Rahvusraamatukogus näeb süntesaatoreid ja auhinnatud plaate

roland jupiter2. veebruaril avatakse Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis järjekordne muusika-aastale pühendatud näitus “Muusikainstrumente Sven Lõhmuse erakogust. Auhinnatud plaate Rahvusraamatukogu muusikakogust”.

Eesti helilooja, produtsendi ja instrumentalisti Sven Lõhmuse erakogust ja plaadifirma Moonwalk kogust on näitusel väljas üle 20 instrumendi – süntesaatorid ja üks trummikomplekt. Näha saab praegu kasutusel olevaid ja tuntud kollektiivide (Laura, Mr. Happyman, Black Velvet jt.) esinemistel kasutatud süntesaatoreid ning vanaduspensionil olevaid või pigem kodusesse majapidamisse sobivaid pille. Eksponeeritakse Jaapanis, USAs, Rootsis, Eestis jm. toodetud süntesaatoreid, millest vanimad on valminud 1970ndatel ning uusim 2014. aastal.

Samas saab vaadata Rahvusraamatukogu muusikakogu väljapanekut parimaks tunnistatud Eestiga seotud plaatidest. Näeb Eesti Popmuusika Aastaauhinna “Kuldne Plaat” laureaate ning Eesti Muusikaauhindade konkursi võidutöid, mille valib žürii ning tunnustab lisaks popmuusikale etno-folgi, džässi-bluusi ja klassikalise muusika kategooria paremaid. Eksponeeritakse ka aasta kooriplaate ning plaate, millel esinenud Eesti muusikutele on osaks saanud rahvusvaheline tunnustus Grammy.

Sven Lõhmus on “Kuldse Plaadi” kuuekordne nominent, tema kirjutatud on üle saja singli ning käesoleval aastal täitub tal 20 aastat muusikalist tegevust artisti ja laulukirjutajana. Lõhmusel on muusikapedagoogi haridus, ta on õppinud orkestrijuhtimist, klaverit, akordioni ja klassikalisi löökpille. 2004. aastast töötab ta helilooja ja produtsendina plaadifirmas Moonwalk (on üks asutajaid), mille abiga on tuule tiibadesse saanud Laura, Mari-Leen, Sandra Nurmsalu, Getter Jaani, Grete Paia jt. artistid.

Rahvusraamatukogu alustas muusika-aasta tähistamist näitusega Eesti muusikaplakatitest, mida saab 6. korruse galeriis vaadata veebruari lõpuni. Tulekul on näitus Eesti koolilaulikutest, Georg Otsale, Eduard Tubinale, Veljo Tormisele, Arvo Pärdile pühendatud väljapanekud ning näitus džässisajandist.

Näitus “Muusikainstrumente Sven Lõhmuse erakogust. Auhinnatud plaate Rahvusraamatukogu muusikakogust” jääb avatuks 28. veebruarini.