Sindi mäletab lipu päeval 75 aastat tagasi toimunud Vabadussõja 800 sangari kogunemist

Sindis pühitsetakse 4. juunil lipu päeva mälestusega Vabaduse Risti Vendade viimasest kogunemisest Sindis 75 aastat tagasi. Tookordne sündmus oli nii Sindile, Pärnule kui ka tervele riigile märgilise tähendusega põhjusel, et taoline väärikate sangarite suurearvuline kogunemine leidis aset 16. juunil, päev enne Nõukogude armee täiemahulist agressiooni Eesti riigi vastu.

Vabaduse Risti  Vendade päeval istuti Sindis keset parki kaetud laudade ääres Foto erakogust
Vabaduse Risti Vendade päeval istuti Sindis keset parki kaetud laudade ääres. Foto erakogust

Arvestades juba järgmisel päeval, 17. juunil alanud agressiooniga on tolleaegsetest ajalehtedest mõistetavalt väga vähe lugeda. Siiski teatakse, et erirongi 33 vaguniga saabus Sinti ümmarguselt 800 Vabadussõja sangarit. Raudteejaama püstitati auvärav. Auvalves seisid skaudid ja kodutütred. Linn oli üleüldises lipuehtes. Kui vägev sõjakangelaste rivi muljetavaldavalt läbi linna marssis, tervitas tänavate äärde tihedasse spaleeri kogunenud linnarahvas oma külalisi. Järgnes tutvumine linnaga ja Sindi paisuga, vabriku poolt pandi parki rikkalikult kaetud pikad lauad. Tegemist oli suurejoonelise sündmusega, mis jäi vabas Eestis viimaseks sarnaseks sõjameeste kogunemiseks. Eesti võimsaima sümboli sünnipäeva tähistamine mälestuses koos meie riigi püsimajäämise eest seisnud sangaritega tekitab loodetavasti mõtteliselt uue sümboolse märgi rahva ühismällu.

Sellepärast otsustati Sindis tähelepanuväärset sündmust uues värskuses võimalikult meeldejäävalt tähistada. Soovitud eesmärgi nimel teeb Eesti lipu seltsi Sindi osakond meeskonnatööd linnavalitsuse, kohaliku gümnaasiumi ja riigi vanima järjepidevalt tegutseva lasteaiaga. Lipu seltsi juhatuse liikme Trivimi Velliste sõnul on sisuline külg väga hea. Algusega kell 18.00 toimub pidulik tseremoonia kunagise raudteejaama peahoone ees, kus avatervituse ütleb Sindi linnapea Marko Šorin. Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkester Saxon on täies koosseisus kohal ja mängib kogunemisel ning järgneval rongkäigul päevakohaseid lugusid Kaido Kivi dirigeerimisel. Peamiselt Sindi lasteaia laste ja Sindi gümnaasiumi õpilaste käes hoitakse vastavalt kasvule ümmarguselt paarisadat erinevas mõõdus sinimustvalget lippu. Rongkäiguga liituvad ka Sindi noortekeskus ja linnarahvas. Teiste seas avaldas osalemise soovi Jaan Roosnurm Tahkurannast. Tema isa võitles samuti Vabadussõjas ja on saanud aumärgi. Poeg palus luba tulla paraadile oma isalt pärandiks jäänud vana sinimustvalge lipuga, mis nüüdseks tublisti tooni muutnud, aga omab emotsionaalset sidet toonaste ja tänaste Eesti eest seisjatega.

Lipu päeva tähistamine Pärnus 2010 aastal Foto Urmas Saard
Lipu päeva tähistamine Pärnus 2010. aastal. Foto: Urmas Saard

Sindi gümnaasiumi hoovil toimuva kontsertkava peaesineja on tuntud Margus Põldsepp koos pillimeestest sõpradega. Oma linna taidlejad on rahvatantsijad Murueided, juhendaja Saima Laanemaa ja rahvatantsu segarühm Omasoodu, juhendaja Heldur Sojonen. Esineb Ülle Jantsoni pereansambel Rannarada ja Sindi muusikakooli õpetajate bänd. Samuti tulevad rahva ette Sindi Gümnaasiumi õpilasesinejad, keda juhendavad õpetajad Mariko Passel, Jelena Kuvšinova ja Eneli Arusaar, kes on ühtlasi kogu õhtu stsenaariumi tervikuks kokkuseadja. Arusaare sõnul pole võimalik eeskava ülemäära mahukaks paisutada ja seepärast peavad jääma teised ootama järgmisi esinemise võimalusi. Plaanis on jagada rahvale kehakinnituseks tasuta suppi ja puhast rukkileiba. Heale kordaminekule aitab ettevalmistavalt kaasa lipu seltsi pikaajaline suursponsor Pajo trükikoda.

Üheaegselt Sindiga tähistatakse lipu päeva Pärnuski, kus alates 2007. aastast kogunetakse Rüütli platsil lipurivistusele. Pärnus korraldavad lipu sünnipäeva lipu selts, erakonna Isamaa ja Res Publica Liidu Väärikate klubi, MTÜ Eesti Ühiskonnaõpetajate Selts. Tseremoonia algab kell 18.00. Pidupäeval osalevad peamiselt õpilased Pärnu linna ja maakonna koolidest. Väärikate klubi tegevust vedav Mari Suurväli kinnitusel on nende erakonna eakad kindlasti kohal. Eesti Lipu Seltsi Pärnumaa osakonna esimees Heldur Paulson ütles, et plaanivad kutsuda kõnelema Pärnu maavalitsuse, Pärnu linna ja lipu seltsi esindajad. Rüütliplatsilt suundutakse rongkäigus ja puhkpilliorkestri saatel Ranna kõlakotta, kus musitseerib Pärnu Akordioniklubi.

Tallinnas on lipu selts tähistanud sinimustvalge lipu sünnipäeva alates aastast 2004. Igal aastal kogunetakse varajasel hommikul Kuberneri aeda pidulikule lipuheiskamisele Pika Hermanni torni.

Urmas Saard