Laupäev toob Moostesse päevatäie pärimust

Laupäeval, 7. märtsil meenutatakse Põlvamaal Moostes koos rahvakunstiansambliga Leigarid tantsujuhti Kristjan Toropit. Kuulata saab ettekandeid Toropi kultuuripärandist ja vaadata pärimuslikku tantsuetendust “Viies pööripäev”.

Leigarite 45. juubelisünnipäevaks valminud tantsuetendusega tähistab rahvakunstiansambel Põlvamaalt pärit tantsujuhi Kristjan Toropi 81. sünniaastapäeva. Uuenduslikus tantsuetenduses viivad 120 rahvatantsijat grupiimprovisatsiooni käigus publiku läbi pöörleva spiraali rännakule tantsijate vahele. Etenduse lavastaja on koreograaf Jaan Ulst ning muusikalise kujunduse autor Ardo Ran Varres.

Varem peamiselt professionaalsete tantsijatega töötanud koreograaf-lavastaja Jaan Ulst ütleb, et laseb etenduses tantsijatel vanade pärimustantsudega sarnaselt oma tantsu ise luua.

“Annan tantsijale tagasi tantsuloomisvõimu,” lubab Ulst.

Tantsuetendusele eelneb Mooste Rahvamuusikakoolis ettekannete päev meenutamaks Kristjan Toropit ning tema kultuuripärandit.

Rahvakunstiansambli Leigarid kunstiline juht Sille Kapper ütles, et ansambli esimese kunstilise juhi, rahvatantsu-uurija ja õpetaja Kristjan Toropi sünniaastapäeva tähistatakse alati Toropi simmaniga.

“Oleme rõõmsad, et meid on tänavu kutsutud Moostesse, sest just Põlvamaalt on Torop ka pärit ja nii on meil võimalus tema sünnikodu lähedal koos Põlvamaa inimestega seda vääriliselt tähistada,” märkis Kapper.

Kapper lisas, et Toropi simman järgib Toropi omas ajas uuenduslikku väljaütlemist “rahvatants on omaaegne seltskonnatants”.

Ürituse korraldavad MTÜ Virbel ja Mooste Rahvamuusikakool ning rahvakunstiselts Leigarid.

Lisainfo

14:45 buss Mooste Linakoja juurest Kristjan Toropi sünnikohta Kosova külla

16:00 algab ettekannete päev, kus päevakohaste teemadega astuvad kuulajate ette Leigaritest Maie Toimet, ingerisoomlaste tantsurühma Röntyskä juht Juha-Matti Aronen ning tantsu-uurija ja -pedagoog, Leigarite kunstiline juht Sille Kapper.

18:00 avatakse Mooste Folgikoja uksed, avatud Kodukohvik Tillu

19:00 etendus “Viies pööripäev”, lavastaja Jaan Ulst, muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres. Piletid Piletilevist.http://www.piletilevi.ee/est/piletid/kogupere/muusika_ja_teater/viies-pooripaev-158204/

Etendusele järgneb pärimustantsuline simman elava pillimuusika saatel – tantsuks mängivad Merike Paberits, Leigarite pillimehed, Mooste Rahvamuusikakooli Pilliklubi ning Tartu noorte folklooriklubi Maatasa. Ingerisoomlaste tantse veavad eest Juha-Matti Aronen ning Röntyskä tantsijad ja pillimees Alar Sünter.

Täpsem info: http://moostemois.ee/moodul.php?moodul=CMS&Komponent=Lehed&id=359

või leigarid@leigarid.ee ja tel 5645 9354 (Leigarite kunstiline juht Sille Kapper)