis Foto erakogust
Lihula mõis. Foto erakogust

Võistlusprogrammi on valitud 31 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: A- Loodus ja B- Inimene ja loodus. Filme hindab 2 žüriid koosseisus: A- kategooria – Rein Kuresoo, Maire Toming, Ilias Missyris (Soome); B-kategooria – Irjaleena Eriksson (Soome), Robert Jürjendal, Kaari Saarma.

Festivali avaüritus algab 16. septembril kell 18 Lihula kultuurimaja suures saalis, festivalilinastused aga algavad juba hommikul kell 10 laste loodushariduspäeva programmiga. Näidatakse filmi „Liivalood“.´Lastega kohtub Loodusmuuseumi merebioloog Lennart Lennuk. Järgnevad laste töötoad mitmesugustel huvitavate teemadega.

Sama kavaga laste loodushariduspäev on ka neljapäeval, 17. septembril kell 10 Haapsalu kultuurikeskuse suures saalis ja reedel, 18. septembril Tallinna Loomaaia loodusharidusmajas.

Festivali avaürituse filmiks valiti tänavu Uus-Meremaa film „Sõnatu. Polaaralad“. Loodusfotograafi ja filmimehe Richard Sidey poolt kümne aasta jooksul Arktikas, Antarktikas ja lähispolaarpiirkondades üles võetud film on kaunis visuaalne meditatsioon valguse ja elu teemal maailma eri otstest.

Festivali ajal toimub ka ümarlauakeskustelu, millel seekord keskendutakse konnadele.

Festivalifilme saab tänavu vaadata kolmes saalis. Lihula kultuurimaja suures saalis linastub võistlusprogramm, kultuurimaja peeglisaalis lisaprogramm. Lihula mõisa I korruse saalis infoprogramm.

Võistlusprogrammi filmid tõlgitakse vaatajatele (peatelefonidesse) eesti keelde, ülejäänud filmid linastuvad originaal- või inglise keeles. Lisaks on festivalil, nagu ikka, ka videoraamatukogu, kus soovijad saavad festivalifilme iseseisvalt monitoridelt vaadata.

Osa festivalist kulgeb Haapsalus ja Tallinnas. Tänavu linastuvad filmid Haapsalu Iloni Imedemaa saalis ja Tallinna Loomaia loodusharidusmajas neljapäevast pühapäevani.

Juba traditsiooniliselt on festivalil oma osa ka loodusfotograafial. Üles pannakse 7 loodusfotonäitust.

Laupäeval, 19. septembril on fototöötoad ja muud fotoüritused Lihula mõisas, esinejateks Kimmo Ohtonen, Arne Ader, Urmas Tartes, Remek Meel, Argo Nurs ja Pääro Metsand.

Lihula mõisa ühes saalis on eksponeeritud ehetenäitus „Sümbioos“, kus kunstnikud Kai Kubja, Merilin Tõnisoja, Ivi Talzi, Kadi Kübarsepp, Harry Tensing, Keiu Koppel, Elo Uibokand, Margit Paulin ja Kertu Tuberg on vorminud loodusest ammutatu käega katsutavatesse materjalidesse – metalli, savisse, puitu, paberisse.

Koos Lääne Eluga üllitatakse jälle festivali ajalehte MAFF, mille kaheksal leheküljel tutvustatakse festivali, osavõtjaid ja filme.

Festivali auhinnatseremoonia toimub laupäeva, 19. septembri õhtul kell 18. See annab võimaluse demonstreerida pühapäeval, 20. septembril auhinnatud filme uuesti.

Info festivali kohta, festivaliürituste ja filmilinastuste kavad festivali kodulehel.