Lastefondi toetusel aitas vald asenduskodusse sattunud lastel koju naasta

SA TÜ Kliinikumi Lastefond toetas Rägavere vallavalitsuse pilootprojekti “Lapsed tagasi koju”, mille raames võimaldati ajutiselt vanemlikest õigustest ilma jäänud lapsevanematele tugi- ja nõustamisteenuseid, et perest eraldatud lapsed koju tuua.

Eelkooliealised lapsed paigutati 2014. aasta juulis ajutiselt asenduskodusse vanemate alkoholiprobleemi ning puudulike sotsiaalsete oskuste tõttu. Peale seda tegid vanemad elus pöörde: alustasid alkoholisõltuvuse ravi ja käisid fondi toel perenõustamisel, et õppida suhtlema omavahel ja lastega, toime tulema ilma alkoholita ning vastutust võtma laste tuleviku ees. Lisaks asuti tööle ja hangiti perele suurem korter – eesmärgiks oli lapsed koju tagasi tuua.

“Uurides kolleegide käest, kui palju on teistes valdades peresid, kes soovivad oma lapsi asenduskodust tagasi, selgus, et valdavalt ei taheta. Minu kogemus kõnealuse perega aga näitab, et neid leidub,” räägib Rägavere valla sotsiaaltöötaja Kersti Suun-Deket. “Kuid nad vajavad oskusi, kuidas hakkama saada ning ennetada ja lahendada nii omavahelisi kui lastega seotud probleeme.”

Erinevalt Põhjamaadest ei ole Eestis veel üle-eestilisi spetsiaalseid positiivse vanemluse programme. Suun-Deket lisab, et sotsiaalministeerium on kaks seesugust koolitusprogrammi küll juba sisse ostnud, kuid need lähevad käiku kõige varem tuleval sügisel. Perel polnud aga nii palju aega, sest kohus laste hooldusõiguse üle toimus aprilli alguses.

Rahalise toe saamiseks pöördus Rägavere vald Lastefondi poole, kes aitab tasuda spetsialistide nõustamisteenuse eest kokku ligi 52 tunni eest ligi 1700 euro ulatuses. Sellest 21 tundi on vanemad kahe kuu jooksul teenust juba saanud: Lääne-Virumaa perede ja lastega töötavad spetsialistid, eripedagoog Pille Kriisa ja psühholoog Nelly Randver on perekonda nõustanud erinevate sotsiaalsete oskuste arendamisel, pöörates tähelepanu rääkimisele, aktiivsele kuulamisele, agressiivsusega toimetulekule ja omavaheliste konfliktide lahendamisele.

Tööst oli kasu – 9. aprillil otsustas kohus, et vanemad on teinud piisavalt jõupingutusi, et head kasvukeskkonda pakkuda ning lapsed saavad koju naasta. Vanemaid toetatakse aga jätkuvalt ning nõustamisseansid jätkuvad Lastefondi toel esialgu veel kuni juunikuuni ning vajadusel kindlasti ka edaspidi.

SA TÜ Kliinikumi Lastefondi arendusjuhi Eveli Ilvese sõnul otsustati pärast põhjalikku arutelu perekonda toetada justnimelt seetõttu, et nii vald kui spetsialistid olid arvamusel, et selle perega tasub proovida. Ja nii sattus lastefond sellegi valdkonna toetamisel olema üheks pioneeriks. “Eestis on küll kaks lapsevanemlike oskuste arendamisele suunatud programmi – Pride ja Gordoni perekool, kuid sellist, mis keskenduks vanematele, kes soovivad end muuta eesmärgiga lapsed asenduskodust tagasi koju tuua, ei ole,” räägib ta. “Loomulikult on lõplikest tulemustest veel vara rääkida ja otsustada saame mõne aja pärast, kuid kui vanemad ise tõesti tahavad muutuda, siis peaks neid ka toetama.”

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.