“Ukraina heaks” abi jõuab otse kriisikoldesse

Täna vabaühenduste liidu poolt aasta teoks valitud algatuse “Ukraina heaks” eestvedajate sõnul on eestlaste panus jõudnud Ukraina sisepõgenikeni ka seal, kuhu rahvusvahelised humanitaarorganisatsioonid alati ei ulatu.

Heategevusliku algatuse “Ukraina heaks” taga seisvad kolm vabaühendust pälvisid täna vabaühenduste liidu (EMSL) poolt välja antava aasta teo tunnustuse. Koos Ukraina Kultuurikeskuse ja Eesti Pagulasabiga annetusi kogunud MTÜ Mondo kõneisiku Veronika Svištši sõnul on näiteks Luhanski oblasti sisepõgenike heaks Mondole tänaseks annetatud pea 7000 eurot.

“Oleme tunnustuse eest väga tänulikud ning loomulikult täname ka kõiki annetajaid, kelle toel saime ukrainlastele abikäe ulatada. Meie suurim tänu kuulub aga kohalikule partnerorganisatsioonile Vostok SOS, tänu kellele jõuab eestlaste abi otse kriisipiirkonda Luhanski oblastis – ka küladesse, kuhu rahvusvaheliste humanitaarorganisatsioonide ei pruugi ulatuda” täpsustas Svištš.

Koostöös Vostok SOSiga on MTÜ Mondo Luhanski oblastisse toimetanud 200 toiduabipakki ning soetanud ravimeid kahele haiglale. Järgmine humanitaarabi kohaletoimetamine leiab aset veebruaris, mil lisaks eraannetustele jõuab abivajajateni ka Eesti Välisministeeriumi toetus.

Lisaks MTÜ Mondo tegevusele on Eesti Pagulasabi ning Ukraina Kultuurikeskuse poolt kogutud annetustega aidatud ka Zaporižžja oblasti sisepõgenikke ning sõjalises konfliktis haavatuid.

Annetusi on jätkuvalt võimalik teha “Ukraina heaks” veebikeskkonnas. Lisaks on varsti võimalik Luhanski oblasti sisepõgenikke toetada ostes kunsti – 4. märtsil peetakse Tallinna Kunstihoones Ukraina päritolu Eesti kunstniku ja illustraatori Jarõna Ilo joonistuste heategevuslik oksjon, mille kõik tulud suunatakse sisepõgenike toetuseks.