Rootslased kingivad Pärnumaa vähekindlustatud peredele jalgrattaid

Koostöös MTÜ Pärnu Shalomi Abikeskuse, MTÜ Helma lastetoa ja Pärnu sõpruslinna Oskarshamni industriaalkooliga kingiti täna Sindi vähekindlustatud peredesse 8 jalgratast.

Per Anton Nilsson tõstab järgmise jalgratta autolt maha Foto Urmas Saard
Per Anton Nilsson tõstab järgmise jalgratta autolt maha. Foto: Urmas Saard

Pärnu Shalomi juhataja Anne Aas rääkis, et nende ühingul toimib juba mitmendat aastat väga hea koostöö Sindis tegutseva MTÜ Helma lastetoaga, mida juhib Helga Mitt. Möödunud aastal eraldati ühingu vahendusel Sindile 2 jalgratast. Täna jagati Helga valikul välja 8 ja lähipäevil saab Sindis veel keegi ühe ratta. „Viimase ratta saaja otsustas täna nõu pidanud Sindi Noortevolikogu algatusgrupp,“ ütles Anne, kes oli esmakordselt nende noortega kohtunud 1. mail Sindi laadal. „Vastasin noorte poolt koostatud küsimustele ja pean nende aktiivsust kiiduväärseks. Loodan edaspidigi heale koostööle noortevolikoguga,“ jagas Anne tunnustavaid sõnu hakkajate noorte aadressil. Helga rääkis, et vähekindlustatud peredega kohtumiseks leidis ta hea võimaluse kevadpühal peetud laadal, kus liikus korraga väga palju tuttavat rahvast ja nii sai eelnevalt kokkulepitud nendega, kellel näis abi kõige vajalikum.

Heategevusprojekti juhib Oscars-gymnasieti matemaatikaõpetaja Ulf Ljunggren, kes on ka Rootsi Shalomi kristliku misjoniorganisatsiooni liige ja käinud Pärnus palju aastaid lugematu arv kordi. Korduvalt on temaga ühes olnud ka Oskarshamni industriaalkooli poisid, kes olnud abiks lastemänguväljakute atraktsioonide ehitamisel või remontimisel. Sedakorda saabus 29 rootslast, kellest 9 on Pärnus esmakordselt. „Need poisid on Rootsis seotud ühe vahva projektiga, mida ka selle kuningriigi poliitikud rahastavad. Mitu aastat kestev projekt on kooli kirjutatud ja sellega ollakse Pärnumaal juba seitsmendat korda. Poisid on oma kodumaal võibolla mõne asjaga pisut pahuksis olnud, aga meie ei tea neist pahandustest midagi ning võtame neid vastu kui väga toredaid ja häid noormehi,“ tutvustas Anne õpilasi, kes õpivad selles koolis erinevaid oskuseid metallitöödes, aga on ühtlasi kaasatud ka heategevusse.

Ulf Ljunggren rääkis, et lisaks Oidremaal, Jõõpres ja mujal mänguväljakute ehitamisele või remontimisele on kahe aasta jooksul kolmel korral ka rattaid Eestisse toodud. Noormehed on annetajatelt jalgrattaid kogunud ja vajadusel neid Oskarshamnis remontinud. „See on väga hea, et nad tahavad ja saavad teisi aidata. Piiblis on öeldud: tee seda teisele, mida tahad, et sulle tehakse. Läbi selle mõtte õpetame Rootsi poisse ka teistele head tegema. Seni oleme Pärnumaale 165 jalgratast toonud: Pärnusse, Kilingi-Nõmme, Koongasse, Jõõpresse, Sinti.“

Ulf Ljunggren ja Helga Mitt pärast viimase ratta üleandmist Foto Urmas Saard
Ulf Ljunggren ja Helga Mitt pärast viimase ratta üleandmist. Foto: Urmas Saard

Täna Sindis üleantud esimese jalgratta annetas siiski üks Eesti inimene. Ratta uueks omanikuks sai nelja lapsega peres kasvav Kevin. Eelmisel aastal sai jalgratta tema õde. Jalgrattad olid erineva suurusega ja millise omanikuks keegi sai, otsustati rattale istumisega. Per Anton Nilsson vaatas terase pilguga iga ratta enne üleandmist veelkord üle. Tal oli taskus hulk võtmeid ja kruvikeerajaid, mille abil reguleeris leistange, sadula kõrgust või seadistas midagi muud, mis seda viimasel hetkel vajas. Marja-Leena Keernik vahendas tõlgina ja jagas selgitusi käiguvahetuse või pidurdamise kohta. Kõigil paluti muretseda ka ratturi peakaitse.

Külastuste retkele kulus ligemale paar tundi. Kõiki peresid külastades võeti aega nende murede ära kuulamiseks. Ulf Ljunggren oli Sindis kolmandat korda. Ta ütles, et on saanud Sindit külastades sellest linnast juba üsna hea ettekujutuse. „Kontrastid on märgatavad, aga tänu Helga erakordsele heategevusele olen saanud Sindist väga positiivse mulje,“ lausus Ljunggren, kelle nägemuses on Sindi puhul tegemist linnaga, kus hoolitakse kodaniku tasandil üksteisest ja ei oodata, et kõike peaks tegema üksnes riik või kohalik omavalitsus.

Urmas Saard