Vähiravifond “Kingitud Elu” jätkab pereisa eduka ravi toetamist

Hille Tänavsuu vähiravifond “Kingitud Elu” nõukogu andis välja järjekordse toetuse. Fondi abiga saab hädavajalikku ravi jätkata 55aastane väikeste laste isa, kes võitleb eesnäärme pahaloomulise kasvajaga. Kevadel sai mees fondi abiga kolmeks kuuks ravimit Zytiga (Abirateron). Nüüd aitab fond tal edukat ravi jätkata, pannes oma õla alla järgmise kolme kuu doosile.

“Meil on rõõm jätkata pereisa mõjusa ravi toetamist, kinkides patsiendile fondi annetajate abiga täisväärtuslikke elupäevi,” ütles vähiravifondi “Kingitud Elu” nõukogu esimees Toivo Tänavsuu. “Kõnealune patsient on ehe näide sellest, kuidas haigekassa jaoks matemaatiliselt mitte piisavalt kulutõhus ja mitte finantseeritud ravi võib konkreetse inimese ja tema pere jaoks olla lausa eluliselt vajalik ja isegi elumuutev, sest millise hinnasildi saaksime kleepida nendele lisaelupäevadele oma abikaasa ja väikeste laste seltsis? Normaalses olukorras oleks praegusel juhul loogiline, et haigekassa võtab hästi toimiva ravi finantseerimise tervisekindlustusega maksumaksja eest üle. Kahjuks need asjad nii ei käi ja see tõestab meie fondi olulisust.”

Tänavu mais andis fondi nõukogu välja esimese toetuse kolmeks kuuks samale patsiendile lootuses, et järgmiste ravikuuride eest tasub juba haigekassa. Praegu ei kuulu aga Zytiga ikka soodusravimite nimekirja vaatamata ravimi positiivsele toimele. Zytiga ühe kuu ravimidoos võib maksta üle 3600 euro ja patsient võib seda vajada kuni aasta.

Zytiga lisamist haigekassa soodusravimite nimekirja arutas sotsiaalministeeriumi ravimikomisjon aprillis ning lubab asja uuesti vaagida komisjoni istungil 11. augustil. Vähiravifond loodab sealt Zytiga vajajate jaoks häid uudiseid, sest fondi eesmärk ei ole haigekassa ülesandeid täita.

Patsient ise ütleb, et ta on tänulik, et “Eestis on inimesi ja ettevõtteid, kes on nõus toetama inimest, kellest nad ei tea mitte midagi muud, kui et ta põeb rasket haigust ja et fond “Kingitud Elu” on tema ainuke lootus.” Praegu on ravi patsiendi sõnul hästi toiminud, kuid tuleviku suhtes on mitmeid küsimusi ja hirme: “Kas ravim mõjub endiselt? Kas riik hakkab haigeid aitama? Kas vähiravifond saab vajadusel ikka veel kord aidata?”

Fond saab seda teha ainult oma annetajate abiga. Seetõttu paneme eestimaalaste südamele, et iga euro võib kellegi elu pikendada. Haigekassa kaudu hädavajaliku abita jäänud nn “mittekulutõhusate” vähihaigete heaks saab annetada fondi kodulehel www.kingitudelu.ee asuvate pangalinkide ning annetusnumbrite kaudu.