Tartus avab uksed esimene puuetega laste hoiukodu

Esmaspäeval, 17. märtsil avab SA TÜ Kliinikumi Lastefond Tartus Käopesa asenduskodu juures Eesti esimese raske ja sügava puudega lastele mõeldud hoiukodu.

Alguses jääb hoiukodu avatuks kevadisel vaheajal nädalaks ajaks kuni 21. märtsini. Hiljem on plaanis teenust laiendada aastaringseks. Esimesteks hoiukodu hoolealusteks on neli Tartumaa last vanuses 7-12 aastat, kellest kolm kasutavad ööpäevase hoiu ja üks päevahoiu teenust. Nädala jooksul pakutakse neile loov-, füsio-, muusika- ja koerateraapiat ning arstikonsultatsioone.

lastefond_460x680Lastefondi tegevjuht Küllike Saar avaldab lootust, et hoiukodust saab koht, kuhu vanemad saavad südamerahuga tuua oma kõrgendatud hooldusvajadusega lapsed, teades, et nende eest hoolitsetakse seal sama hästi kui kodustes tingimustes.

“Kuna teenus on Eestis ainulaadne, on mõistetav, et lastevanematel võib esialgu esineda teatud kõhkluseid ja kahtluseid,” ütles Küllike Saar. “Loodame siiski, et projekt läheb kenasti käima ning meil õnnestub lisaks Tartule seada hoiukodud sisse ka teistes suuremates linnades.” 

Teine samalaadne hoiukodu on kavas avada juba selle aasta juunis Pärnus, järgmised aga kolmandas kvartalis Ida-Virumaal ning neljandas kvartalis Lõuna-Eestis.

Tegemist on Lastefondi 2014. aasta põhikampaania “Unistuste puhkus” projektiga, mille raames toetatakse sügava ja raske puudega lastele hoiukodudes hoiuteenuse ning tugiteenuste pakkumist kogu perele. Pikemalt kampaaniast: http://lastefond.ee/lastefondist/kaimasolevad-projektid/kaimasolevad-toetusprojektid/2014-pohikampaania/.

Esimese hoiukodu avamine toimub SA Tartu Perekodus Käopesa (Jaama 72, Tartu) esmaspäeval, 17. märtsil kell 9. Avamisüritusel tutvustatakse projekti ning tänatakse koostööpartnereid.