Tänavu saab Kangro kirjanduspreemia Janika Kronberg

622280_10151237295407978_127077971_o
Janika Kronberg. Foto: Facebook

Tänavuse Kangro kirjanduspreemiaga on Võru maavalitsus otsustanud tunnustada kirjandusteadlast Janika Kronbergi kirjandus- ja kultuuriloolise reisiraamatu “Rännud kuue teejuhiga” eest.

Janika Kronbergi raamat vastab kõigile Kangro preemia statuudi kriteeriumitele. Zürii hindas raamatu puhul selle sisutihedust, tuumakust, kangrolikkust ja rikkalikku kultuuriloolist ainet. Tegu ei ole pelgalt reisiraamatuga, vaid autor toob lugejateni oma rännakud kogu maailmas, mis on ette võetud tuntud eesti kirjanike jälgedes.

Raamat algab reisiga Friedebert Tuglase käidud radadel Hispaanias. Edasised sammud viivad peale Euroopa veel Aasiasse ning Lõuna- ja Põhja-Ameerikasse, teejuhtideks Karl Ristikivi, Henrik Visnapuu, Eduard Vilde, Ivar Grünthal, Karl Ast-Rumor jt. Osad raamatu reisikirjad on avaldatud varem nii ajakirjanduses kui ka ajakirjas Looming. Esmakordselt näeb raamatus aga trükivalgust reisilugu “Ex oriente lux. Karl Ast-Rumoriga Indias ja Sri Lankal”. Just Võrumaal Päevakeste külas sündinud ja New Yorgis surnud Ast-Rumor on autori üheks lemmikumaks uurimisobjektiks.

“Rännud kuue teejuhiga” valiti ka 2013. aasta Eesti parimaks reisiraamatuks.

Janika Kronberg on sündinud 1963. aastal Võrus ning üles kasvanud Võrus ja Rõuges. Ta on lõpetanud Võru 1. keskkooli ja Tartu ülikooli eesti keele ja kirjanduse alal. Viimased üheksa aastat on Kronberg töötanud Tartus Eesti kirjandusmuuseumi direktorina.

Võru maavalitsus on ainus maavalitsus Eestis, mis annab välja kirjanduspreemiat. Auhind määratakse igal aastal kirjaniku, ajakirjaniku ja kirjandusteadlase Bernard Kangro sünniaastapäeva ajal Võrumaad käsitleva teose eest või Võrumaaga seotud autorile. Esimese Kangro preemia sai 1990. aastal Bernard Kangro ise. Just täna, 18. septembril möödub 104 aastat Võrumaal Oe külas sündinud ja pagulusse sunnitud Kangro sünnist.

Kangro preemiaga kaasneb tänukiri ja 285 eurot.

Kirjanduspreemia üleandmine laureaadile toimub 2. oktoobril 2014 kell 17 Ööbikuoru Villas Rõuges.