Augustist tõusevad piletite hinnad Viljandimaa avalikel liinivedudel 20 protsenti

Viljandi maavalitsus otsustas alates augustist tõsta bussipiletite hindu nii linnalähi- kui maakonnaliinidel 20 protsenti. Bussipileti hinna tõusu tingib reisijate arvu vähenemine ja liinivedude kulude tõus.

Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase kinnitas, et avalikel liinivedudel tõusevad piletihinnad 20 protsenti.

«Olukord on selline, et kui riigipoolne toetus avalikule liiniveole on tõusnud ja lagi on käes, siis reisijate arv järjest väheneb. Ka on tõusnud üldised ühistranspordikulud ning osa kommertskaugliine on vaja asendada avaliku liiniveoga,» selgitas Kase hinnatõusu põhjusi terves maakonnas.

Kui praegu maksab ettemaksukaardiga ostetud sõit Viljandi linnalähiliinidel 50 senti, siis alates augustist tuleb sõidu eest maksta kümme senti enam. Need, kes soovivad osta sõidupileti bussist, peavad 80 sendi asemel välja käima ühe euro.

«Bussijuhtidel on vahel raha tagasi anda väga ebamugav. Ka soovime sellega soodustada seda, et inimesed hakkaksid elektroonilisi kaarte kasutama,» märkis Kaupo Kase. Ta lisas, et sellele, kes sõidab bussiga vaid paar korda aastas, ei tee hinnatõus arvatavasti midagi.

Õpilase kuupileti hind on augustis endiselt 10 eurot, küll aga kallineb täiskasvanu kuupilet 14 eurolt 17 eurole.

Viimati tõusid bussipiletite hinnad 2008. aastal ja kui midagi ettenägematut ei juhtu, võivad need muutuda uuesti 2018. aastal. «2018. aastal on uus riigihange ja siis lõpevad lepingud praeguste vedajatega,» selgitas Kase.

Kaupo Kase sõnul tõusevad lisaks linnalähiliinidele piletihinnad ka maakonnaliinidel. Praegu teenindab Lõuna-Viljandimaad osaühing Automen ja Põhja-Viljandimaad aktsiaselts MTG.

Ka neil liinidel on hinnatõus 20 protsenti. Kui praegu on liinikilomeetri hind viis senti, siis augustis on see kuus senti.

Soodustused jäävad

Näitlikult öeldes tähendab see, et kui praegu maksab Viljandist Mõisakülla sõit kaks eurot ja 20 senti, siis uue hinna järgi tuleb tasuda kaks eurot ja 50 senti. Suure-Jaani saab alates augustist 1,50 euroga praeguse 1,28 asemel. Pileti hind näiteks Apja tõuseb 40 sendi võrra ehk 2,30 euroni.

Hinnatõusust hoolimata jääb sõit maaliinidel õpilastele kaartide alusel priiks. Nende sõidu kompenseerivad omavalitsused. Samuti jäävad endiselt kehtima soodustused elektroonilise kaardiga ostes. Kui kaardil on ettemaksujääk rohkem kui 19 eurot, siis on soodustus 15 protsenti. Kui kaardil on kuni 19 eurot, siis on soodustus kümme protsenti.