Tagasivaade: Kuhjavere Külateatrite Festival läheb järgmisesse aastakümnesse

Kuhjavere teatrifestival. Rome Mukk avamisel. Foto: Kuhjavere külaselts
Rome Mukk Kuhjavere teatrifestivali avamisel. Foto: Kuhjavere külaselts

Jaan Lukas

Viljandimaal Suure-Jaani vallas Kuhjaveres toimunud X Külateatrite festivalil pakkusid publikule kõige ehedamaid elamusi head naljad, kuraasikad karakterid ja külateatrites sündinud algupärandid. Auhinnaks olid publiku preemiad ja tunnustusmeeneid jagas ka sündmuse korraldaja MTÜ Kuhjavere Külaselts.

Alustuseks läks püünele Väikese Muki kostüümis Kuhjavere külavanem Rome Mukk, kes meenutas traditsiooniks kujunenud festivali algusaastaid. Külaliikumise Kodukant esindaja Külli Vollmer toonitas, et ega teistel küladel polegi ette näidata sellist kümneaastast teatritraditsiooni. Samuti tõstis ta esile kohaliku rahva panustamist. Sõna võttis ka hiljuti  ametisse astunud Suure-Jaani valla kultuuri- ja haridusnõunik Ain Saviauk.

Kuhjavere Külaseltsi eestvedaja Urve Muki sõnul pakkusid festivalil kõige eredamaid elamusi head naljad, kuraasikad karakterid ja sündinud algupärandid, mida õhkus Läsna teatri, Tääksi kooli õpilaste, Sulbi külateatri, Avinurme suveteatri, Krabi külateatri, Võhma Rassijate ülesastumistest. “Just sellist siirast ja julget huumorit, huvitavaid lahendusi, äratuntavaid karaktereid, ka head lavakujundust ja maitsekaid kostüüme ning loo pikkust. Tundub, et seekordne kuni 45 minutiline piirang oli päris sobiv, keegi ei jõudnud igavust tunda, ” rääkis ta.Preemiaid paljudesse paikadesse

Külatearite üks staažikamaid osalejaid Tänassilma näitering Pupu-Jukud Foto: Kuhjavere külaselts
Külatearite üks staažikamaid osalejaid Tänassilma näitering Pupu-Jukud Foto: Kuhjavere külaselts

Publiku otsusel tunnistati esimese päeva parimaks trupiks Sulbi külateater (lavastaja Airika Saamo), parimaks naisosatäitjaks Ene Pihol Läsna teatrist ja parim meesosatäitjaks Jaanus Kõrre Avinurme suveteatrist. Lisaks anti välja eripreemiad külaseltsi arvamisel: nii kuulutati parimaks noortegrupiks ja huumoripreemia laureaadiks Tääksi põhikooli õpilaste näitering etendusega  „Vanamemmed omavahel“. Riina Mankin Suure-Jaanist sai preemia parima episoodilise rolli eest, Läsna teatri puhul märgiti ära efektne lavakujundus, parimaks kõrvalosatäitjaks kuulutati Margit Tappo Sulbi külateatrist, parimate kostüümide loojaks Avinurme suveteater ning suurimaks üllatajaks Sulbi külateater, kus juhendaja Airika Saamo oli ise tekstid kirjutanud, lavastanud, millest tuli kokku üks väga kompaktne lugu.

Teisel päeval tegi publiku lemmikuna auhinnalaua puhtaks Võhma näitering “Rassijad”, kes sai parima trupi tiitli lavastusega „Opal otsib naist”. Etenduse lavastaja Olev Rass mängis ka ise kaasa ning pälvis sellega parima meesosatäitja tiitli. Naisosatäitjatest tunnistati silmapaistvamaks Natalja Remmer. Episoodilised rollid tulid kõige paremini välja Lembit Rätsepal Vaste-Kuuste rahvamaja näiteringist, parimaks kõrvalosatäitjaks tunnistati prints Johni mänginud Aare Loorits Krabi külateatrist. Stiilseimad kostüümid olid Kunda linna klubi näiteringil. Paduvihmas mänginud Surju rahvamaja näitering pälvis „Tõelise teatriarmastuse autasu”.

Külaseltsi eripreemiad said parima algupärandi eest Krabi külateater, kus lavale toodud “Huudi Roosi” on teatri eestvedaja Marje Mürk ise kirjutanud, lavastanud ja näitetrupp võru keeles ette kandnud. Kõik trupid said kauni tänukirja ja äsja valminud teatripäevade kruusi ning trükised. Tunnustuseks on traditsiooniliselt vastavate kirjadega taldrikud.

Nõuanded Kalju Komissarovilt

Kuhjavere teatripäevade iga-aastane patroon, näitleja ja lavastaja professor Kalju Komissarov, andis igale trupile personaalselt nõu. “Kõrvu jäi, et ikka on oluline see, et publikul ei hakkaks igav: tempo, liikumise, teksti või muusika ja helidega täidetud vahekohad. Kui juba tempo üles võtta, ei tohi see kõikuda nagu vahelduv vool, ” tsiteeris teatrikorüfeed Urve Mukk.

Kõik väljastpoolt tulnud trupid olid kohal mõlemal päeval. Vaadati teisi, arutleti omavahel, elati oma seltsielu ja kui olid pausid etenduste vahel, siis ikka oli kuulda arvamusi, mis ja kuidas meeldis. „Õhtune simman pakkus lõõgastust kõigile, tekkis selline mõnus üheperetunne. Õhkkond oli vaba ning üritusele tuldi kogu perega. Nautida sai ka näitust Kuhjavere ajaloost. Lisaks oli võimalus toetada külaseltsi loteriiga, kuhu seltsi liikmed annetasid esemeid. Telgiti ja peatuti perede juures. Kaks päeva oli ikka tõeline melu võrreldes hajaküla tavaeluga, ” kirjeldas külavanem Rome Mukk teatrifestivali mõju külaelule.

Kuhjavere Külaseltsi arvates on tagaside ja arvamused olnud nii positiivsed, et on otsustatud – festival tuleb ka järgmisel aastal. Ühtlasi peetakse veidi nõu, millega uue kümnendi algul traditsiooni rikastada ning kuidas tuua esinema rohkem külateatreid.