Arvustus: Viru Folk tõi Käsmu maagilisust

Virumaa noorteorkestri esinemine
Virumaa noorteorkestri esinemine

Rauno Põld, reporter

8.-10. augustil peeti Käsmus iga-aastane Viru folk. Tänavu seitsmendat aastat toimunud  folk oli saamiteemaline. Sõites reedel Rakverest Käsmu tasuta folgibussiga, oli vähestest kaasreisijatest hoolimata bussis tunda ootusärevust. See ärevus jõudis vist ka bussijuhini, kes oli kohale jõudes segaduses, kuhu ja mis ajaks sõita, nimelt ei olnud ta enda sõnul vastavaid juhtnööre saanud. Kuid Käsmu bussijaama siiski lõpuks jõudsime, saime folki nautima minna.

Esimese kontserdina oli võimalus Vinteri laval kuulata Virumaa noorteorkestrit. 38-liikmelist orkestrit juhendas Kiviõli kunstide kooli direktor Jaanus Põlder. Meeleolukaid viise ja polkarütme mängisid noored tunnijagu. Avapäeva õhtul tegi meeleoluka esinemise metsalaval esinenud Viljandi päritoluga ansambel “Angus”. Inimesed keksisid ja laulsid kaasa. Tõepoolest,  “Angus” on meeleolukas ja väga energilise loominguga muusikute koosseis.

Kehakinnitust pakkusid koduaedadesse loodud kohvikud
Kehakinnitust pakkusid koduaia kohvikud

Pühapäeval tegi metsalaval särava esituse Ro: Toro, torupilli Jussi trio, solistideks Liisi Koikson ja Jaan Pehk. Etteaste kutsus esile palju kaasaelavat naeru. Pärastlõunal seal samas esinenud Sadamasild oli aga vastukaaluks tõepoolest mõtlik ja siiras elamus.

Tegevuseks jätkus muudki põnevat. Folgi teedel võis sõitmas näha jalgratta kujul ökotaksosid. Vabatahtlikud pakkusid kolmerattalisega küüti, hind euro inimese kohta. See-eest lamas puude vahel võrkkiigel mehemõõtu vatinukk, keda võis kallistada – usu või ära usu – täiesti tasuta. Käsmu küla aedades olid üles seatud kohvikud ja muud letid, eks ikka hea ja veel parema jaoks. Kogu folgi aja kestel lisas loomingulist naudingut ka KÄFF (Käsmu Filmi- ja Fotoprogramm), mille käigus oli võimalik Käsmu rahvamajas kuulata loenguid ja vaadata saami rahva teemalisi filme. Samuti toimus keskonnaprogramm, kus inimesed said käia juhendajatega erinevatel loodusretkedel ja testida oma teadmisi vastavas töötoas.

Käsmut täiendavalt hingestav folk on paljude meelest eriline just selle asukoha ja rõõmsameelsuse pärast. Võrratuks kombinatsiooniks on heade esinejatega pealavalt merele avanev vaade. See Käsmus tuntav maagia võitis ka minu südame ja jääb järgmiseks aastaks tagasi kutsuma.

Fotod: Rauno Põld

Kontserte nauditi mändide all pikutades ja istudes
Kontserte nauditi mändide all pikutades ja istudes
Folgi saami teemalise lipu heiskamine
Folgi saami teemalise lipu heiskamine