Täna öösel räägivad noored… IT-st aastal 2030

Illustratsioon: miksike.ee
Illustratsioon: miksike.ee
Täna, 14. märtsi õhtul kogunevad noored ja nooremeelsed noortekeskustesse üle Eesti, et IT ÖÖ-l nuputada, milline on meie tulevik seoses infotehnoloogiaga (IT), miks IT on põnev ja kuidas on see seotud teiste eluvaldkondadega ning miks tasub IT-d õppida. Kogu õhtu ja öö kestvate tegevuste mõte on näidata noortele seoseid infotehnoloogia ja teiste eluvaldkondade vahel ning kummutada müüte IT keerukuse kohta. Töötubade ja koolituste käigu saadakse uusi oskusi ja kogemusi.

Sel aastal on IT ÖÖ pealkiri “Eile, täna, homme – IT 2030”. Noored üle Eesti korraldavad ajurünnaku teemal, milline võiks olla IT tulevik aastal 2030.

„Oleme püüdnud aasta-aastalt minna noorte jaoks harivamaks ja liita erinevaid elemente,“ selgitas Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) projektijuht Doris Põld. „Näiteks esimestel aastatel mõtlesid noored välja ideid, kuidas elu paremaks muuta oma kodukeskkonnas. Tänavu on praktiline väärtus veebiturvalisuse koolitusel, mille viime IT ÖÖ-l läbi otseülekande vahendusel, Eesti IT Kolledžis paikneva stuudio kaudu. Kõikides noortekeskustes toimuvad töötoad, selleks on appi tulnud tublid tudengid ja Vaata Maailma toel nutilaborid, kes teevad robootika, programmeerimise, video koostamise jm töötubasid.“

Tegevused keskustes algavad kl 18. Omavahel ollakse ühenduses erinevate suhtlusvahendite abil ning tegevusi on kõigil huvilistel võimalik jälgida http://www.startit.ee vahendusel. IT ÖÖ-d juhitakse IT Kolledži stuudiost, kus tehakse reaalajas lülitusi osalevatesse keskustesse. Öö jooksul tekkinud ideed vormistatakse varahommikuks taasesitatava meediana (audio, video, plakat, tekst, esitlus jne) ja esitatakse Vaata Maailma üle-eestilisele konkursile „NutiVõistlus 2014“, mille raames antakse välja eriauhind „Säravaim idee ühe ööga“ auhinnafondiga 500 eurot.

IT ÖÖ toimub tänavu samaaegselt 19 kohas, lisaks löövad külalistena kaasa lähipiirkondade noortekeskused.

Keila Noortekeskuse noorsootöötaja Karmo Tihane kinnitab, et IT ÖÖ pole üksnes tehnikahuviliste jaoks: „Noored, kes saavad IT ÖÖ-st osa, on erineva taustaga, kuid pigem ei ole tegemist tõsiste IT-fanaatikutega.“ Põld julgustab huvilisi üritusega liituma: „Me tahamegi jõuda noorteni, kes ei ole seni näinud IT-s oma tulevikku. Soovime näidata, kuidas infotehnoloogia ja vajaduse erinevate e-oskuste järele hakkab nende elu mõjutama sõltumata erialavalikust.“
Ülevaate osalevatest keskustest leiab startIT.ee Facebookilehelt.

IT ÖÖ 2013 raames valmis enam kui 400 noore koostööna üle 50 loomingulise video, plakati ja esitluse, millega noored väljendasid arvamust, miks nende arvates IT on parim erialavalik. 2012 võeti ette kooli ja infotehnoloogia seosed, 2011. aastal mõtlesid noored, kuidas IT abil elu oma kodukandis paremaks muuta.

IT ÖÖ korraldajaks on ITL koostöös MTÜ Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendusega. IT ÖÖ on üks osa Euroopa Komisjoni üle-euroopalisest kampaaniast „E-oskused tööelus 2014“. IT ÖÖ elluviimist toetab IKTP programmi raames Euroopa Regionaalarengu Fond.

Allikas: Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatssiooni Liit (ITL), StartIT.ee