Võidupüha maratonil stardivad kõik varasemad võitjad

Esmaspäeval toimub neljas Pärnumaa võidupüha maraton, mida saadab mälestustuli finišini, edasi aga jätkab iseseisvat teekonda vahepeatustega kuni paraadilinna Kärdlasse.

Valdis Ņilovs, 2014 aasta võidupüha maratoni võitja Foto Urmas Saard
Valdis Ņilovs, 2014 aasta võidupüha maratoni võitja. Foto: Urmas Saard

2012. aastal Pärnumaal ellu kutsutud maraton eristub teistest omalaadsetest selge ja rahvusliku taustaloo poolest, sest annab spordirahvale võimaluse osa saada võidupüha tähistamisega seotud rituaalidest. On saanud tavaks, et 22. juunil süüdatakse Toris, Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus tuleleek Eesti vabaduse eest võidelnud kangelaste ning liitlaste auks ja mälestuseks. Järgmisel päeval ühendatakse mälestustuli muinastulega, mille tulemusena tekib võidutuli.

Võidupüha maraton pakub võimalust läbida rada kordumatul teekonnal, viies osaleja mööda olulistest ajaloomälestistest ja tutvustades Pärnu-kandi kaunist looduskeskkonda: Pulli küla, Reiu muinasasula leiukohta, Reiu-Raeküla luitemännikut, Jaansoni kallasrada, Tallinna Väravat, Vallikääru, Pärnu randa. Nimetatud paigad on üksnes mõned orientiirid, vahendab Anni Lüll Pärnu Kahe silla klubist.

Start maratonile antakse kell 15.00 Torist, Eesti Sõjameeste mälestuskiriku juurest. Samas antakse ka lähe Noorte Kotkaste ja Kodutütarde teatejooksule, kus 42,2 km distants jagatakse 8 vahetuse peale.

Lisaks maratonile on spordipäeva programmis kell 16.45 Paikuselt Reiu Puhkekeskuse juurest startiv poolmaraton. Tegevust leidub ka pere pisematele: finišipaigas Rüütli platsil toimuvad algusega 14.30 lastejooksud.

Käesolevaks hetkeks on stardiprotokollis kirjas 155 maratoonarit, 209 poolmaratoonarit ja ligi 40 lastejooksul osalejat. Maratoni distantsile on registreerinud kõik senised võitjad – Kristo Reinsalu (2012), Indrek Ilumäe (2013) ja Valdis Ņilovs (2014) Lätist. Naistest tuleb mitmekordne võitja Maris Tamm. Poolmaratoni soosik on Põhjamaade maratonimeistrivõistluste pronksmedallist Kaupo Sasmin.

Võidupüha maratoni sündmustele saab eelregistreerida kuni 20. juunini kell 17.00 kodulehel www.2silda.ee, võistluspäeval toimub registreerimine vastava distantsi stardipaigas.

Lipuvalve Tori sillal Foto Urmas Saard
Lipuvalve Tori sillal. Foto: Urmas Saard

Võidupüha maratoni ja teatejooksu korraldab Pärnu Kahe Silla Klubi koostöös Pärnumaa Spordiliidu, Eesti Kaitseliidu, maakonna omavalitsuste, mitmete mittetulundusühenduste ja avaliku sektori asutustega ning toetajatega. Nii näiteks teeb Pärnumaa Spordiliiduga, Tori Vallavalitsusega ja maakonna erinevate koolidega koostööd Eesti lipu selts, kelle vahendusel tervitatakse maratoonareid suurte sinimustvalgete lippudega Toris, Sindis ja Pärnus Rüütli platsil. Tori valla arendusnõunik Aarne Põlluäär küsis seltsilt selleks puhuks ligemale poolsada lippu. Sindi Noortevolikogu algatusgrupi juht Raido Nazarov ütles, et soovivad oma kodulinnas maratoonareid ergutada vähemalt paarikümne lipuga.

Vahur Mäe kinnitas, et esimesena jooksvat maratoonarit võib Sindis tervitada umbes kell 15.40, Rüütli platsil hakatakse lõpetama 17.30. Mälestustuli liigub muidugi tunduvalt aeglasemalt, aga hiljemalt kell 18.15 lähetatakse võidutuli Pärnust teekonnale Kärdlasse. Tule teele saatmise aega on nihutatud võrreldes algse kavaga tunni jagu ette poole, et õigeaegselt samal õhtul praamile jõuda. Tuld saadavad Johan Laidoneri seltsi noored ja esimees Trivimi Velliste, samuti 2 Pärnumaa noorkotkast. Tule teekonnal läbitakse Lihulat, Martnat, Ridalat ja kell 21.00 jõutakse Haapsalu toomkiriku juurde. Kõikjale oodatakse inimesi tuld tervitama. Südaööl antakse mälestustuli hoiule Kärdla kirikusse.

Trivimi Velliste võtab tõrvikukandjatelt mälestustule vastu Foto Urmas Saard
Trivimi Velliste võtab tõrvikukandjatelt mälestustule vastu. Foto: Urmas Saard

Võidupüha maratoni programm:

12.00 Mälestustule süütamine Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus
14.30 Lastejooksud Rüütli platsil
14.55 Mälestustule usaldamine maratoonaritele
15.00 Maratoni start ja mälestustule teele saatmine Torist
16.45 Poolmaratoni start Paikuselt
17.30 Maratoonarite finiš
17.55 Poolmaratoonarite finiš
18.00 Tulekandjate saabumine
18.15 Mälestustule lähetamine Kärdlasse, võidupüha paraadile
18.45 Autasustamine
21.00 Finiši sulgemine

Urmas Saard